HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra A sziklafalon...

A sziklafalon nincs ezüstérem, ha hibázol, lezuhansz

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Na, és mi lesz a következő? – teszik fel a kérdést Alex Honnoldnak, miután elsőként mászta meg biztosítás nélkül a kaliforniai Yosemite Nemzeti Park addig meghódíthatatlannak tűnő sziklafalát, az El Capitant. A Free Solo – Mászókötél nélkül című, frissen Oscar-díjat nyert dokumentumfilmben elhangzó kérdés jelzi, a mászás, különösen az a válfaja, amelyet Honnold űz, nem egyszerűen sportteljesítmény, hanem létezési mód: lehetetlen abbahagyni.

A hagyomány szerint Francesco Petrarca volt az első, aki szórakozás céljából mászott meg egy hegyet. A költő a franciaországi Provence-ban található, 1912 méter magas Mont Ventoux-t hódította meg a bátyjával együtt 1336 áprilisában. Mint a Free Solóból kiderül, az elmúlt szűk 700 évben alig változott valamit az ember hegyekhez fűződő viszonya. Transzcendens természeti jelenségből az égbe nyúló csúcsok a szabad idő eltöltésére szolgáló tájon át újra önmagunk meghaladására alkalmas akadállyá váltak.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Free Solo – Trailer | National Geographic

From award-winning documentary filmmaker E. Chai Vasarhelyi and world-renowned photographer and mountaineer Jimmy Chin, comes FREE SOLO, a stunning, intimate and unflinching portrait of free soloist climber Alex Honnold, as he prepares to achieve his lifelong dream: climbing the face of the world’s most famous rock… the 3,200ft El Capitan in Yosemite National Park…

Honnold átlagos sziklamászó volt, saját bevallása szerint is voltak nála sokkal erősebbek, ügyesebbek és talán elszántabbak is. Olyan ember azonban nem sok akad a Földön, aki közelebb került volna a kőfalakhoz, mint ő. Ugyanis nem a többi ember között éli igazi életét, ott csupán egy álruhás kívülálló, akárcsak Superman. Honnold a sziklákhoz érve dobja le köznapi álcáját, és fedi fel, ki is ő valójában.

Megmászni egy hegyet – legyen az bármilyen magas – hatalmas teljesítmény. Egy sziklafal meghódítása, a laikusok számára, talán még ennél is nehezebbnek tetszik. És amikor valaki mindezt egyedül, biztosítókötelek nélkül teszi, arra már nemigen találunk szavakat a bátorságtól a gyávaságig terjedő értelmezési tartományban. Honnoldnak ez utóbbi a specialitása – innen a dokumentumfilm címe is –: egymaga feszül neki a kőrengetegnek, és nem bajlódik kötelekkel és egyéb hegymászó felszereléssel. Vagyis, ha hibázik, meghal.

HIRDETÉS

Ez a lehetőség áll Elizabeth Chai Vasarhelyi és Jimmy Chin alkotásának középpontjában is. Az apai ágon magyar származású rendezőnő és férje, a profi hegymászó és filmes testközelből követi végig Alex Honnold felkészülését és a mászást, amely során mindvégig ott lebeg a szemük előtt, hogy a kameráik talán a sziklamászó sikere helyett a halálát rögzítik majd. – Az El Capitan megmászása olyan teljesítmény, mint egy olimpiai aranyérem, csak ha itt egy aprót hibázol, ezüstérem helyett lezuhansz – érzékelteti a helyzetet a filmben Tommy Caldwell, a világ egyik legismertebb sziklamászója, Alex segítője.

A Free Solo mindvégig reflektál az alkotás folyamatára, nem csupán a mászót mutatja be, hanem azt is, miképpen lehet felvenni egy mászást. Emiatt óhatatlanul is a megfigyelési paradoxonnál kötnek ki: miként lehet valakit dokumentálni anélkül, hogy befolyásoljuk azt, amit éppen csinál. Ebben az esetben ráadásul a zavartalan jelenlét élet-halál kérdése. Az alkotók – maguk is profi mászók – azonban megtalálták a módját, hogy lélegzetelállító, a CGI akciófilmekhez szokott közönség igényeinek is megfelelő felvételek készüljenek, mégis szinte érintetlenül hagyják mászni filmjük főszereplőjét.

Alex Honnold nem csak a sziklán magányos, életmódja horizontálisan is alig alkalmas a társas létre. Ezért is rendkívül törékeny a kapcsolata a barátnőjével, aki bár elfogadja, hogy a mászásé az elsőség, a folyamatos életveszéllyel láthatóan nem tud mit kezdeni. Jelenléte érzékenyen ellenpontozza a mozdulatok szikár profizmusát, és felveti az érzelmek kifejezésének és befogadásának lehetőségét, szükségességét. A halál állandó közelsége miatt azonban az emóciókat nem értelmezhetjük a hagyományos keretek között, a mászó szinte vallási szertartásként küzd meg a sziklafallal, visszaállítva ezzel a hegy évszázadokkal ezelőtti funkcióját.

HIRDETÉS

A Free Solo érdeme, hogy a különféle szinteket ugyanolyan erővel jeleníti meg. Nem éri be a látvánnyal, és az átlagos ismeretterjesztő művek felszínességét is jócskán meghaladja, úgy képes újat mondani ember és természet küzdelméről, hogy közben tökéletesen építi fel a hollywoodi álom klasszikus narratíváját – nem véletlen az Oscar-díj. Alex Honnold 883 méteres útja az El Capitan tetejére szakrális élmény, amelyet a Free Solónál hitelesebben aligha lehetett volna dokumentálni.

A dokumentumfilmet itthon március 17-én, vasárnap, 22 órakor mutatja be a National Geographic.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/10. számában jelent meg, 2019. március 8-án.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/10. számban? Itt megnézheti!


HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,993lájkolóTetszik
3,653követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Angela Merkel (Fotó: berlinerfotograf / pixabay.com)

Uniós mentőcsomag: Merkel kompromisszumos ajánlatot visz Brüsszelbe

Németország hajlandó a kölcsönös engedményeken alapuló megegyezésre az EU pénteken kezdődő rendkívüli csúcstalálkozóján – mondta a kancellár.