HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Kritika Apró mesék: h...

Apró mesék: hol pszichodráma, hol szerelmi thriller

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Vegyes érzésekkel hagyhatjuk el a mozitermet az Apró mesék megtekintése után. Valószínűleg amiatt is: felfokozott elvárásokkal ültünk be Szász Attila és Köbli Norbert első közös, már nem a tévéképernyőn debütáló filmjére. Az olyan történelmi thrillerek után, mint A berni követ, a Félvilág és az Örök tél, egyszerre számítottunk magával ragadó látványvilágra, feszült történetre és izgalmas színészi alakításokra. Az Apró mesék pedig igyekezett is minden téren jól teljesíteni, ami némiképp ártott a műnek. Félreértés ne essék, közel sem beszélhetünk kudarcról, de ezúttal igaz lehet, hogy a kevesebb több lett volna.

HIRDETÉS

Rejtélyesen indul a film, Hankó Balázst (Szabó Kimmel Tamás) és katonatársát látjuk a havas orosz tájon, amint egy síró csecsemőre bukkannak, majd egyikük elindul segítségért. Nem sokra rá már Budapesten találkozunk Balázzsal, aki kétségbeesett rokonoknak meséli, barátját ekkor látta utoljára. A megnyugtató bizonyosság: ha nem is tért haza a családtag, legalább hősként viselkedett, és talán még mindig megvan valahol. Vagy mégsem?

Hősünk hamar gyanússá válik nemcsak számunkra, de az erdőben férjét visszaváró(?) Juditnak (Kerekes Vica) is, akihez a céltalanul menekülő Balázs véletlenül vetődik el. Szerepeket játszanak mindketten, egyikük a férjét gyászoló-hazaváró feleségét, míg a másik a bajtársáról híreket hozó katonáét. A szálak akkor kuszálódnak még jobban össze, amikor felbukkan a férj (Molnár Levente), és megköszöni Balázsnak, „régi bajtársának”, hogy hírt vitt róla.

„Manapság a férfiak már szinte nem is mernek udvarolni a nőknek” | Magyar Hang

Szász Attila és Köbli Norbert a tévéfilmes sikerek után a filmszínházak felé vette az irányt. A márciusban a mozikban debütáló Apró mesék ismét történelmi film, ezúttal Szabó Kimmel Tamással és Kerekes Vicával a főszerepben. A színésznőt interjúnkban kérdeztük a II. világháború után játszódó romantikus drámáról, cseh és szlovák sikereiről, a metoo-ról és a felvidéki magyarok helyzetéről is.

A II. világháború után játszódó történet egyszerre lesz-lenne izgalmas történelmi film, elgondolkodtató pszichológiai dráma és szerelmi thriller – hol egyik, hol inkább másik. A végére például teljesen az utóbbi irányba megy el, a történeti szál pedig némiképp a háttérbe szorul. Ez persze nem feltétlenül baj, viszont az alapötlet van annyira jó, hogy megérte volna jobban kibontani, még inkább elveszve a különböző identitásproblémákban, háború után folytatott-újrakezdett életekben.

HIRDETÉS

Szabó Kimmel és Kerekes Vica is játszanak annyira jól, hogy még tovább titokzatoskodhattak volna, akár a film végéig is megvonva tőlünk a válaszokat. Az Apró mesék viszont túl hamar leplezi le hőseit, még Molnár Levente karakterét is, aki elsőre szintén zavarba ejt bennünket. A mindennél izgalmasabb kérdések: lehetséges a történelem zivatarainak hatására jó útra térni, más életet folytatni? Akarunk-e egyáltalán mások lenni, számot vetettünk-e azzal, hogy mi nemcsak „parancsot teljesítettünk”, hanem szabad akaratunkból a rosszat választottuk? És ugyanakkora bűn lesz a hazugság, ha azzal megnyugvást hozunk másoknak? Vagy ez csak álkérdés, hiszen nyilván nem a másik érdekét tartjuk szem előtt?

Apró mesék – Előzetes (16E)

Apró mesék – Bemutató dátuma: 2019. március 14. Hónapokkal a II. világháború után egy szökevény szélhámos szenvedélyes szerelmi viszonyba keveredik, amely könnyen az életébe kerülhet. A Félvilág, A berni követ és a Örök tél alkotóinak új, romantikus történelmi thrillere március 14-től látható országszerte a mozikban!

Persze, a szintén a szerelmi szálra rámenő Örök tél, vagy a történelmi igazságokra rákérdező A berni követ sem voltak tökéletes alkotások, nem is kellett annak lenniük. Új minőséget hoztak be a filmgyártásba, ezt a minőséget pedig magabiztosan hozza az Apró mesék is. Reméljük, most már sorra érkeznek majd az újabb mozifilmek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/13. számában jelent meg, 2019. március 29-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/13. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,719lájkolóTetszik
2,952követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek