HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Sztrájkoltak ...

Sztrájkoltak az Erkel Színház szombati előadásán

HIRDETÉS

Késve kezdődött a Carmen szombati előadása az Erkel Színházban. A szakszervezetek 35 százalékos alapilletmény-emelést szeretnének. Az opera végül lement, a közönség szimpátiája mellett a színpadon mindenki mindent beleadott.

HIRDETÉS

Közel fél órája várt már a publikum, ám az eredetileg 18 órára hirdetett előadás nem kezdődött el; tapsolásba fogott a majdnem telt házas budapesti Erkel közönsége, így várták, hogy felcsendüljenek a Carmen című opera kezdő taktusai. Ekkor egy színházi vezető lépett ki a színpadra, aki közölte: 17 és 20 óra között sztrájkol a társulat, jelenleg is egyeztetnek, hogy legyen előadás, a társulat egyharmada így este 8 óráig nem lép színpadra – számolt be lapunknak a szombat kora esti esetről egy olvasónk. (Az Erkel Színházat 2013. március 1. óta ismét a Magyar Állami Operaház „testvéreként” működtetik, jelenleg pedig az az egyetlen játszóhely az Opera felújítása miatt.)

Újabb sztrájkok jöhetnek az Erkelben? | Magyar Hang

Reagált megkeresésünkre az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete. „Egyre kevésbé tudják tagjainkat megfélemlíteni a létszámcsökkentés rémével” – írta a szervezet elnöke.

A jelenlévőknek azt is elmondták, hogy a sztrájkra azért kerül sor, mert a dolgozók, illetve az őket képviselő három szakszervezet alapilletmény-emelést szeretne, ám egyelőre nem született megállapodás. Azt is jelezték, aki szeretné, vissza tudja váltani megváltott jegyét, ám mindössze egy-két fő távozott a közönségből.

Nehéz nagy sztrájkot szervezni | Magyar Hang

Szinte biztosra vehető, hogy a köz- és a versenyszférában nem lesz összehangolt munkabeszüntetés.

A publikum – ahogy nekünk írták – empatikus volt, türelmesen várakozott. Az előadást végül megkezdték – ám a négyfelvonásos két részes, francia nyelvű, magyar és angol felirattal futó Carmen első részében kevesebben énekeltek, és tánc sem nagyon volt. A szünetet követően, este 20 óra után azonban már mindenki színpadra állt, s mintha a közönség is megsejtett volna valamit, ugyanis többen is érkeztek a második részre. „Beleadtak apait-anyait, szebben énekeltek, mint valaha; a közönség drukkolt nekik, és a végén hatalmas volt a taps” – írták a lapunkhoz eljuttatott beszámolóban.

Nem derült égből jött

A szombati sztrájkfelhívás egyébként március 8-ra keltezve olvasható az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSz) honlapján, és azt a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSz), valamint a Színházi Műszaki Dolgozók Szakszervezete (SzMDSz) is ellenjegyezte. Mint ebben írják: „Szakszervezeteink által a munkáltatóhoz 2017. július 10-én benyújtott kollektív munkaügyi vitában foglalt követelésünket – amelyet 2019. február 23-án bérköveteléssel kibővítettünk – a munkáltató (Ókovács Szilveszter főigazgató) többszöri felhívásunk ellenére sem hajlandó teljesíteni, illetve az általunk kezdeményezett egyeztető tárgyalásokat lefolytatni. Sőt, cselekedeteivel a sötét, kétségbeejtő munkáltatói diktatúrába taszította a Magyar Állami Operaházban foglalkoztatottakat.”

Mint ebből is kiderül, az ügy nem a derült égből jött, legutóbb februárban volt egy levélváltás a felek között. A három szakszervezet február 23-i keltezéssel küldött egy levelet Ókovács Szilveszternek, amelyben arról írtak: „a Kollektív Szerződés megkötése tárgyában korábban kezdeményezett munkaügyi vitában foglalt követeléseinket az alábbiakkal egészítjük ki. Követeljük, hogy a munkáltató a MÁO-nál foglalkoztatott közalkalmazottak alapilletményét (a Közalkalmazotti Tanács előtt elhangzott ígéretnek megfelelően), 2019. január elsejéig visszamenőleg, átlagosan legalább 35%-kal, a kollektív munkaügyi vitát kezdeményező szakszervezetekkel megkötendő megállapodásban foglaltak szerint megemelje.”

Másokat is beindít az Audi-sztrájk sikere | Magyar Hang

A rabszolgatörvény elleni tiltakozások és a győri győzelem hatására több helyen is engedtek a munkáltatók.

Erre február 27-én reagált a főigazgató, válasza az ODFSz honlapján szintén olvasható. Ebben arról írt: jelenleg semmilyen alapbér-emelésre fordítható összeg nem áll az Opera rendelkezésére. „Valóban úgy számolunk, hogy – miként az 2018. november 30-án, az Erkel színházi társulati ülésen elhangzott – az idei esztendő utolsó negyedévében átlagosan mintegy 20%-os, differenciált béremelést hajtunk végre. Mindennek azonban továbbra is feltétele, hogy a tavaly óta várt plusz támogatást a Kormány megítélje, annak ténye a Magyar Közlönyben megjelenjék, összege pedig az Opera számlájára legkésőbb kifizetésig megérkezzen. Ma még nem tartunk itt, tehát semmilyen visszamenőleges, 35%-os béremelésre nincs fedezet (erre ígéret se volt különben), és még annak a kérdésnek a megválaszolása is hátra van, miként tudja a tárca egy esetlegesen megítélt plusz támogatás nyomán a beépülő alapbér-emelést a 2020-as költségvetési év során ugyanúgy elismertetni – ekkor már értelemszerűen a 2019 végi összeg négyszeresére lesz szükség” – olvasható Ókovács válaszában.

A főigazgató szerint „ahogy három hónapja nyilvánosan elmondtam, az igény létezése és indoklása az Emmi számára világos, és jelenleg annak ellenére sem tudok más érdemi fejleményről beszámolni, hogy az Opera vezetése folyamatosan rajta van az ügyön. (…) Rajtunk nem fog múlni, reményeink szerint legkésőbb szeptemberben (…) amikor már a 2020-as költségvetési számokat is tudni lehet, szívesen leülünk Önökkel és meghallgatjuk véleményüket a differenciálás tárgyában.”

Az ügyben kerestük az érintetteket, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Az egyik szakszervezet reagált azóta, ezt itt olvashatja, kedden pedig az Operaház is.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Balogh Roland
Balogh Roland
1980-ban született újságíró, a Magyar Hang alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: régészet, Kelet-Európa történelme, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,341lájkolóTetszik
2,004követőKövetés
15,248feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Be a pártba – Magyar Hang-ajánló

Gulyás Márton-, Döme Zsuzsanna-, Nényei Pál- és Krusovszky Dénes-interjú. Kórházból ukrán munkásszálló Újpesten? Egy Németországba költözött család története. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Rogán Antal luxusautókat bérelt

Darabja akár havi 500 ezer forintba is kerülhetett piaci áron. Az olcsóbb lízing helyett a drágább megoldást választották.