HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Sztárparádét ...

Sztárparádét hoz a jubiláló Lengyel Filmtavasz

HIRDETÉS

Idén ünnepli negyed évszázados fennállását a lengyel nemzeti filmgyártás magyarországi szemléje. A csütörtökön elkezdődött jubileumi mustra, a Lengyel Filmtavasz a főváros mellett Debrecenben és Szegeden is kínál programokat. Látható lesz a számos díjat elnyert Hidegháború, Pawel Pawlikowski rendezése, illetve a Még egy nap élet című nemzetközi koprodukcióban készült animáció, amely egy veterán lengyel újságíró angolai kalandját meséli el.

HIRDETÉS

A lengyel filmipar legújabb alkotásai közül érkezik a 303-as repülőszázad, A főlakáj, a Kutya-macska barátság. A fesztiválon tartják Krzysztof Zanussi legújabb, magyar koprodukcióban készült filmje, az Éter premierjét is, a lengyel intézetbeli péntek esti vetítésen a rendező személyesen vesz részt. Az Éter egyfajta Faust-parafrázisként értelmezhető. A XX. század elején, a világháború árnyékában egy lengyel orvos mániákusan kísérletezik az éterrel, a kvintesszenciával, amely megfosztja pácienseit szabad akaratuktól, de megszünteti fájdalomérzetüket is. Amikor egy fiatal nő belehal az egyik kísérletébe, az orvost ugyan halálra ítélik, a férfi megmenekül, és minden morális gátlás nélkül folytatja az embertelen kísérleteket a Monarchia hadseregében. A főszerepet Jacek Poniedzialek alakítja, a részben Magyarországon forgatott filmben a színészek között feltűnik László Zsolt is.

Krzysztof Komeda munkásságát ünneplik 2019-ben Lengyelországban, ennek apropóján mozgóképes blokkal emlékeznek meg a fesztiválon a nagy hatású zeneszerzőről. Látható lesz az Ártatlan varázslók, a Viszlát, holnapig, a Két ember szekrénnyel és a Kés a vízben című alkotás is.

Utóbbi kapcsán ellátogat a fesztiválra Roman Polanski 1962-es klasszikusának sztárja, Zygmunt Malanowicz, de személyesen találkozhat a közönség a Kutya-macska barátság című vígjáték egyik főszereplőjével, Olgierd Lukaszewiczcel is.

A május 15-éig tartó seregszemlén levetítik Jan Jakub Kolski megrázó drámáját, a Megkegyelmezést, amelynek női főszereplője, Grazyna Blecka-Kolska is Budapestre érkezik. A színésznő a filmben nyújtott lenyűgöző alakításáért a 2018-as gdyniai lengyel filmfesztiválon megkapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,563lájkolóTetszik
2,563követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Manipulált fotókat közölt a bajai ellenzéki képviselőkről a Bácskai Napló

A bajai önkormányzati lap főszerkesztője nem tagadta, hogy az ellenzéki jelöltekről közölt fotók manipuláltak, de nem kérnek bocsánatot. Az indok: a kifogást emelő Dani Gitta, csak jelölt, jelenleg nem tagja a közgyűlésnek.

Vik-tor, Vik-tor!