HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Schwechtje Mi...

Schwechtje Mihály filmje is ott lesz Cannes-ban

HIRDETÉS

A Cannes Écrans Junior nevű program versenyében indul idén Schwechtje Mihály filmje, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) (RLSM). A filmalapos támogatás nélkül készült, de rendkívül jó kritikákban részesülő drámát olyan kategóriába válogatták be, amiben 13-15 éves gyerekeket megszólító műveket találunk. Az RLSM nyolc másik alkotással fog versenyezni a május 19. és 25. közötti rendezvényen. Ahogy a Film.hu is írja, a zsűri diákokból áll majd.

Végre egy magyar film, ami tudja, milyenek a kamaszok | Magyar Hang

A magyar film utóbbi években tapasztalt sikermenete ellenére is akadnak műfajok, amelyekben nem igazán sikerült még nagyot alkotni. A fiatalok, főként a tinédzserek világának bemutatásában az elmúlt húsz év nem sok változást hozott. A filmesek célja láthatóan nem a történetmesélés, hanem esettanulmányok felállítása szokott lenni.

HIRDETÉS

Az utóbbi időkben Schwechtje Mihály filmje megjárta Tallinnt, Cottbust, Tarragonát és a prágai Fabiofestet is. Év elején mégis arról kellett beszámolnunk, hogy a siker ellenére Schwechtje következő munkája is filmalapos támogatás nélkül készülhet el. A Hajtűkanyar a tervek szerint fekete komédia lesz arról, hogy Magyarországon nemigen lehet jogosítványt szerezni az oktató lefizetése nélkül.

Schwechtje Mihály újabb forgatókönyvére mondott nemet a Filmalap | Magyar Hang

Közös kiállást sürgetett a Magyar Filmdíjak pénteki átadóján a Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) elsőfilmes rendezője, Schwechtje Mihály. Szerinte a kultúrharc szele tavaly már elérte az ipart, és nem szabad az egyéni túlélésre berendezkedni. Az alkotót a MÚOSZ rendezvényén kérdeztük arról, milyen lépéseket tartana szükségesnek.

A rendező februárban egyébként arról is beszélt lapunknak, hogy a filmes szakmának össze kellene fognia egy jobb finanszírozási rendszer érdekében. „Nincs rendben, hogy voltak bizonyos kiemelt projektek, és nem tudtuk, milyen alapon dől el, hogy mennyi pénz jut egy-egy forgatókönyv-fejlesztésre. Nagyon eltérő döntések születtek, sokszor szakmai indok nélkül” – fejtette ki Schwechtje Mihály, aki korábban olyan rövidfilmeket tett le az asztalra, mint a Porcukor, vagy az Aki bújt, aki nem. Az első nagyjátékfilmje a tinédzserkori netes zaklatás, virtuális kapcsolatteremtés témáját járta körül.

A Cannes Écrans Junior programban olyan alkotások lesznek még láthatóak, mint Rebekah Fortune-től Az igazi Charlie, Marie-Sophie Chambontól a 100 kilos d’étoiles vagy Jason Raftopoulostól a West of Sunshine.

Az idei filmfesztiválra magyar produkciók közül meghívást kapott még Moldovai Katalin rendezői diplomafilmje, az Ahogy eddig.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,870lájkolóTetszik
2,409követőKövetés
16,760feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Elhallgatások és hazugságok – Magyar Hang-ajánló

Thuróczy Szabolcs-interjú. Lelepleződik „Tiborc”, a szalagmunkás riporter. Vannak anyák, akik maguk is árulják a drogot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek