HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Elhunyt Riman...

Elhunyt Rimanóczy Jenő

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Nyolcvanöt éves korában elhunyt Rimanóczy Jenő Ybl-díjas, Budapestért díjas, az MMA Építőművészeti Tagozat díjával kitüntetett alkotó, a Rimanóczy-dinasztia utolsó építész sarja.

HIRDETÉS

Rimanóczy Jenő nagyapja, id. Rimanóczy Kálmán a századfordulós Nagyvárad arculatának kialakításáért felelt, apja, id. Rimanóczy Gyula a modernista építészet kiemelkedő alkotója volt. Bár épületei a mai napig meghatározzák a városképet, Rimanóczy Gyula neve szinte teljesen kikopott a köztudatból, pedig az ő nevéhez fűződik egyebek mellett a Pasaréti téri templom és autóbusz-állomás, a Bosnyák téri Szent Antal-plébánia, az egykori Kisstadion, valamint a Dob utcai Postaigazgatóság épülete is. Rimanóczy Jenő és testvére, Gyula apjuk útját követve lett építész, lánytestvérük, Yvonne jelmeztervezőként ért el jelentős sikereket.

Rimanóczy Jenő, a család utolsó szakmagyakorló tagja a Közlekedésüzemi Épülettervező Vállalatnál rajzolóként, majd segédtervezőként kezdte pályafutását, de dolgozott a Lakótervnél is. Diplomamunkája annyira meggyőző volt, hogy rögtön felvették a Magyar Építőművészek Szövetségének Mesteriskolájába (Finta Józseffel együtt), ahol Szendrői Jenő vezetése alatt folytatta tanulmányait. Innen került 1958-ban az Ipari Épülettervező Vállalathoz, ahol húsz évig dolgozott tervezői, osztályvezetői, majd irodavezető-főmérnöki beosztásban. 1978-ban nevezték ki az Általános Épülettervező Vállalat (ÁÉTV) főépítészévé, illetve műszakiigazgató-helyettesévé, ahol 1989-ig töltötte be tisztségeit. Főmérnöksége alatt sok tehetséges építész kezdte meg az ÁÉTV-ben pályafutását, többek között Ferkai András, Magyari Éva, Cságoly Ferenc és Turányi Gábor.

Ha nem vigyázunk, nem marad semmi a hatvanas-hetvenes évek örökségéből | Magyar Hang

„Egy háznak mindig az adott környezethez kell igazodnia. Rögtön meg tudom mondani, melyik az a ház, amit a háború előtt, illetve után építettek. A szomorú az, hogy azok, amiket névtelen építészek terveztek még a háború előtt, sokkal jobbak, mint a neves, de későbbi építészek munkái” – vallotta Rimanóczy Jenő, akinek legfontosabb munkái közé tartozik az óbudai kísérleti lakótelep garzonháza, a Maros utcai OTP-társasház, a Törökvészi úti óvoda és bölcsőde, a Fehérvári úti Vertesz-irodaház, a Táncsics bőrgyár irodaháza, a Nyírségi Mezőgazdasági Kutatóintézet telephelye. Számos kórház terve is fűződik a nevéhez, közülük a Pécsi Honvéd Kórház traumatológiája és a nyíregyházi kórház épülete el is készülhetett.

HIRDETÉS

Nyugdíjazása után Rimanóczy Jenő 1989–1998 között az Atlant Épülettervező Kft.-nél mint külső munkatárs dolgozott, számos tervezési munkában vett részt. Teljes visszavonulását követően fáradhatatlan munkával dokumentálta pálya- és kortársai munkásságát, neki köszönhetően több mint hatvan Wikipédia-bejegyzés született meg a modern magyar építészet témakörében.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/27. számában jelent meg, 2019. július 5-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/27. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,209lájkolóTetszik
3,029követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek