HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Kulka János n...

Kulka János négy alkalommal is fellép az Ördögkatlanon

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

A baranyai Kisharsányban, Nagyharsányban, Beremenden és Villánykövesden július 30. és augusztus 3. között zajlik az idei összművészeti seregszemle, amin lapunk is képviselteti magát.

Kiss Mónika és Bérczes László alapító-szervezők minden évben nagy hangsúlyt fektetnek a színházi programok sokszínűségére, ezért is bővült kilencre a játszóhelyek száma. Az idei kínálatban található kortárs tánc flashmob, maratoni Hamvas Béla-előadás és különleges Móricz-adaptáció.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Július 31-én három órától Pina Bausch 1982-es Szegfűk című előadásának egyik jelenete nyomán készül flashmobra Nagyharsányban a TransDanz Kovács Gerzson Péter vezetésével, amibe bárki bekapcsolódhat. Az évszakok ébredése című kompozíció évszakokra utaló mozdulatsorait a katlan vendégei a táncosokkal közösen a nagyharsányi focipályára sétálva mutatják majd be.

Mezítlábas fesztivál a villányi szőlőhegyek tövében | Magyar Hang

Nagy megtiszteltetés érte a fesztivált, hisz augusztus 2. és 3. között négy alkalommal is látható lesz a Dollár Papa Gyermekei Árvácska című előadása is, amelyben Kulka János is a színpadra lép. Móricz a legenda szerint 57 éves korában a mai Szabadság hídon találkozott egy fiatal lánnyal, aki öngyilkosságra készült. Az író befogadta a volt lelencet, akinek megrázó történetei ihlették az Árvácska című regényt, ami kegyetlen naturalizmussal ábrázolja a Magyarországon uralkodó élet- és léleknyomort. Az árva kislány passiótörténetében az egész társadalom traumái és megváltás utáni vágya tükröződik.

HIRDETÉS

Hamvas Béla hét részes regényfolyamát, a Karnevált próbálja színházi formára adaptálni a k2 Színház. A nyolcórás, monstre vállalkozásban arra keresik a válaszokat, hogy miképpen lehet megítélni a másik embert, és önmagunkat. Jogunk van-e véleményt formálni a másikról anélkül, hogy ismernénk azt az arcát, melyet nem maszkként visel? A vándorló színházi kísérlet a fesztivál több helyszínén zajlik majd július 31. és augusztus 3. között.

Látható lesz a Sztalker Csoport legújabb előadása, a Vízkereszt, de amúgy mindegy, amit a Gyulai Várszínházzal közösen hozott létre a társulat. Megfogalmazásuk szerint Shakespeare Vízkeresztjében minden megvan, amire a színház vágyik. Csak játék, csak szerelem, csak álom, csak küzdelem, csak félelem, csak rettegés, csak kétségbeesett harc a magány ellen, remény a szerelemért, az őrületért, az egyetlen igazságért, hogy igen, létezik és van és uralkodik és lehet hinni benne, ha nem is hinni, inkább csak kutatni. A darab július 31. és augusztus 3. között három alkalommal lesz látható a Mokos pincészet színházában.

Fontosnak ígérkezik a MáSzínház produkciója, a Zuhanás sokkja, amelyben ép színészek és Down-szindrómás alkotók közösen lépnek fel. De itt lesz látható a bemutató után nem sokkal az Orlai Produkció 23 perc című megdöbbentő erejű előadása. Szereplője, akit Járó Zsuzsa kelt életre, kemény, céltudatos nő, aki komoly munka és némi szerencse árán jutott el a sikerig – és akivel megtörtént az elképzelhetetlen. A 23 perc nem csak egy különleges nő történetét meséli el, hanem egy fontos társadalmi jelenségre is felhívja a figyelmet: sokkal magasabb a családon belüli erőszakos cselekmények száma, mint képzelnénk.

HIRDETÉS

Claude Lanzmann Shoah című filmjéből és különféle interjúkból származó személyes visszaemlékezések, esettanulmányok, szépirodalmi- és naplórészletek, történelmi források, jegyzőkönyvek és személyes gyűjtések adják A dohány utcai seriff című előadás gerincét, ami a vészkorszak borzalmaival szembesít. A vallomások és írott anyagok közé ismétlődően önirónikus és karakteres zsidó viccek ékelődnek, amelyekben ugyanez a sors fogalmazódik meg, a humor érthetőbbé teszi a tragikus történelmi hátteret is. A darabot magyar és angol nyelven is előadják augusztus 3-án, Beremenden.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,944lájkolóTetszik
3,639követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Inkább a sírba vinném a titkomat – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Patríciával és Szikora Róberttel. Legyen-e alapjövedelem? Következménye lett leleplező cikksorozatunknak. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek