Victor Hugo az eladási listák élén

Victor Hugo az eladási listák élén

Vctor Hugo klasszikusának első kiadása 1831-ből. (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Franciaországban az eladási listák élére került A párizsi Notre-Dame (A Notre Dame-i toronyőr) a hétfői tűzeset után – derült ki a The Guardian cikkéből. Victor Hugo 1831-ben született klasszikusa szerda reggelre az Amazon francia bestsellerlistájának első, harmadik, ötödik, hetedik és nyolcadik helyét is elfoglalta, köszönhetően a különböző kiadásoknak. A hatodikon pedig egy a gótikus katedrális történetét feldolgozó könyv található.

Érkeznek a felajánlások a Notre-Dame újjáépítésre - a magyar állam és több vidéki város is segít | Magyar Hang

Tűz pusztította el a párizsi Notre-Dame székesegyház tetőszerkezetét. Este nyolc óra után ledőlt az épület felállványozott hátsó tornya. A tűzoltóknak az épület szerkezetét sikerült megmenteni. Több komoly felajánlás is érkezett a célra. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelezte: a magyar állam is segítséget nyújt. Szeged mellett immár Székesfehérvár és a Mazsihisz is felajánlást tett.

Nem egyedi esetről beszélhetünk, tragikus események után gyakran jellemző, hogy felpörög egy-egy kapcsolódó irodalmi mű eladási mutatója. A 2015 novemberi terrortámadás után például Ernest Hemingway műve, a kávézók Párizsát felidéző Vándorünnep vált népszerűbbé, egy nyugodtabb korba menekítve az olvasókat.

Számos kritikus ismételten rámutatott, hogy Victor Hugo regényének valódi hőse nem is Quasimodo vagy Esmeralda, hanem a gótikus katedrális, aminek elhanyagoltságára valójában fel kívánta hívni a figyelmet a szerző. A hamar népszerűvé váló kötet meg is tette a hatását, I. Lajos Fülöp tizenhárom évvel később elrendelte a Notre-Dame felújításának megkezdését.

A tűzeset után többen posztolták a regény egyes bekezdéseit, amik a katedrális pusztulását mutatták be az olvasóknak. Emlékezetesek a Harmadik Könyv bevezető mondatai, többek között ezek: „Ha időnk engedné, hogy az olvasóval sorra végignézzük az ódon templomon a pusztítás minden nyomát, a legcsekélyebbnek az idő bűnrészessége bizonyulna, s a legsúlyosabbnak az embereké, kiváltképpen a szakembereké.”