HIRDETÉS
HIRDETÉS

„Mennyire vagy csalódott, Borikám?” – Páros interjú Péterfy Borival és Gergellyel

Szerző: | 2019. június 14., 06:55 | Featured, Kultúra

Péterfy Gergely és Péterfy Bori (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Testvérek. A maguk területén mindketten maradandót alkotnak. Mindketten sokat adnak a függetlenségükre, és mostanában Bori is, Gergely is „ostrom alatt álló” területeken – irodalomban, underground zenében, alternatív színházban – dolgozik. Beszélgettünk Térey Jánosról, koncertekről, új regényről, művészetről is – de mondataink közé minduntalan bekopogott a rút valóság. Páros interjúnk Péterfy Borival és Gergellyel.

Részletek a Magyar Hang június 14-i (2019/24.) számában, pénteken megjelent interjúból!

(…)

– Említette a nagyon okos embereket, akik cseresznyézni hajlamosak. Erről jut eszembe a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM): mit gondol, Demeter Szilárd meglehetősen hangosra sikeredett igazgatói belépője után normalizálódhat a helyzet? Mi lesz a PIM-mel?
Péterfy Gergely:
Nem tudom. Komoly kérdés volt sokunk között, hogy megyünk-e a PIM-be, de e héten ott van a Margó Fesztivál, és úgy döntöttünk, hogy a PIM a miénk is, úgyhogy megyünk. Akinek nem tetszik, hogy ott vagyok, majd szól, és akkor csattanunk. A hatalom és az irodalom összefüggéséhez meg még csak annyit, hogy az irodalom mindig valami ellenére, valaminek a peremén, ellentétes erők találkozási pontjain, megjósolhatatlanul keletkezik. Hatalmi akarattal nem lehet befolyásolni. Pénz és irodalom nem úgy függ össze, mint a gazdaság és a pénz: pénzből nem lesz irodalom. Nem lehet felépíteni, mint egy gyárat, és ellehetetleníteni, mint egy egyetemet.

„Nem lehet azt hazudni az embereknek, hogy melegük van, mikor fáznak” | Magyar Hang

– Önnek van kapcsolata az irodalom aktuális szószólóival?
P. G.:
Ők nem az irodalom szószólói.

(…)

– Középkorú művészekkel, értelmiségiekkel folytatott beszélgetések visszatérő témája a csalódottság. Hogy nem erre vártunk, nem ezt akartuk. Önök mennyire csalódottak?
P. G.:
Mennyire vagy csalódott, Borikám?
Péterfy Bori: Nehéz kérdés…

P. G: Én szerintem csalódottabb vagyok annál, amit érzékelek. Az ember védekezik az ellen, hogy túl sötéten lássa a dolgokat. Ha józanul végigvennék mindent, akkor az lenne a következtetés, hogy el kell innen menni. De itt még azért nem tartunk. Abban viszont csalódtam, amilyen az ország lett. Lassan szégyellem kimondani a világon, hogy magyar vagyok, mert undorral fordulnak el az embertől. Erre nem számítottam, ez kemény fordulat. Viszont céhem ősi szabályai szerint én épp a fordulatokból élek, és ez olyan fejlemény, mint a legjobb sorozatokban, hogy gyomron vág, mert erre igazán nem számítottál. A dramaturgia szabályai szerint pedig a következő évadban minek kell következnie? Újabb nagy fordulatnak! Én ebben bízom. Ez az orbáni kísérlet, amelyben élünk – és amit még a hozzáértők sem tudnak pontosan megnevezni – stabilnak látszik ugyan, de egyetlen banánhéjon is elcsúszhat, sőt leginkább azon fog elcsúszni. És nincs izgibb dolog, mint erre várni, jobb, mint a Trónok harca.

Cserhalmi György: Felejtsük el az elmúlt harminc évet! | Magyar Hang

P. B.: A magam részéről folyamatosan dolgozom azon, hogy pozitívan lássam a dolgokat. Olyan a munkám, hogy életösztönöket és energiát kell sugároznom a színpadról, és imádok minden percet, amit ott tölthetek. Szuper közönségem, van akikre tudom, hogy számíthatok. Ráadásul van egy kisgyerekem, akinek az a legfontosabb, hogy boldog legyen az anyukája. Úgyhogy kapaszkodom abba, ami még van, és csinálom a dolgomat a lehető legjobban és a lehető legtöbb energiával.

(…)

Mindketten ostromlott várakban dolgoznak, mennyire nehéz a helyzetük? Miért gondolja Péterfy Gergely, hogy Térey János „gyilkosa az a világ lett, amely lehetetlenné tette, hogy rangjához méltóan tudjon élni”? Hová tűnt a Péterfy Bori and Love Band a rádiókból? Lehet-e udvarhű irodalmat és színházat, vagy zenét létrehozni? Válhat-e kontraproduktívvá a kormányzat nyomulása, kiválthat-e komolyabb ellenállást? Mennyire reflektál a mára Péterfy Gergely új könyve? Mi van Péterfy Bori színházi szerepeivel? Lenne-e Péterfy Bori a női Ákos? Mindketten sokat adnak a függetlenségükre, az önállóságukra, ez tudatos választás, vagy csak így alakult? Családi hagyományaik miatt magától értetődő volt, hogy művészek lesznek? A válaszokat keresse a Magyar Hang június 14-én megjelent 2019/24. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/24. számban? Itt megnézheti!

Címkék: interjú, irodalom, kultúrharc, NER, Péterfy Bori, Péterfy Gergely, PIM, színház, taotámogatás, Térey János, underground


HIRDETÉS
Nem mese ez, gyermek

Nem mese ez, gyermek

Ahonnan elindultunk, ismét ott vagyunk. Két pólus, lehet, hogy egyformák is méret szerint most. Mint régen. Hogy a frontemberek is ugyanazok, az bónusz, és épp az teszi olyan otthonossá az egészet.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest