HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Sorra bontana...

Sorra bontanak szerződést az államilag támogatott íróakadémiával

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Sorra hagyják ott Orbán János Dénest (OJD), miután kiderült, hogy az Előretolt Helyőrség Íróakadémia vezetője közeli viszonyba került korábbi barátja, Pál Dániel Levente feleségével. A történtekről a tehetséggondozó szervezetnél eddig oktatói feladatokat ellátó író számolt be a Facebook-oldalán.

Azzal kezdte, hogy OJD neki régi példaképe volt, és nagy dolognak tartotta, hogy pár éve közeli barátokká is válhattak. „G-nap utáni Napi Gazdaság, Magyar Idők, KMTG, választások, kulturkampf, stb. Ezeket mind együtt csináltuk végig, vállt vállnak vetve, az utolsó cseppekig megbízva egymásban. Az elmúlt évben aztán kicsit foszlott az önfeledtségből, szaporodtak a témák, amelyekben egyre kevésbé és egyre indulatosabban nem értettünk egyet” – sorolta Pál, akinek cikkeit az elmúlt években a Magyar Időkben olvashattuk Orbán János Dénes kulturális rovatában.

A szerző ezután rátért arra, hogy OJD-t kérte fel esküvői tanújának, és boldog volt, hogy elvállalta. A házasság viszont tönkrement, ő Egyiptomba ment felejteni, és csak most február 8-án tudta meg: felesége, OJD személyes mentoráltja közeli viszonyba került az íróakadémia vezetőjével.

Pál Dániel Levente szerint korábbi barátja még versben is eldicsekedhetett ezzel: az Irodalmi Jelen közölte idén januárban a Don Dihore pajzán szerenádja című költeményt. „Én ezzel az emberrel soha többet semmilyen körülmények között sehol nem fogok egy levegőt szívni. Ennek esetünkben jelenleg egyetlen platformja van, a KMTG Előretolt Helyőrség Íróakadémia: ahol a feleségem ösztöndíjas pályakezdő, OJD az egész tehetséggondozó cég és képzés vezetője, én pedig oktató és a külföldi fellépések szervezője vagyok. Éppen ezért az első munkanap, ma reggel, azonnali hatállyal felbontottam szerződésemet, családi és személyes okokra hivatkozva” – közölte Pál Dániel Levente, olyan kötetek szerzője, mint Az Úr Nyolcadik Kerülete és az Álmaink piros sportladája.

HIRDETÉS

A történtek után a szerződésbontás mellett döntött Dezső Kata, Orbán János Dénes korábbi mentoráltja is.

„Ne mocskolja be a politika a fontos életműveket!” | Magyar Hang

Amikor először interjút kértünk a friss Gérecz Attila-díjas Dezső Katától, a szerződésére hivatkozva Orbán János Dénes közölte velünk, hogy szó sem lehet ennek engedélyezéséről. A KMTG elsőkötetes szerzője végül mégis kötélnek állt, így kérdezhettük őt irodalmi megosztottságainkról, kultúrharcról, metoo-ról és a pályakezdés nehézségeiről. A KMTG ügyeiről a szerző nem beszélt, hogy azzal ne kövessen el szerződésszegést.

Ő volt az, akit korábban Orbán János Dénes megpróbált eltiltani attól, hogy lapunknak interjút adjon. „Hagyjuk ki a pályakezdő fiatalokat a politika mocskos játékából” – üzente akkor OJD. Az interjú mégis elkészült, miután Dezső Kata úgy látta, magánemberként így is nyilatkozhat szerződésszegés nélkül. A költőnő többek között arról beszélt lapunknak: „Elfogadhatatlannak tartom azt, hogy irodalmi tevékenységeket vagy kulturális intézményeket lehetetlenítsünk el politikai alapon, mondjuk azért, mert valaki nyíltan elmondja a véleményét, vagy mert a fennálló rendszerrel szemben kritikája van. Rohadtul nem lesz ez jó, ha így folytatódik. Nem kell a politikának bemocskolnia olyan életműveket és írói tevékenységeket, amelyek az egész országot bárhol méltán tudnák prezentálni.”

Stumpf András egyébként nemrég már utalást tett arra a Válasz Online-on, hogy az íróakadémián nincs egység OJD mögött. „Egyrészt a tanári kar sem éljenezte egységesen a Magyar Idők hasábjain megjelent keménykedéseit, másrészt egyetlen irodalmi intézmény belső morálját, összetartását sem szokta erősíteni, ha egyes tanárok és diákok között nem a versformáké, hanem a szerelmi háromszögeké lesz a főszerep” – olvashattuk a cikkben, amiben akkor a szerző nem tette egyértelművé, milyen szerelmi háromszögre gondol.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,563lájkolóTetszik
3,459követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Orvosi kamara: ez a mai háziorvosi rendszer összedőlését okozná

Kincses Gyula elnök szerint az államosítás alapvetően rendítené meg a tulajdoni biztonságba, az orvosi működés függetlenségébe vetett bizalmukat.

Mostoha