HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Reagált az Op...

Reagált az Opera, szerintük a sztrájkfenyegetés az intézménybe vetett bizalmat rombolja

HIRDETÉS

Ahogy még múlt vasárnap délelőtt arról lapunk elsőként beszámolt, a Carmen szombat kora esti előadásán a budapesti Erkel Színházban sztrájkolt a társulat egy része. Az üggyel kapcsolatban mindkét felet megkerestük. A szakszervezet korábban már válaszolt, most pedig a Magyar Állami Operaház is elküldte reakcióját, amit változtatás nélkül alább közlünk:

HIRDETÉS

„A 2019. március 9-én megtartott sztrájk idején a sajtóban megjelent híradásokkal szemben nem a társulat egyharmada, hanem az aznap esti énekkari létszám fele, 35-40 kollégánk nem vette fel a munkát. Ez megközelítőleg 15 százaléka az előadást kiszolgáló csaknem 280 főnek. A sztrájk összesen 20 perces késést eredményezett a telt házas, 1800 néző érdeklődésére számot tartó előadáson.

Megegyezés azért nem születhet a szakszervezetekkel, mert a kétházas működésre és teljesen más forrásviszonyokra kitalált Kollektív Szerződéshez képest nagyon más az Operaház és a Hajós utcai Üzemház épülete nélküli élet, más munkaszervezést, előadásszámot, tervezést igényel. Mivel így sem egyszerű a működés balanszát megtartani, ezt a Kollektív Szerződés előbb megdrágítaná, majd ellehetetlenítené. Ami pedig az átfogó fizetésemelést illeti: hamis az állítás, miszerint 2019. január elsejével ilyet ígért volna a vezetés a Közalkalmazotti Tanáccsal folytatott minapi, többórás tárgyalás során. A Magyar Állami Operaház normál működés mellett sem lenne képes 35 százalékos fizetésemelést kigazdálkodni, ez éves szinten bő másfél milliárd forintos kihatással lenne az Opera személyi költéseire. Jelen átmeneti helyzetben, a bezárt Ybl-palota okozta bevételi kiesés és 24 fővárosi kényszerbérlemény költségei mellett ez a követelés kétszeresen is lehetetlen.

Újabb sztrájkok jöhetnek az Erkelben? | Magyar Hang

Reagált megkeresésünkre az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete. „Egyre kevésbé tudják tagjainkat megfélemlíteni a létszámcsökkentés rémével” – írta a szervezet elnöke, Bárány Balázs Péter.

Az Opera továbbra is azt tartja fontosnak, hogy a következő években a művészek és munkatársak állása megtartható legyen, mert ők az intézmény »aranyfedezete«, humántőkéje, s hogy az átmeneti idő továbbra is értelmes, eredményes és sikeres opera- es balettelőadásokkal teljen, olyan, az intézményi Alapító Okiratba eleve befoglalt célok megvalósításával, mint a belföldi városok és határon túli területek opera- és balettmissziója, a magyar operatörténet alapműveinek lemezfelvételei vagy a 2019 során fokozatosan birtokba veendő Eiffel Műhelyház beüzemelése.

Ígéretünkhöz híven magunk is szorgalmazzuk az utolsó negyedéves átfogó és differenciált béremelés megvalósítását, erre azonban értelemszerűen csak a fenntartó tárca és tágabb értelemben a magyar költségvetés lehetőségeihez képest kerülhet sor. Pozitív fejlemény esetén azonnal kész vagyunk az Opera vezetése által kidolgozott differenciálási elvek megosztására az érdekképviseletekkel – addig viszont minden további sztrájkfenyegetés az Operába vetett bizalmat rombolja, és károkozása miatt veszélybe sodorja amúgy is igen feszített bevételi tervünket, amelynek megvalósulása pedig valamennyi kollégánk érdeke.”

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

26,394lájkolóTetszik
2,005követőKövetés
15,269feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Vadászidény – Magyar Hang-ajánló

EP-választási körkérdés, Szalai Kriszta-interjú, törökszentmiklósi riport, igazolták a kettős élelmiszer-minőséget, a Strache-ügy hatása – itt a friss Magyar Hang!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek