HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Politikailag ...

Politikailag kifogásolták a Star Wars-t, forgalomba sem akarták hozni

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Politikai kifogást emeltek a Csillagok háborúja – Egy új remény tartalma ellen, ezért elsőre forgalomba sem kívánta hozni a Mokép – derült ki az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) Facebook-posztjából. Illegálisan behozott kópiákról ugyanakkor vetítették a filmet. A Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság III/III. Osztályának szigorúan titkos, 1979. március 23-ai jelentése szerint egy héttel korábban például a nyíregyházi művelődési központban készültek bemutatóval. A tervezett vetítés ugyanakkor botrányba fulladt, mer K. János nem vitte magával a filmet. Viszont bejelentettek gyorsan egy másik időpontot Derecskére.

HIRDETÉS

Az 1977-es Egy új reményt hivatalosan 1979. augusztus 16-án láthatták először a magyar nézők, de ezek szerint fél évvel korábban már tartottak illegális vetítéseket. A Ziro.hu szakportál felidézte, hogy a bemutató sem zajlott problémamentesen: a film előtt például közel egy órás jogi tanácsadási riportot vetítettek. Ráadásul kétrészes filmként hirdették, dupla jegyárat kellett fizetni, de közben mégsem tartottak szünetet. A Kulturális Minisztérium Filmfőigazgatóságának főelőadója, Kozma Károly akkor a Dunántúli Naplónak arról beszélt: azért forgalmazzák így, mert két filmért járó pénzért, két licencért vették meg.

Sok kritikus is úgy vélte aztán, hogy a film a „kapitalista világszemléletet” népszerűsíti, míg a Ziro.hu szerint volt, aki inkább a jogi tanácsadási riportról írt volna recenziót.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,688lájkolóTetszik
2,948követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Orbán Viktor felköpött és alátolta az országot

Teszi mindezt azért, hogy inkább acsarkodjunk és ne azt nézzük, hogy a magyar állam számos szektorban a válság jeleit mutatja.