HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Kritika Az űrben a si...

Az űrben a sikolyod nem hallja senki

HIRDETÉS

Mit várunk egy jó sci-fitől? Elsőként is nem árt, ha meg tudja mozgatni a fantáziánkat. Lepjen meg bennünket olyan elképzelt világokkal, lehetséges eseményekkel, amik egészen új távlatot adnak az emberiség történetének. Ha ezt nézzük, Claire Denis kétségkívül jól teljesít új filmjével. A Csillagok határán (High Life) egy fekete lyuk felé száguldó űrhajót mutat, amiben életfogytiglani- vagy halálbüntetésüket örök száműzetésre cserélő rabok utaznak. Különös emberkísérletnek lehetünk tanúi: vajon mit hajlandóak megtenni a tudományért azok a bűnbe esettek, akik így ráadásul jóval lassabban is öregszenek, mint Földön maradt társaik?

HIRDETÉS

Csakhogy az izgalmas alapötleten túl az sem árt, ha az egésznek lesz aztán valamiféle kifutása is. Nem feltétlenül a küldetésnek, hiszen az éppen lehet teljesen értelmetlen, ahogy hőseink is hullhatnak a semmibe sok évnyi céltalan bolyongás után. A nihil is kifejezetten megtermékenyítő tud lenni egy tudományos-fantasztikus mű esetében. De ha a történet szövői sem tudják eldönteni, mit is akarnak mondani ezzel az egésszel, ott baj van.

Pedig a High Life egészen sok mindenről taníthatna bennünket. Mennyire lesz valóban „magasélet” ez így, hogy az utasok kifejezetten nyugodt, biztonságos körülmények között kapnak új esélyt életük folytatására és lezárására? A világtól való elvonulás felszabadíthat-e minket, vagy pont hogy reménytelenségbe taszít és emlékeink foglyává tesz? Egyáltalán, miben lesz ez más, mint ha a rácsok mögött élnének? Börtön ugyanúgy, és még testi szükségleteiket is csak lefojtani tudják, kiélni nem.

Ha már itt tartunk, Claire Denis filmje ezen a ponton válik csak igazán zavarossá. Dibs doktornőt ugyanis kizárólag a mesterséges megtermékenyítés gondolata tartja lázban, és mindent megtesz, hogy az űrhajón minél hamarabb megszülessen egy kisbaba. Cserébe droggal látja el a férfiakat, ha pedig úgy hozza kedve, egy maszturbálókamrában könnyít magán. Mindezt egy végtelen hosszúnak tűnő, klipszerű jelenetben, teljesen random módon bevágva. Érezhetően a rendező semmiképp sem akarta veszni hagyni ötletét, odáig viszont már nem jutott el, hogy bármi célja is legyen a jelenetnek.

A doktornőt alakító Juliette Binoche pályája egyik szomorú pillanata ez a film. Annál inkább bizonyít Robert Pattinson a főszerepben. Az Alkonyat sztárja mostanában kezdi bizonyítani, hogy érdemes őt komolyan venni, még ha ez nem is a legjobb alkalom ennek megmutatására. Érdemes viszont kivárni a The Lighthouse-t, ami miatt a kritikusok egyértelműen a keblükre ölelték őt.

HIRDETÉS

Denis (Jöjj el, napfény!; 35 pohár rum) letett már jobb, tartalmasabb filmeket is az asztalra, ezúttal viszont érezhetően a nagy elődök nyomdokán haladva kívánt bizonyítani. A Csillagok határán viszont nem lesz sem egy Solaris, sem egy Űrodüsszeia. Még a leginkább a 2016-os Utazókkal mutat rokon jegyeket, csak persze ezt jóval kevesebben fogják látni, hisz zavarosabb és kevésbé giccses is. Viszont utólag épp annyira elvesztegetett időnek tűnik, amit ráfordítottunk.

Csillagok határán (High Life) német-francia-angol-lengyel-amerikai horror-dráma, kalandfilm, 110 perc, 2018

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,870lájkolóTetszik
2,409követőKövetés
16,760feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Elhallgatások és hazugságok – Magyar Hang-ajánló

Thuróczy Szabolcs-interjú. Lelepleződik „Tiborc”, a szalagmunkás riporter. Vannak anyák, akik maguk is árulják a drogot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kolozsvár vagy Cluj? – Szeptembertől a magyar helységneveket is kiírja a MÁV

A Magyarországról induló nemzetközi járatokon a MÁV utastájékoztató rendszere magyarul is feltünteti a célállomások neveit, így az utasok nemcsak Cluj Napocára, Novi Sadra vagy éppen Košice-be utazhatnak, hanem Kolozsvárra, Újvidékre és Kassába is.

Pacák és pupák