HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Hatékony volt...

Hatékony volt a lobbi: megmarad az ismétlések utáni jogdíj

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Úgy tűnik, eredményes volt a médiaszabályozást átíró törvényjavaslattal kapcsolatos szakmai lobbi. A Kormányzati Tájékoztatási Központ csütörtökön ugyanis arról tájékoztatta az MTI-t, megmarad az ismétlések utáni jogdíj.

Még a múlt héten derült ki, hogy módosítanák a kormánypártok képviselői a médiaszolgáltatással kapcsolatos törvényeket; az ezzel kapcsolatos, többek között a pornósugárzás szabályain is lazító tervezetet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be, az előadó pedig Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök.

Az elvileg augusztustól életbe léptetni kívánt változások érintették a műsorok ismétléseivel kapcsolatos jogdíjak témáját is, amit megszüntettek volna. A tervezet elfogadása jelentősebb bevételeket vont volna el a színészektől, szinkronszínészektől, de többek között a zenész szakmától is. (A tervek a tévés produkciók mellett az internetes zeneszolgáltatási jogdíjakra is vonatkoztak volna.) Épp ezért közel háromezer magyar színész, zenész, táncos és artista egy petícióban tiltakozott a változások ellen. Ehhez az Előadóművészi Jogvédő Iroda és az Artisjus kezdeményezésére az előadóművészek iránti szolidaritásuk kifejezéséül magyar zeneszerzők és szövegírók is csatlakoztak. (Érdekes adaléka a témának, hogy az előadók petíciója azért arra is emlékeztet: a két nagy kereskedelmi televízió, a TV2 és az RTL Klub ezen a jogcímen soha nem fizetett jogdíjat, míg 2018-ban a közmédia 150 millió forint jogdíj fizetése mellett csaknem ötezer műsort, 218 ezer műsorpercet ismételt meg, az egy percre jutó jogdíj mértéke 695 forint volt.)

Erre reagált a csütörtöki közlemény, amelyben kifejtik: az Országgyűlés elé benyújtott médiatörvény szerzői jogi részét úgy módosítják, hogy az ismétlések utáni jogdíj megmarad. Ahogy az indoklásban írják: a kormány az elmúlt napokban több neves magyar előadóművésszel konzultált, és az ő véleményüket figyelembe véve módosítja a törvényjavaslatot. A közlemény szerint a jogkezelő szervezet díjat, illetve költséget csak egyszer számolhat fel, minden ismétlés utáni jogdíjat teljes egészében az előadóművészeknek és jogtulajdonosoknak kell folyósítani. „Így a költségek csökkenthetők és az előadóművészek érdeke is érvényesül.”

HIRDETÉS

Ettől független jó pár dolog változhat majd augusztustól, amelyekről ide kattintva olvashat.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,732lájkolóTetszik
3,479követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Meghaladta a hatmilliót a fertőzöttek száma

A világban 6 060 207-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 369 156, a gyógyultaké pedig 2 456 790-re emelkedett.