HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Kulka János n...

Kulka János négy alkalommal is fellép az Ördögkatlanon

HIRDETÉS

A baranyai Kisharsányban, Nagyharsányban, Beremenden és Villánykövesden július 30. és augusztus 3. között zajlik az idei összművészeti seregszemle, amin lapunk is képviselteti magát.

HIRDETÉS

Kiss Mónika és Bérczes László alapító-szervezők minden évben nagy hangsúlyt fektetnek a színházi programok sokszínűségére, ezért is bővült kilencre a játszóhelyek száma. Az idei kínálatban található kortárs tánc flashmob, maratoni Hamvas Béla-előadás és különleges Móricz-adaptáció.

Július 31-én három órától Pina Bausch 1982-es Szegfűk című előadásának egyik jelenete nyomán készül flashmobra Nagyharsányban a TransDanz Kovács Gerzson Péter vezetésével, amibe bárki bekapcsolódhat. Az évszakok ébredése című kompozíció évszakokra utaló mozdulatsorait a katlan vendégei a táncosokkal közösen a nagyharsányi focipályára sétálva mutatják majd be.

Mezítlábas fesztivál a villányi szőlőhegyek tövében | Magyar Hang

Nagy megtiszteltetés érte a fesztivált, hisz augusztus 2. és 3. között négy alkalommal is látható lesz a Dollár Papa Gyermekei Árvácska című előadása is, amelyben Kulka János is a színpadra lép. Móricz a legenda szerint 57 éves korában a mai Szabadság hídon találkozott egy fiatal lánnyal, aki öngyilkosságra készült. Az író befogadta a volt lelencet, akinek megrázó történetei ihlették az Árvácska című regényt, ami kegyetlen naturalizmussal ábrázolja a Magyarországon uralkodó élet- és léleknyomort. Az árva kislány passiótörténetében az egész társadalom traumái és megváltás utáni vágya tükröződik.

Hamvas Béla hét részes regényfolyamát, a Karnevált próbálja színházi formára adaptálni a k2 Színház. A nyolcórás, monstre vállalkozásban arra keresik a válaszokat, hogy miképpen lehet megítélni a másik embert, és önmagunkat. Jogunk van-e véleményt formálni a másikról anélkül, hogy ismernénk azt az arcát, melyet nem maszkként visel? A vándorló színházi kísérlet a fesztivál több helyszínén zajlik majd július 31. és augusztus 3. között.

HIRDETÉS

Látható lesz a Sztalker Csoport legújabb előadása, a Vízkereszt, de amúgy mindegy, amit a Gyulai Várszínházzal közösen hozott létre a társulat. Megfogalmazásuk szerint Shakespeare Vízkeresztjében minden megvan, amire a színház vágyik. Csak játék, csak szerelem, csak álom, csak küzdelem, csak félelem, csak rettegés, csak kétségbeesett harc a magány ellen, remény a szerelemért, az őrületért, az egyetlen igazságért, hogy igen, létezik és van és uralkodik és lehet hinni benne, ha nem is hinni, inkább csak kutatni. A darab július 31. és augusztus 3. között három alkalommal lesz látható a Mokos pincészet színházában.

Fontosnak ígérkezik a MáSzínház produkciója, a Zuhanás sokkja, amelyben ép színészek és Down-szindrómás alkotók közösen lépnek fel. De itt lesz látható a bemutató után nem sokkal az Orlai Produkció 23 perc című megdöbbentő erejű előadása. Szereplője, akit Járó Zsuzsa kelt életre, kemény, céltudatos nő, aki komoly munka és némi szerencse árán jutott el a sikerig – és akivel megtörtént az elképzelhetetlen. A 23 perc nem csak egy különleges nő történetét meséli el, hanem egy fontos társadalmi jelenségre is felhívja a figyelmet: sokkal magasabb a családon belüli erőszakos cselekmények száma, mint képzelnénk.

Claude Lanzmann Shoah című filmjéből és különféle interjúkból származó személyes visszaemlékezések, esettanulmányok, szépirodalmi- és naplórészletek, történelmi források, jegyzőkönyvek és személyes gyűjtések adják A dohány utcai seriff című előadás gerincét, ami a vészkorszak borzalmaival szembesít. A vallomások és írott anyagok közé ismétlődően önirónikus és karakteres zsidó viccek ékelődnek, amelyekben ugyanez a sors fogalmazódik meg, a humor érthetőbbé teszi a tragikus történelmi hátteret is. A darabot magyar és angol nyelven is előadják augusztus 3-án, Beremenden.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

27,747lájkolóTetszik
2,378követőKövetés
16,686feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Elhallgatások és hazugságok – Magyar Hang-ajánló

Thuróczy Szabolcs-interjú. Lelepleződik „Tiborc”, a szalagmunkás riporter. Vannak anyák, akik maguk is árulják a drogot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

„Hogy itt mikor lesz rend? Soha, míg élünk” – Dédestapolcsány az árvíz után

Éppen mostanában takarította ki a vízügy a patak medrét. Hát hogy készülhetett el 100 százalékosan, ha kiöntött belőle a patak – kérdezte a polgármester.

Vízszintes végtelen