HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld 800 millióért...

800 millióért kap hírközlési hálózatot a Városliget

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Az uniós közbeszerzési értesítő (TED) hétfői közleménye szerint a Liget-projekt keretében újabb jelentős munkálatok indulhatnak el a Városligetben. A létesítmények hírközlési hálózatának, valamint a gyengeáramú hálózat kiépítésére összesen közel 800 millió forintot fordítanak. A közbeszerzést a francia székhelyű Colas-csoporthoz tartozó Colas Alterra Zrt. nyerte el.

HIRDETÉS

Az egészen pontosan 796 milliós tétel ugyan szinte elvész a Liget-projekt gigaberuházásainak milliárdjai között, a munkálatok jellege miatt mégis figyelemre méltó dologról van szó. A hálózatot ugyanis értelemszerűen a térszint alatt alakítják ki, ami azt jelenti, hogy a munkák talajmozgatással járnak együtt. Egy építési területen ez alig jelenthet kockázatot, egy park esetében azonban annál inkább. A Liget-projekt keretében már eddig is több fát kivágtak, ami a beruházó szerint szükségszerű és előnyös volt a Városliget életére nézve, a Ligetvédők azonban egyszerű környezetkárosításként értelmezik a munkálatokat.

A közbeszerzési kiírás külön hangsúlyozza, hogy „a munkaterület lehető legkisebb mértékű talajmozgatása, valamint a területen lévő fák megóvása érdekében az alépítménycsövek nyomvonala lehetőség szerint együtt fut a közvilágítási kábelek, illetve a parki tervezett alépítmény nyomvonalával, törekedni kell, hogy az alépítmény-csövek azokkal azonos munkagödörbe kerüljenek kiépítésre.” A lehetőség szerint és a törekedni kell kitételek aligha nyugtatják meg a park zöld életéért aggódó civileket. Az alépítményeket a fáktól minimum 2,5 méter távolságra telepítik, a hálózat közel 12 kilométer hosszan kígyózik majd a Városliget alatt.

Az elsüllyedt Liget nyomában | Magyar Hang

A régi Lizsében azért is lehetett – mint a dal mondja – oly nagyszerű minden, mert a vékonypénzű munkásoktól a középosztálybeli családokon át a mágnásokig bárki otthon érezhette magát.

A pályázaton nyertes Colas Alterra korábban több alkalommal is sikerrel szerepelt közbeszerzéseken Mészáros Lőrinc cégeivel konzorciumban. A Nemzeti Fejlesztési Programiroda 420 milliárdos gigatenderén két régióban is nyertek, de a Városliget sem ismeretlen terep számukra, ők végezték a park útjainak felújítását és a közvilágítás korszerűsítését, 2,5 milliárd forintért.

HIRDETÉS

A mostani tender érdekessége, hogy a korábban a Fidesz–KDNP színeiben a szentesi polgármesterségért (sikertelenül) induló Bozó Zoltán cége, a Metalcom is részt vett rajta, ám végül hoppon maradt. A Metalcom neve sok egyéb mellett a déli határzárról vált ismertté, a cég 2023-ig 6,5 milliárdért tartja karban és üzemelteti az „okoskerítést”. A déli határzár megépítéséért az Átlátszó számításai szerint összesen 18 milliárd forintot kaszáltak.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,709lájkolóTetszik
2,951követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ennél többet a bérlők már nem nagyon tudnak fizetni

Még nőnek ugyan az albérleti díjak, de a szakértő szerint lassan elérjük a csúcsot. Néhány kerületben és nagyvárosban már nem emelkednek az árak.

Pénz semmiért