HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Újabb sztrájk...

Újabb sztrájkok jöhetnek az Erkelben?

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Reagált megkeresésünkre az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete. „Egyre kevésbé tudják tagjainkat megfélemlíteni a létszámcsökkentés rémével” – írta a szervezet elnöke, Bárány Balázs Péter. 

– A sztrájk messze nem csak az évtizedek óta nem emelt alapilletmények miatt került meghirdetésre. Ókovács Szilveszter álnok módon még 2017. március 31-én felmondta az általa 2014 decemberében is aláírt határozatlan idejű kollektív szerződést, csak azért, hogy a társulat tagjait a neki éppen tetsző módon és formában ugráltathassa – írta megkeresésünkre vasárnap az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSz) elnöke.

Sztrájkoltak az Erkel Színház szombati előadásán | Magyar Hang

Késve kezdődött a Carmen. A szakszervezetek 35 százalékos alapilletmény-emelést szeretnének. Az opera végül lement, a közönség szimpátiája mellett a színpadon mindenki mindent beleadott.

Vasárnap délelőtt olvasói beszámoló nyomán arról írtunk, hogy szombaton késve kezdődött a Carmen előadása a budapesti Erkel Színházban. A társulat a kollektív szerződések körül kialakult, lassan két éve húzódó viták, illetve a Magyar Állami Operaháznál (MÁO) foglalkoztatott közalkalmazottak alapilletményének emelése miatt sztrájkolt. A szakszervezetek, az ODFSz mellett a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSz) és a Színházi Műszaki Dolgozók Szakszervezete (SzMDSz), a kollektív szerződések rendezése mellett 35 százalékos alapilletmény-emelést szeretnének.

Előbbivel kapcsolatban Bárány Balázs Péter kifejtette: „A kollektív szerződésben foglalt juttatások megvonása okán például megszüntetésre került a nyári üzemszünet, az éjszakai munkavégzés korlátozása, az éjszakába nyúló előadások utáni hazautazások támogatása, a gyermekek után igénybe vehető szabadságok igény szerinti kivétele, a tánc, ének és zenekari művészek felvételének szabályai és nyilvánossága, stb. A főigazgató a törvényi kötelezettségét a szakszervezetek felé a jogerős bírósági marasztalás ellenére sem hajlandó teljesíteni. Jellemző, hogy a tegnapi sztrájkot megelőzően, a felhívásunk ellenére sem volt hajlandó a kötelező egyeztető tárgyalás megtartására, roppant nagymérvű elfoglaltságaikra hivatkozva. Az énekkari művészek jövedelme általa is elismerten 2017. évhez képest legalább 20 százalékkal átlagosan csökkent úgy, hogy közben munkaterhelésük növekedett.”

HIRDETÉS

– Természetesen amennyiben a sztrájkfelhívásban foglalt követeléseink nem teljesülnek, további sztrájkokra kell számítani; mindaddig, amíg a MÁO vezetésével egyezségre nem jutunk – közölte az ODFSz elnöke. Mint mondta: „Egyre kevésbé tudják tagjainkat megfélemlíteni a létszámcsökkentés rémével, mivel azt a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény 30. paragrafusa alapján csak a fenntartó (Emberi Erőforrások Minisztériuma), vagy annál magasabb szerv rendelhet el.”

Az Erkel Színház szombati Carmen előadásával kapcsolatos munkabeszüntetéséről szólva Bárány Balázs Péter megjegyezte: „A tegnapi sztrájkban a színpadra csak az egyébként szerepelni rendelt közalkalmazottak 30 százaléka vette fel 20 óráig a munkát. A darabban szereplő szólisták és statiszták nem a MÁO közalkalmazottai, ennél fogva ők jogszerűen nem is sztrájkolhattak volna. Az énekkar viszont, ahogyan említettem, csupán egy harmad létszámban vett részt az előadásban.” Hozzátette, „nem mintha nem értenének egyet a sztrájkfelhívásban foglalt követelésekkel, csupán a munkáltató bosszújától való félelmeiket nem tudták leküzdeni.”

A szakszervezeti elnök szerint „elképesztő, hogy ma Magyarországon bárkit még félelem béníthat, ha az Alaptörvényben biztosított jogával jogszerűen – ahogyan ezt határozatában a Fővárosi Törvényszék, már a 2017. október 28-án a Hugenották premierjére hirdetett sztrájk esetében megállapította – élni kíván.”

Az ügyben kerestük a Magyar Állami Operaházat, ám eddig nem reagáltak, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Frissítés: kedden reagált az Operaház, válaszuk itt olvasható.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Balogh Roland
Balogh Roland
1980-ban született újságíró, a Magyar Hang alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: régészet, Kelet-Európa történelme, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,601lájkolóTetszik
3,461követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nem osztanak lapot az ellenzéknek

Miközben saját fizetésemelésük tekintetében kérlelhetetlennek bizonyultak a kormánypártiak, aközben nagyon bátran fürkésznek és portyáznak a közalkalmazottak munkajogi biztonsága körül.