HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Oázis a sivat...

Oázis a sivatagban – Aranyszalag a csúcsminőséget termelőknek

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Tizenöt évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Gasztronómiai Egyesület, és azóta is olyan makacs következetességgel, kompromisszumok nélkül küzd az étkezési kultúra területén kitűzött céljaiért, hogy ha minden szakmában lenne egy ilyen szervezet, sokkal előrébb tartana az ország. A minőség lobbistáikén oázisukat teremtettek a sivatagban – munkájuk nélkül nem lenne jelenleg hét Michelin-csillagja Magyarországnak. Fontos szakácsversenyeket tartanak, szakkonyveket adnak ki, a Bűvös szakács weboldaluk a hazai gasztronómia talán legfontosabb fóruma. 

Öt éve életre hívták az az Aranyszalag Minőség tanúsítóvédjegyet a francia Label Rouge mintájára. Abból a meggyőződésből, hogy a terroir – vagyis a helyi gasztrokulturális kincsek – és a valódi kézművesség védelemre szorul, ugyanis rendkívüli alapanyag nélkül nincs jó konyha. Egy valamirevaló konyha mindig él a terroir adta lehetőségekkel, s a szakácsszakmának nagy felelőssége van abban, hogy az asztalon megjelenítse saját régiójának egyéniségét.

A hiteles minőségtanúsítás egyszerre szolgálja a fogyasztót és támogatja a termelőt, sőt jó esetben a döntéshozóknak is segít jó döntést hozni. A céljuk az volt, hogy érdekeltté tegyék az embereket a minőség előállításában és annak megvásárlásában: védik az egyedit, a termékeket élvonalbeli szakácsok, szakemberek javasolják és tesztelik. A minőség romlása esetén a tanúsítás megszűnik.

Idén a dunaföldvári Bálint húsgalamb, a kézzel válogatott szegedi Rubin paprikaBaumgartner Antal levegőn szárított mangalicasonkája, valamint a szegedi Saliverzum zöldség és salátakeveréke kapott Aranyszalagot. Így a védjeggyel rendelkezők száma immár huszonegyre ugrott.

A Kobuta étteremben vasárnap délután megtartott gálán az új okleveleket Erdős Norbert fideszes Európai Parlamenti képviselő adta át. A politikus a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság, illetve a Halászati Bizottság tagja, az Aranyszalag ügyének régi és következetes támogatója.

Régi és új aranyszalagos termékekből főztek a legjobb magyar szakácsok, a régiek és újak tiszteletére. A séfek a következő étkeket készítették:

  • Ádám Csaba (Olimpia): aranyszalagos tahitótfalusi pisztráng
  • Bernát Dániel (Rézkakas): aranyszalagos Tetrabbit nyúl, aranyszalagos fűszerpaprikákkal (bezdáni, Mocsán és szegedi Rubin)
  • Huszár Krisztián: kézzel vágott tatár bazsalikomlevélen, parajdi sóval és fleur de sellel
  • Litauszki Zsolt (Gundel): vadas mártás grillezett aranyszalagos galambhoz
  • Mogyorósi Gábor (Alabárdos): ruszli aranyszalagos akasztói pontyból és parajdi sóból
  • Palotai Csaba (Kobuta): boudin blanc (fehér hurka) aranyszalagos beregi csirkéből
  • Takács Lajos (Kobuta) és Vidák Zoltán: rámen mangalicából és csirkéből, Heppenheimer-tojással; cukune aranyszalagos beregi csirkéből
  • Stoller Márton (+52 Event&Gastro Hall) grill aranyszalagos keleméri bárányból
  • Desszert: aranyszalagos Rózsavölgyi csokoládé és ebből készült édesség, Kutasi-féle aranyszalagos budai mézzel

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lukács Csaba
Lukács Csaba
A Magyar Hang lapigazgatója és világjáró riportere.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

41,025lájkolóTetszik
3,812követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nyíljon ki végre az emberek szeme!” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Herczeg Zoltánnal! Mészáros Lőrincet sejtik a milliárdos őrizetbe vétele mögött. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

„Minszkben szörnyű a helyzet, lőnek…”

Erőt gyűjtenek a hétvége előtt a tiltakozók, így csökkent a tüntetések hevessége. Békésebb hangot ütött meg Lukasenka, a csalással vádolt belarusz elnök is. A szabadon engedett tüntetők viszont szörnyű túlkapásokról számolnak be.