HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Az utolsó POS...

Az utolsó POSZT?

HIRDETÉS

Pécs a kultúra városa – hirdeti az önkormányzat oldala. Hogy meddig városa még a kultúrának, például az évente itt megrendezett országos színházi találkozónak, a POSZT-nak a kies baranyai megyeszékhely, az egyelőre teljesen bizonytalan. A mustra tegnapi megnyitóján ugyan Páva Zsolt távozó polgármester némi kétségbeeséssel a hangjában azt hangsúlyozta, hogy a pécsiek nagyon is hozzánőttek a fesztiválhoz, ám a kérdés, hogy a találkozót el kell vinni innen, hogy helyette inkább minden évben más város lássa vendégül a versenyt nemrég ismét témává emelték kormányközeli körökben.

HIRDETÉS

Tény, hogy a színházi találkozó még az ezredforduló előtt valóban vándorló fesztiválként működött, de tizennyolc éve Pécs lett (akkor úgy tűnt), végleges otthona. A kísérleti léggömböt Vidnyánszky Attila, engedte föl egy tévéműsorban néhány hete; a Nemzeti Színház főigazgatója a vándorlás mellett tört lándzsát, sőt egy számára kedves lehetséges helyszínt is megnevezett: Kaposvárt.

Hogy a dolog komoly lehet, azt a Magyar Teátrumi Társaság titkárának szavaiból is kikövetkeztethetjük. Szabó László a Népszavának annyit mondott, hogy az eddigi POSZT megszüntetése valóban felmerült, ám megvárják az önkormányzati választásokat. A várakozás a kormányzat szempontjából kétségkívül logikus lépés. Pécsett ugyanis nagyon nem áll jól a Fidesz. Páva Zsolt polgármester alkalmatlansága szembeötlő, vele még egy helyi voksolást megnyerni biztosan nem lehet. (Páva néhány napja kénytelen-kelletlen be is jelentette, hogy nem indul, helyette a kormánypárt jelöltje, Vári Attila olimpiai bajnok vízilabdázó lesz. Végül is, miért ne…) Ha még a fesztivál elvitelét, vele pedig a POSZT megszűnését is idő előtt bejelentenék, az bizonyára nem segítené a Fidesz helyi sikerét.

A pécsi találkozó hangulatát ha némiképp be is árnyékolja a fölötte megsuhogtatott bárd, ám a jól bejáratott gépezet működik, és reméljük ez így marad a jövőben is. A versenyprogramot és a kínálat többi részét bárki megtalálja itt (poszt.hu).

Jómagam csupán egyetlen ma esti – versenyen kívüli – programra szeretném felhívni az érdeklődők figyelmét, mégpedig a Karaván Színház Cigány magyar című, nagyjából egyórás előadására. Szereplői nehéz sorból származó roma színészek, akik saját korábbi tapasztalataikból, megpróbáltatásaikból készítették a darabot. Először ötleteltek, aztán megformálták: „A szöveg alapját minden szereplő magának írta – mondta egy korábbi interjújában az egyik szereplő, Horváth Kristóf. M – Aztán sok-sok körön át passzolgattuk egymásnak Ádámmal [Császi Ádám, a rendező] a különböző mozaikokat, a lehetséges verziókat, ezt a szöveget nem lehet befejezni, csak abbahagyni. Egy sűrűre vágott asszociatív monológmontázs lett.” A Budapesten, a Jurányi Házban már játszott Cigány magyar színészei leginkább a negyvenes években felfedezett, szegénysorból jött ösztönös tehetségekre emlékeztethetik a közönséget. Közülük Farkas Franciska egyre ismertebb színésznő, Pászik Cristopher túl van első filmszerepén, a Karaván Színház tagja, Oláh Edmond zenei producer is egyben, zenekarokkal lép fel, Varga Norbert egyetemi hallgató pedig most kezdi pályáját. Sok sikert kívánunk nekik!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,103lájkolóTetszik
2,842követőKövetés
18,900feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Szátokat befogni nem kell félnetek? – Magyar Hang-ajánló

Szűcs Tamás-, Kincses Gyula-, Nemény András- és Gera Marina-interjú. Mi lesz a színházakkal? Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek