HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Újabb sztrájk...

Újabb sztrájkok jöhetnek az Erkelben?

HIRDETÉS

Reagált megkeresésünkre az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete. „Egyre kevésbé tudják tagjainkat megfélemlíteni a létszámcsökkentés rémével” – írta a szervezet elnöke, Bárány Balázs Péter. 

HIRDETÉS

– A sztrájk messze nem csak az évtizedek óta nem emelt alapilletmények miatt került meghirdetésre. Ókovács Szilveszter álnok módon még 2017. március 31-én felmondta az általa 2014 decemberében is aláírt határozatlan idejű kollektív szerződést, csak azért, hogy a társulat tagjait a neki éppen tetsző módon és formában ugráltathassa – írta megkeresésünkre vasárnap az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSz) elnöke.

Sztrájkoltak az Erkel Színház szombati előadásán | Magyar Hang

Késve kezdődött a Carmen. A szakszervezetek 35 százalékos alapilletmény-emelést szeretnének. Az opera végül lement, a közönség szimpátiája mellett a színpadon mindenki mindent beleadott.

Vasárnap délelőtt olvasói beszámoló nyomán arról írtunk, hogy szombaton késve kezdődött a Carmen előadása a budapesti Erkel Színházban. A társulat a kollektív szerződések körül kialakult, lassan két éve húzódó viták, illetve a Magyar Állami Operaháznál (MÁO) foglalkoztatott közalkalmazottak alapilletményének emelése miatt sztrájkolt. A szakszervezetek, az ODFSz mellett a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSz) és a Színházi Műszaki Dolgozók Szakszervezete (SzMDSz), a kollektív szerződések rendezése mellett 35 százalékos alapilletmény-emelést szeretnének.

Előbbivel kapcsolatban Bárány Balázs Péter kifejtette: „A kollektív szerződésben foglalt juttatások megvonása okán például megszüntetésre került a nyári üzemszünet, az éjszakai munkavégzés korlátozása, az éjszakába nyúló előadások utáni hazautazások támogatása, a gyermekek után igénybe vehető szabadságok igény szerinti kivétele, a tánc, ének és zenekari művészek felvételének szabályai és nyilvánossága, stb. A főigazgató a törvényi kötelezettségét a szakszervezetek felé a jogerős bírósági marasztalás ellenére sem hajlandó teljesíteni. Jellemző, hogy a tegnapi sztrájkot megelőzően, a felhívásunk ellenére sem volt hajlandó a kötelező egyeztető tárgyalás megtartására, roppant nagymérvű elfoglaltságaikra hivatkozva. Az énekkari művészek jövedelme általa is elismerten 2017. évhez képest legalább 20 százalékkal átlagosan csökkent úgy, hogy közben munkaterhelésük növekedett.”

– Természetesen amennyiben a sztrájkfelhívásban foglalt követeléseink nem teljesülnek, további sztrájkokra kell számítani; mindaddig, amíg a MÁO vezetésével egyezségre nem jutunk – közölte az ODFSz elnöke. Mint mondta: „Egyre kevésbé tudják tagjainkat megfélemlíteni a létszámcsökkentés rémével, mivel azt a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény 30. paragrafusa alapján csak a fenntartó (Emberi Erőforrások Minisztériuma), vagy annál magasabb szerv rendelhet el.”

HIRDETÉS

Az Erkel Színház szombati Carmen előadásával kapcsolatos munkabeszüntetéséről szólva Bárány Balázs Péter megjegyezte: „A tegnapi sztrájkban a színpadra csak az egyébként szerepelni rendelt közalkalmazottak 30 százaléka vette fel 20 óráig a munkát. A darabban szereplő szólisták és statiszták nem a MÁO közalkalmazottai, ennél fogva ők jogszerűen nem is sztrájkolhattak volna. Az énekkar viszont, ahogyan említettem, csupán egy harmad létszámban vett részt az előadásban.” Hozzátette, „nem mintha nem értenének egyet a sztrájkfelhívásban foglalt követelésekkel, csupán a munkáltató bosszújától való félelmeiket nem tudták leküzdeni.”

A szakszervezeti elnök szerint „elképesztő, hogy ma Magyarországon bárkit még félelem béníthat, ha az Alaptörvényben biztosított jogával jogszerűen – ahogyan ezt határozatában a Fővárosi Törvényszék, már a 2017. október 28-án a Hugenották premierjére hirdetett sztrájk esetében megállapította – élni kíván.”

Az ügyben kerestük a Magyar Állami Operaházat, ám eddig nem reagáltak, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Frissítés: kedden reagált az Operaház, válaszuk itt olvasható.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Balogh Roland
Balogh Roland
1980-ban született újságíró, a Magyar Hang alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: régészet, Kelet-Európa történelme, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,441lájkolóTetszik
2,289követőKövetés
16,210feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Ugrás a mély vízbe – Magyar Hang-ajánló

Interjú György Péterrel, Ungváry Krisztiánnal, Rékasi Károllyal és Zsigmonddal, valamint a Fridays for Future hazai szervezőivel. Itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek