HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra „Nem vagytok ...

„Nem vagytok Magyarországon!” – botrány a TIFF-en

HIRDETÉS

„Miért beszélnének magyarul? Nem vagytok Magyarországon” – ezt a kirohanást intézte egy román néző magyar társához a 18. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF). A Főtér számolt be róla, hogy másodjára vetítették Reisz Gábor filmjét, a Rossz verseket, amivel sikerült megtölteni a Mărăști mozit is. Szinte mindenki maradt az előadás után, amikor a rendezőt lehetett kérdezni a keletkezésről.

HIRDETÉS

A beszélgetésre az angol nyelvet javasolták, miután több országból is voltak a teremben, így kezdődött el az egész. Egy idősebb asszony viszont megkérdezte, nem lehetne-e néhány mondatos magyar összefoglaló, mert vannak többen, akik nem értenek angolul. Erre viszont egy fiatal román néző pattant fel: „Miért beszélnének magyarul? Nem vagytok Magyarországon!” Egy fiatal magyar ugyan felajánlotta a nőnek, hogy majd fordít neki, de ő már felháborodottan elhagyta a mozit.

Reisz Gábor: Ha félek, nem tudok filmet csinálni | Magyar Hang

Az elmúlt évek egyik legváratlanabb filmsikere volt a minimális költségvetésből, baráti segítségekkel forgatott VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan. Reisz Gábor rendezése hamar kultuszfilmmé vált, második filmjét, amit immár a Magyar Nemzeti Filmalap is támogatott, óriási várakozás előzi meg. A Rossz versek elődjéhez hasonlóan önéletrajzi ihletésű, ezúttal azonban Reisz Gábor már a főszerepet is magára vállalta.

A román néző ezután is kitartott álláspontja mellett, és kisebb szóváltás alakult ki arról, egy kolozsvári moziban beszélhet-e magyarul egy magyar rendező egy magyar film vetítése után. A tiltakozótól viszont több román is elhatárolódott. Ezek után több nyelven folytatódott a beszélgetés: Reisz magyarul válaszolt, amit a TIFF moderátora fordított románra, az angol nyelven érkező kérdésekre pedig angolul érkezett a felelet.

Reisz később viccesen megjegyezte, ő akár hetzikuma nyelven is válaszolhat. Ez utalás volt a film egy poénjára: a főszereplőt Reisz Gábor alakítja, az ő gyerekkori énje pedig egy fejre esés után csak az általa kitalált idegen nyelven hajlandó kommunikálni másokkal. A Rossz verseket jövő héttől vetítik a román mozikban.

A Rossz versek esetében még valahogy a hibák is szerethetővé válnak | Magyar Hang

Régen minden jobb volt, vagyis azt hiszem, boldog voltam – mondja Reisz Gábor Rossz versek című filmjének főhőse. A harmincas évei elején járó Tamás, miután párizsi ösztöndíját töltő barátnője elhagyja, összetörten tér haza Budapestre, és a múltjába merülve igyekszik választ találni rá, hogy mikor és hol rontotta el az életét.

A Főtér felidézte, két éve is történt hasonló incidens a TIFF-en. Akkor a Testről és lélekről kapcsán beszélgettek a főszereplő Borbély Alexandrával, és egy idős férfi szólt ingerülten a színpadon lévőknek szintén úgy, hogy beszéljenek románul, mert Romániában vannak. A közönség egy része ráadásul meg is tapsolta a hozzászólót, míg mások alig hallhatóan lehurrogták. A közönségtalálkozó akkor is három nyelven folytatódott.

HIRDETÉS

Az idei fesztiválon egyébként az Egy makulátlan elme örök ragyogása rendezője, Michel Gondry is részt vett, bemutatva Amatőr Filmüzem nevű kezdeményezését. A kiállítás segítségével az érdeklődők képet kaphatnak a filmalkotás folyamatáról. A fesztivál utolsó napjain olyan műveket vetítenek még, mint a Tekerd vissza, haver!, a Rudolf Nurejev élete és a Scarborough.

A TIFF kapcsán fontos persze elmondani, hogy a fesztivál nagyon is foglalkozik a magyar filmekkel, a fenti Rossz verseken túl is. Idén június 5-én tartották a Magyar napot, amin bemutatták még a Virágvölgyet, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod:)-ot, a Könnyű leckéket, a Ruben Brandt, a gyűjtő-t és Az Úr hangját. Vendégként meghívták Schwechtje Mihályt, Zurbó Dorottyát és Pálfi Györgyöt is. A Magyar nap évről évre a Filmalap támogatásával valósul meg.

Egy másik román–magyar atrocitás kis híján tragédiába fordult: román szélsőségesek kíséreltek meg bejutni az úzvölgyi katonatemetőbe. Az esetről itt írtunk részletesen.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,515lájkolóTetszik
2,557követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Jövő nyáron is üres maradhat a fonyódligeti gyerektábor

A felújítás miatt kérdésessé vált a Balaton déli partján fekvő üdülő sorsa, ahová idén egyetlen gyermeket sem vittek nyaralni.

Tüzek