HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Mi vezérli, m...

Mi vezérli, mi motiválja Takaró Mihályt?

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Herczeg Ferencnek, Tormay Cécile-nek, Szabó Dezsőnek, Nyírő Józsefnek és Wass Albertnek el kell foglalnia méltó helyét a magyar irodalomtörténetben. Az ügyért tűzzel-vassal harcol Takaró Mihály. Legutóbb arról zajlott vita, valóban részt vesz-e a Nemzeti alaptanterv (Nat) „keresztény-nemzeti” kiigazításában. De mi vezérli, mi motiválja Takaró Mihályt? Kiderül a Magyar Hang 2019/28. számából!

HIRDETÉS

Kicsoda Takaró Mihály? A válasz pár percnyi guglizás után meglehetősen zavarba ejtő. Egyrészt azt olvashatjuk: ő a lópokróc Horthy-rajongó, másrészt pedig, hogy ő a nemzet irodalomtanára. (És így tovább: szép nácibarát renoméja van a múltból, illetve több mint ezer előadáson tanította, tanítja nemzedékünk egyetemes magyarságát annak hatalmas irodalmi kincsei ismeretére…) Középút nincs.

Mága Zoltán Liszt-díjas | Magyar Hang

(…)

Hogy a Nyugat „kis példányszámú zsidó lapocska volt”, ugyan szűk körben hangzott el, ám, Takaró Mihály gyakorlatilag ugyanezt fogalmazta meg 2012-ben a Kapuban is: „A Nyugat példányszáma 1938-ban 300-ra csökkent. Jelképes mennyiség. Csak a nagy vagy közepes városokban karakteresen meghatározó polgárság vásárolta.”

HIRDETÉS

A „karakteresen meghatározó polgárság” jelentésére a baloldalinak éppenséggel nem nevezhető irodalomtörténész, Beke Albert világított rá Takaró felfogását, „alaptalan dicséreteit, túlzó megállapításait” élesen bíráló válaszcikkében. „Az a gyanúm – írja Beke –, hogy alighanem a zsidóságra gondol itt Takaró, csak nem meri kimondani. De ha valóban a zsidóságra gondol, akkor tévedésben van…” Beke Albert Takaró Mihály tevékenységének egyik jellegzetességére is rámutat: szereti olykor túl látványos nagyotmondással is a saját képére formálni a múltat. „A maguk korában ők dominálták a magyar kultúrát és a magyar irodalmat” – állapítja meg Takaró például Herczegről és Tormayról, amire Beke joggal jegyzi meg lakonikusan, hogy ez „egyszerűen nem igaz”.

(…)

Kicsoda Takaró Mihály? Tekinthetjük-e irodalomtörténésznek? A teljes cikket keresse a Magyar Hang július 12-én megjelent számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/28. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,784lájkolóTetszik
2,963követőKövetés
19,600feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Visszahívja a Jobbik a Duna-parti cipőkbe beleköpő Kulcsár Gergelyt

Jakab Péter lapunknak azt mondta, hogy aki érdemes, az előre juthat, de aki nem érdemes arra, hogy a közösség tagja legyen, annak nincs helye a Jobbikban.