HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Spiró György:...

Spiró György: Fantasztikus ember lehetett Pethő Sándor

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

A magyar sajtó történetében egyáltalán nem újdonság, hogy teljes szerkesztőségeket puccsolnak meg, igyekeznek ellehetetleníteni. A sztori számunkra nagyon ismerős lehet, de megesett a XX. század elején is Pethő Sándor lapjával, akkor épp a Magyarsággal. A korábban elkötelezett legitimista Milotay István döntött úgy, hogy feláll, és inkább hatalomközeli lapot csinál a továbbiakban.

HIRDETÉS

Társaival megalapította az Új Magyarságot, még az előfizetői névsor egy részét is megszerezve. A Magyarságot aztán 1938-ban érte újabb csapás, amikor az addig a háttérben húzódó Rupprecht Olivér magához ragadta az irányítást, vezércikkében pedig kiadta az irányt: „Jobbra!” Ez konkrétan a szélsőjobbot jelentette a szálasista irányba elmozduló újságírónál. Pethő Sándorék ezután döntöttek a német orientációval szemben továbbra is kritikus Magyar Nemzet megalapítása mellett.

Ezt a történetet is felelevenítették szerda este az Írók Boltjában, ahol Murányi Gábor új könyvét, A sajtó szövedékét mutatták be. A XX. századi laptörténeteket feldolgozó tanulmánykötet külön fejezete tárgyalja a Magyar Nemzet körüli ügyeket, többek közt Illyés Gyula karácsonyi cikkeit vagy Szabó Zoltán levelét Vásárhelyi Miklóshoz. A kötet szerzője a hetvenes évek közepétől 1991-ig dolgozott a Magyar Nemzetnél, azután a HVG munkatársa lett.

„Parragi úr közveszélyessé vált, tehát meg fogjuk fékezni” | Magyar Hang

A Magyar Nemzet 1945 és 1949 közötti, valamint ötvenes évekbeli története kevéssé ismert. Eltörpül a közvetlen előtte volt hőskorszak, az alapítástól az 1944. márciusi betiltásig tartó közel hat esztendő mellett. Pedig a háború utáni újság munkatársainak egyáltalán nincs semmi szégyellnivalója, hiszen a szűk három koalíciós év szellemiségében egyenes folytatása volt a háború előtti időknek.

A könyvbemutatón Murányi beszélgetőpartnere Spiró György volt, aki hosszan méltatta Pethő Sándort. Elmondása szerint a lapalapító fantasztikus ember lehetett, és nagy lépés volt, hogy akkor hozott létre egy konzervatív-liberális lapot, amikor épp azt nem lehetett. A puccstörténet kapcsán az író megjegyezte: „Magyarország folytonos, Magyarország nem megy sehová. Lehet a XX. századba bárhová nézni, olyan mondatokat találunk, mint ma.”

HIRDETÉS

A kötetben interjúkat is találunk azokkal, akik a negyvenes években álnév alatt publikáltak a Nemzetben. Ilyen volt a Tempefői név alatt író Sibelka-Perleberg Arthur, továbbá „Bánfalvy Szilárd”, azaz Weninger Antal. Sibelka-Perleberg az 1988-as beszélgetésben többek között azt mondta: a háborús időkben „a Magyar Nemzet lényegében nem változott, nem adta fel az induláskor megfogalmazott elképzeléseit, ami változott, az a környező világ, s ez óhatatlanul felerősített több elképzelést. Magyarországon a háború kitörése után például a lapoknak kötelező volt a német hadijelentések átvétele, a fő oldalakon. A Magyar Nemzet viszont közölt nyugati hadijelentéseket is, igaz, a második oldalon, kis betűkkel, de közölt.”

Magyar Nemzet 80: A magunk útján | Magyar Hang

Élőnek vagy halottnak a születésnapját ünnepeljük? Mitől élő vagy halott egy újság? A hagyományai éltetik? Netán attól él, hogy nevében, de igazi hagyományaitól merőben idegen tartalommal feltámasztják? A kérdéseket a rohanó idő kényszeríti ki belőlünk. A jubileumi esztendejébe lépő Magyar Nemzetet az április választás után tulajdonosa részben rejtélyes okok miatt bezárta.

A beszélgetésen emellett Murányi hátborzongatónak nevezte, amilyen vezércikkek az ötvenes évek második felében megjelentek például a túlteljesítő Mihályfi Ernő tollából. A hatvanas évek végétől, a hetvenes évektől viszont már „majdnem-újságként” működött a lap, ezalatt értve, hogy a kor viszonyait többé-kevésbé szem előtt tartva, de majdnem úgy, mint egy szabadabb rendszer alatt lehetett volna.

A beszélgetésen dicsérték Mátrai-Betegh Béla színikritikáit, illetve szóba kerültek az írásaiban megbújó áthallások is. Kitértek arra a történetre is, ami régóta élt a legendáriumban: eszerint Sztálin halála a „mélységes megrendeléssel közöljük” elütéssel jelent meg az egyik lapban, aminek súlyos következményei lettek. Murányi erről megírta korábban, hogy az elütés valójában a halálhír előtt egy nappal, a szovjet diktátor betegsége kapcsán volt olvasható a Népszavában.

A nyolcvanéves Magyar Nemzetet történetét korábban kollégánk, Pethő Tibor írta meg könyvében.

A Magyar Nemzet története – 1938-2018 | Magyar Hang

Nincs könnyű helyzetben az, aki úgy ajánl egy könyvet mindenki számára, hogy a leírt 80 esztendőből rövid ideig ő maga is szereplő volt. Az átélt hónapok, hetek és órák mélyen beivódtak e sorok írójába is, és tagadhatatlanul úgy érezhette – akárcsak kollégái és sorstársai -, hogy részese valaminek, ami a hazai sajtótörténet része.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,703lájkolóTetszik
2,951követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Pénz semmiért

Orbán Viktor egyetlen olyan problémát nem jelölt meg maratoni tájékoztatóján, amelynek kezelésére ne lett volna meg minden eszköze az elmúlt tíz évben.