HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Fokvárosi ani...

Fokvárosi animáció, japán-magyar barátság: elstartolt a KAFF

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Egészen 1935-ig nyúlnak vissza Afrika animációs hagyományai, így bőven van honnan merítenie az idei, 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválnak (KAFF). Az idei esemény vendége a kontinens, így válogatás lesz látható a Frenkel fivérek első produkcióiból, a Walt Disney-karakterekre emlékeztető Mish-Mish Effendivel a főszerepben. De találkozhatunk afrikai stop-motion munkákkal, illetve az ezredforduló utáni terméssel is.

Keletebbre is tekint a fesztivál, miután idén 150 éve jöttek létre a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok. Harmincöt éve animációs téren is barátkozunk: a kétévente megrendezett KAFF-hoz hasonlóan a Hiroshima-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál is 1985-ben jött létre. A fesztiválon a kortárs japán animációból válogatnak idén.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A fesztivál nyolc helyszínen zajlik június 19. és 23. között, és több mint háromszáz film lesz látható. A KAFF-fal párhuzamosan tartják a 11. Európai Animációs Játékfilm és TV-Film Fesztivált, amin versenybe száll hat egészestés munka, huszonnyolc sorozatepizós és hat speciál.

A fesztiválzsűriben olyanokat találunk, mint A vörös teknőst rendező, Oscar-díjas Michaël Dudok de Wit, vagy az Oscar-jelölt Ishu Patel indiai animációs rendező. Mellettük a Klasky-Csupo animációs stúdiót alapító Csupó Gábor, valamint a Nemzetközi Animációs Szövetség (ASIFA) alelnöke, Mohamed Ghazala tekinti még meg a filmeket. Dudok de Wit a munkásságáról mesterkurzust is tart, ahogy a készülő Toldi sorozatról előadást tart Jankovics Marcell, és tapasztalatairól mesél Csupó Gábor és Orosz István.

HIRDETÉS

A 40 éves Pécsi Rajzfilmstúdió történetéről kiállítás nyílik, de láthatóak lesznek Csáki László krétarajzai, Bognár Éva Katinka illusztrációi, Horkay István plakátjai és Haui József képregényei is. A legkisebbek a Primanima animációs workshopján ismerkedhetnek meg vele, miként kell animációs filmet készíteni. Koncertet ad az 50 éves Kaláka, a Muzsikás, illetve a szenegáli és guineai táncosokból és zenészekből álló Ballet Szenegál.

Nagyon csúnyák a figurák, nem lesz népszerű – ezzel utasították vissza a Vízipók-csodapók alkotóit | Magyar Hang

Az idei fesztiválon leadják a Vízipók-csodapókból készült egészestés film idén bemutatott, digitálisan felújított változatát. A sorozat készítésének kulisszatitkairól nemrég írtunk cikket. A két évvel ezelőtti KAFF-on pedig Buglya Sándorral, Varsányi Ferenccel és Mikulás Ferenccel igyekeztünk körüljárni a magyar animáció helyzetét.  

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,889lájkolóTetszik
3,603követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek