Kezdőlap Kultúra „A Napszállta...

„A Napszállta nem Trianonról szól”

Eddig a Saul fia és a Napszállta forgatókönyvírójaként ismerhettük Clara Royer francia irodalomtörténészt, de most megjelent magyarul a Kertész Imréről szóló kötete is. A Frankofón Fesztivál alkalmából Budapestre érkező szerzőt kérdeztük magyar gyökereiről, a kormánysajtóban őt ért támadásról és a Nobel-díjas író ismeretlen oldaláról is.

HIRDETÉS

Részlet a Magyar Hang április 12-i (2019/15.) számában olvasható interjúból!

(…)

– Kertész Imre az élete végén, amikor már megkapta a Szent István-rendet is, ki tudott engesztelődni?
– Nagyon nehéz megérteni, de Kertész sem jobboldali, sem baloldali nem volt. A fekete-fehér világszemlélet persze próbálta őt is bepasszírozni az egyik térfélre, de ez sikertelennek bizonyult. Ebből a szempontból sem lehetett valójában csodálkozni azon, hogy elfogadta a Szent István-rendet. Mindenesetre miért lenne meglepő, hogy az ország egyik jelentős, idős művészének életművét az állam fontos díjjal ismeri el? Teljesen természetes lépés, és az is, hogy a művész elfogadja ezt a díjat. Kertész élete vége felé pedig már nem is politizált, miután visszaköltözött Berlinből. Nem is foglalkoztatta ez már, szemben az irodalommal. Emlékszik az utolsó, ATV-s interjújára Friderikusz Sándorral? Látványos volt, milyen csillogó szemmel beszélt, amikor végre A végső kocsmáról eshetett szó. Amikor a Szent István-rendről kellett beszélnie, az nem nagyon érdekelte.

(…)

Honnan jött az érdeklődése a magyar irodalom iránt? Milyen ember volt Kertész Imre? Könnyű volt közel kerülnie hozzá? Hogy érzi, Kertész ismeretlen oldalait is sikerült jobban megértenie? Hogyan fogadta Clara Royer, hogy őt is bevonták a magyar kultúrharcba?

A válaszokat keresse a Magyar Hang április 12-én megjelent 2019/15. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/15. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi két dollár is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

25,569lájkolóTetszik
1,781követőKövetés
14,421feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Szellemét a tűz nem égeté meg – Magyar Hang-ajánló

Látogatás 2019 roma hősénél és a keleméri bárányfarmon, interjú Ragályi Elemérrel, Böjte Csabával és Versegi Beáta coach-szerzetesnővel. Csütörtöktől itt a friss Magyar Hang!

Kiemelt cikkek