HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Albínó árva l...

Albínó árva lány és a szocialista divat nagyasszonya – Jön a Magyar Filmhét

HIRDETÉS

Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera munkásságát életműdíjjal tünteti ki a Magyar Filmakadémia Egyesület az idei, 5. Magyar Filmhét alkalmából. Az elismeréseket április 22-én, hétfőn, a mustra nyitóestéjén a budapesti Corvin moziban adják át, ahol az Oscar-díjas operatőrről készült utolsó portréfilmet, a Fényképezte Zsigmond Vilmos című alkotást is levetítik.

HIRDETÉS

A filmhéten lesz itthon először látható Szőcs Petra Déva című első nagyjátékfilmje, amely a tavalyi velencei filmfesztiválon debütált. Az erdélyi árvaházban játszódó mű Kató (Nagy Csengelle), az albínó tinédzser kálváriáját mutatja be: a lányt arcszíne és szeme miatt boszorkánynak tartják a társai. Egy furcsa baleset után a különc lány összebarátkozik az intézetbe érkező önkéntessel, de barátságát csak úgy tudja kifejezni, ha valaki mást elárul.

Izgalmasnak ígérkezik a dokumentumfilmes felhozatal is. Rotschild Klára divattervező kiváltságos helyzetű nő volt a szocialista rendszerben: évente kétszer kiutazhatott Párizsba, megnézhette az aktuális divatbemutatókat, és magyarosíthatta az ott szerzett tapasztalatait. A róla készült, április 23-án látható ismeretterjesztő filmben korabeli archív felvételek és fotográfiák segítenek a magyar divattörténet egyik legizgalmasabb figurájának felidézésében, aki 73 éves korában önkezével vetett véget életének.

Túrkevéről, egy tanyáról indult útnak, majd hódította meg az egész világot három fiútestvér. A legidősebb, Korda Sándor Sir Alexander Kordaként, az angol filmipar legendás alapítójaként hunyt el, akinek filmjeit az egész világ ismerte, és számtalan Oscar-díjra jelölték. A másodszülött Zoltánból is többszörösen díjazott filmrendező lett, a legfiatalabb Vincéből pedig Vincent Kordaként Oscar-díjas díszlettervező és jegyzett festő vált. Róluk szól az április 24-én látható Másutt – A Korda testvérek című dokumentumfilm.

Magyar földön jött világra a 110 éve született Rózsa Miklós is, aki később szintén hollywoodi babérokra tört: ő szerezte a Ben Hur, A bagdadi tolvaj, a Julius Caesar, a Quo vadis?, a El Cid, az Ivanhoe és A dzsungel könyve zenéjét. És ő az egyetlen háromszoros Oscar-díjas magyar alkotó. Az életét bemutató, A filmzenekirály című filmet április 25-én vetítik a Corvin moziban.

HIRDETÉS

Az április 27-éig tartó filmhéten idén először televíziós sorozatok is helyet kaptak a programban, a televíziós forgalmazású filmek ingyenesen, a mozifilmek pedig kedvezményes, 500 forintos áron tekinthetők meg.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,208lájkolóTetszik
2,694követőKövetés
17,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Tequilát Orbánnak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Bödőcs Tiborral és L. Ritók Nórával. Miskolci és szombathelyi választási riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A Sós Sziklák Völgye

A hetvenes években mindenki indián szeretett volna lenni. Nem űrhajós, mert az űrhajósokat túlzásba vitték, és a sci-fi korszak csak később következett.