Miért kellett villámgyorsan eltüntetni az M3 retrocsatornát?

Miért kellett villámgyorsan eltüntetni az M3 retrocsatornát?

Jelenet A Tenkes kapitányából (Fotó: IMDb)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Május 1-jével az internetre költözött az M3, a közmédia klasszikus tartalmakat sugárzó csatornája. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) hivatalos álláspontja szerint ezzel tovább erősödik a szabad, személyre szabott műsorválasztás lehetősége. Egy héttel az indulást követően pedig arról tájékoztattak, hogy döntésüket a közönség igazolta, hiszen az M3.hu címen elérhető csatornát sokan keresték fel az indulás napjaiban. A látogatottsági adatok árnyalják ugyanakkor az optimizmust, és semmiképpen sem adnak magyarázatot rá, hogy miért pont azt a csatornát kellett eltüntetni a televízió képernyőjéről, amelynek célközönsége jellemzően nem vagy kevéssé használja az internetet.

Az M3 2013 decemberében kezdett sugározni. Műsorában olyan klasszikus produkciók szerepeltek, mint A Tenkes kapitánya, az Angyalbőrben, a Cimbora, a Derrick, az Elmebajnokság, a Família Kft., a Játék határok nélkül, a Linda, a Másfélmillió lépés Magyarországon, a Polip vagy a Rabszolgasors. Szabó László Zsolt, az MTVA korábbi megbízott vezérigazgatója az indulást megelőzően hangsúlyozta: a kábelcsatornát piaci tendenciák, a nézők változó tévézési szokásai hívták életre. A célközönséget nem jelölték ki ugyan, de a „60-as, 70-es, 80-as és 90-es évek emblematikus” műsoraival vélhetően nem a fiatalabb korosztályt kívánták megszólítani.

A 2018-ban 81,5 százalékos országos lefedettségű csatorna a teljes lakosság körében egész nap 0,81 százalékos, míg főműsoridőben 0,93 százalékos közönség arányt produkált. Nem hozott tehát kimagasló számokat, műsoronként néhány tízezer nézőt vonzott, de még így is megelőzte a gyermek- és ifjúsági csatornaként működő M2-t és az M5 kulturális adót. Megszüntetése ezért sem indokolható csupán az alacsony nézettséggel, hiszen két utóbbi társa gyengébben teljesített e téren.

Nem ad magyarázatot a lépésre a közmédia kommunikációja sem. Egy ilyen váltást célszerűnek tűnik alaposan megfuttatni a különféle felületeken, reklámokkal tájékoztatni a közönséget az új lehetőségekről. Az MTVA ehelyett sokáig titkolta, mire készül, csak azt követően adtak ki tájékoztatást, hogy a hír napvilágot látott a DTWNews.hu oldalon március végén. A következő egy hónapban sem derült ki több annál, mint ami az első közleményben szerepelt, hogy „a technikai újításnak köszönhetően a néző maga állíthatja össze az általa érdekesnek tartott tartalmakat, a közmédia így segíti a szabad műsorszerkesztést”.

Régóta léteznek azok a szolgáltatók – Netflix, HBO Go, Hulu, Amazon –, amelyek nem egy adott műsorrend szerint sugároznak, hanem hatalmas tárhelyként kínálják tartalmaikat, amelyek közül valóban szabadon válogathatunk: előfizetve bármikor bármit megnézhetünk. A hivatalosan az M3.hu oldalon elérhető (valójában az MTVA archívumának oldalába csatornázott) műsorok azonban nem így működnek. Az internetre költözött csatornán folyamatosan megy az élő adás, amelyből nyolc óra vissza-, kettő pedig előrenézhető, vagyis az élőhöz képest nyolcórányit tekerhetünk vissza, és kettőt előre. Mivel a legtöbb kábelszolgáltató kínálatában ez a funkció már évek óta szerepel (sokkal jobb feltételekkel), nehezen érthető, mi jelenti a közmédia által hangsúlyozott szabadságot az eddigiekhez képest.

Az MTVA adatai azt mutatják, hogy az első nap 50 ezren keresték fel az M3.hu-t, egy hét alatt pedig 150 ezer látogatója akadt az oldalnak. Az nem derült ki, hogy a valós látogatóra vagy a látogatások számára gondoltak (utóbbi magasabb lehet, ám nem a valódi megtekintést jelzi). Mivel a közmédia teljes portfólióját tartalmazó Médiaklikk weboldalt hetente 250 ezer valós látogató keresi fel, nem tűnik valószínűnek, hogy az M3.hu önmagában megközelítené. A heti 150 ezer látogatás harmadát az első nap adta, onnantól 20-25 ezerrel számolt a közmédia, ami 15–20 ezer nézőt jelenthet naponta, de akár ennél jóval kevesebbet is.

Megkerestük az MTVA-t, hogy megtudjuk, pontosan mennyien nézik a digitális adást, és milyen további fejlesztéseket terveznek, ám nem kaptunk választ.

Az mindenesetre kiderült, hogy applikációkat készítenek, az androidost május 22-én élesítették, egyéb platformokra azonban csak júniusra, júliusra, vagy épp augusztusra ígérik.

Az M3 Facebook-oldalán május eleje óta a hozzászólások körülbelül 95 százaléka arról szól, hogy mikor kerül vissza a csatorna a tévékészülékekre. Ha érkezik válasz, akkor általában arról szól, hogy hamarosan okostévén is nézhető lesz (legutóbb június elején ígérték, hogy már nemsokára), illetve hogy a csatorna nem szűnt meg és az m3.hu oldalon követhető.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/20. számában jelent meg, 2019. május 17-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál! És hogy mit talál még a 2019/20. számban? Itt megnézheti!