HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Kritika Zöld könyv: g...

Zöld könyv: giccsbe hajlik, de szerethető

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Kétségtelen, nem papírforma volt az év elején, hogy a Zöld könyv kapja a legjobb filmnek járó Oscar-díjat. Azelőtt többen csak legyintettek, hogy úgyis a vitatott megítélésű zenés filmek egyike, a Bohém rapszódia vagy a Csillag születik fog nyerni. A politikai korrektség harcosai a Fekete párduc győzelmének drukkoltak, amit jó előre kihirdettek az év legfontosabb filmjének. Ehhez képest a szintén etnikai témájú Zöld könyv valamiféle középutat jelentett: többé-kevésbé pozitív kritikák jelentek meg róla, bár legjobb filmnek kevesen nevezték volna. Hasonló a helyzet, mint 2006-ban, amikor mindenki a Túl a barátságon győzelmét várta, de Paul Haggis rasszizmusdrámája, az Ütközések futott be. Ezzel pedig többen is átértékelték utólag, rosszabbnak látva a némiképp didaktikus, de szívmelengető alkotást, mint korábban.

HIRDETÉS

Ugyanez lehet a helyzet az igaz történeten alapuló Zöld könyvvel is, amiről a győzelem után meg is írták, hogy fantáziavilágban játszódik, és nem eléggé bátor ahhoz, hogy a hatvanas évek elején rasszista előítéleteknek kitett fekete jazz-zenész sztorijává váljon. A film főszereplője a tenyeres-talpas olasz munkás, Tony Vallelonga, aki Don Shirley sofőrjéül szegődik, és egy koncertturné keretében körbefurikázza őt a legrasszistább déli államokban. A mozi elején még Vallelonga sem épp a békés együttélés híve, de az út során persze összebarátkoznak, mindketten tanulnak egymástól. Nemcsak Shirley mutat kifinomultságot a másiknak, de a karót nyelt zenész is rájön, hogy néha érdemes kicsit lazábban venni a dolgokat.

Oscar: meglepetésre a Zöld könyv lett a legjobb film | Magyar Hang

Sokak meglepetésére Peter Farrelly első komolyabb drámai próbálkozása, a Zöld könyv nyerte hétfő hajnalban a legjobb filmnek járó Oscar-díjat. Már az is váratlan volt, hogy a Dumb és Dumber, valamint a Keresd a nőt társrendezője műfajt váltott, hát még, hogy próbálkozása jobbára sikeres is volt.

A film persze olykor giccsbe hajlik, de ne hagyjuk megtéveszteni magunkat: az amerikai kritikusok számos kedvencére ugyanez a helyzet fokozottan igaz. Amikor az LA Times azzal a címmel közölt cikket, hogy „A Zöld könyv a legrosszabb fődíjas alkotás az Ütközések óta”, akkor olyan túlértékelt és didaktikus filmeket hagyott figyelmen kívül, mint a Gettómilliomos vagy a tavalyi A víz érintése. (Egyébként az Ütközések nagyszerű film volt.)

A Zöld könyvben ezekkel szemben az a jó, hogy végig lendületes, szórakoztató és tele van remek alakításokkal. Az ugyancsak arany szobrot kapó Mahershala Ali szinte elveszik a kimért zenész karakterében, ezzel pedig hitelesen jeleníti meg a szereplő fordulópontjait, érzelmi töréseit. A díjat megérdemelte volna Viggo Mortensen is, aki szintén felismerhetetlen a Kentucky-csirkét két kézzel faló, a hazaküldött érzelmes leveleiben is egyszerűen fogalmazó, de nagylelkű olasz-amerikai munkás karakterében. Brillíroznak mindketten a filmben, ami régi jó hollywoodi mintára épül, tehát a fordulatok kiszámíthatóak, a szereplők semmi váratlant nem lépnek. Mégis elérzékenyülhetünk, mégis élvezettel nézhetjük a filmet.

HIRDETÉS

Valóban, Peter Farrelly (Dumb és Dumber, Keresd a nőt) első drámai próbálkozásánál persze minőségibb lett A kedvenc, illetve Alfonso Cuarón Netflix-drámája, a Roma, ami a legjobb külföldi film díját nyerte el. De a Zöld könyv sem véletlenül került fel év végén számos filmes listára.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/9. számában jelent meg, 2019. március 1-jén.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,688lájkolóTetszik
2,948követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Orbán Viktor felköpött és alátolta az országot

Teszi mindezt azért, hogy inkább acsarkodjunk és ne azt nézzük, hogy a magyar állam számos szektorban a válság jeleit mutatja.