HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Alaposan újra...

Alaposan újratervezik a Liget-projektet

HIRDETÉS

Alaposan átrajzolhatják a Liget-projektet, mert az eredeti elképzelések alig megvalósíthatók, így a civilekkel való küzdelem épp kapóra jött a Városliget Zrt. számára, hogy időt nyerjenek. A visszavont építési engedélyek, a peres ügyek és az átalakítások miatt még tovább csúszhat a már jócskán 300 milliárd forint felett járó gigaberuházás.

HIRDETÉS

Részletek a Magyar Hang március 8-i, 2019/10. számában megjelent cikkből!

Európa egyik legnagyobb játszótere épül a Ligetben – adta hírül a Városliget Zrt. A 13 ezer négyzetméteres területen a legváltozatosabb játékok kapnak helyett, az összesen hárommilliárd forintból létesített park közepén pedig Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye által ihletett, hatalmas hőlégballon formájú mászóka várja majd a gyerekeket. A beruházó közleményében halmozott szuperlatívuszok nem csupán az elfogultság eredményei, jelen pillanatban a játszótér monumentalitása hivatott elterelni a figyelmet a 300 milliárd forintos költségvetést is jócskán meghaladó Liget-projekt megtorpant építkezéseiről.

Már 300 milliárd forintnál tart a Liget-projekt | Magyar Hang

Baán László szerint csak idén pörög fel igazán a beruházás, információink szerint azonban komoly csúszások várhatók.

Tavaly novemberben a bíróság hatályon kívül helyezte az új Néprajzi Múzeum építési engedélyét, idén januárban pedig ugyanez történt az új Nemzeti Galériával, és a Dózsa György úti mélygarázs ügyében is zajlik egy per. A Városliget Zrt. ugyanis az engedélyeztetési eljárás során az ügyfélként bejelentkezett civil szervezet, a CivilZugló Egyesület számára nem biztosította a törvény által előírt iratbetekintési jogot. Vagyis egész egyszerűen nem mutatták meg az épületek terveit, hiába kérték ezt a civilek. A Néprajzi Múzeum esetében azóta lefolytatták az új eljárást, amely a beruházó szempontjából eredményesen zárult, megkapták az új engedélyt, így folytatódhat az építkezés – mondta el február 20-án Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa a Klubrádió műsorában. A Nemzeti Galéria és a mélygarázs esetében egyelőre nem született döntés.

Hiába kapott azonban újra engedélyt a Néprajzi Múzeum, Várnai László önkormányzati képviselő, a Civil Zugló Egyesület elnöke a Magyar Hangnak elárulta, újra megtámadják a döntést, ezúttal már tartalmi kifogással élnek. A civilek egyebek mellett a tűzvédelmi és a környezetvédelmi problémákra igyekeznek rámutatni. (…)

Új Néprajzi Múzeum: a világ legjobb középülete építési engedély nélkül | Magyar Hang

Késnek a Liget-projekt építkezései. a civilek tűzvédelmi hibákat sorolnak a Néprajzi Múzeumnál.

Garay Klára városvédő aktivista lapunknak elmondta, a környezeti hatásvizsgálat esetében aggodalomra adhat okot az is, hogy a Liget-projekt egyes elemeit külön vizsgálják, holott az épületek együttes hatását kellene figyelembe venni, ahogy erről a környezetvédelmi törvény is rendelkezik. A külön-külön engedélyeztetés is problémás, hiszen a Városliget Zrt. előbb benyújt egy tervet, a hatóság zöld utat enged neki, majd gyorsan áttervezik az adott épületet anélkül, hogy új eljárását kezdeményeznének. Ez a Dózsa György úti mélygarázs esetében a leglátványosabb, amelyet – mint az a közbeszerzési értesítőből is kiderült – szinte teljesen átalakítanak, alaposan felforgatva az eredeti terveket. (…)

Úgy értesültünk, hogy a lebontott Petőfi Csarnok helyén építendő új Nemzeti Galéria kapcsán is problémák merültek fel. (…) A Magyar Zene Háza esetében is gondok vannak, világhírű japán tervezője, Fudzsimoto Szu sokadik alkalommal volt kénytelen újratervezni a rendkívül látványos, leginkább egy szélben táncoló lyukacsos palacsintára emlékeztető épületet.

A teljes cikket a Magyar Hang március 8-án megjelent 2019/10-es számában olvashatja!

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/10. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,392lájkolóTetszik
2,006követőKövetés
15,269feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Vadászidény – Magyar Hang-ajánló

EP-választási körkérdés, Szalai Kriszta-interjú, törökszentmiklósi riport, igazolták a kettős élelmiszer-minőséget, a Strache-ügy hatása – itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek