HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Elhunyt az el...

Elhunyt az első afroamerikai Nobel-díjas írónő, Toni Morrison

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Nyolcvannyolc éves korában meghalt az első afroamerikai Nobel-díjas írónő, Toni Morrison – jelentette az amerikai AP hírügynökség. A szerző rövid betegséget követően, New Yorkban hunyt el.

Chloe Ardelia Wofford 1931. február 18-án született az Ohio állambeli Lorainben. 1949-től tanult a Howard Egyetem angol szakán, itt ragadt rá a Toni becenév. Mesterdiplomáját már a Cornell Egyetemen szerezte 1955-ben, majd angol irodalmi órákat adott több felsőoktatási intézményben. Már a Howardon egy irodalmi csoport tagja lett, verseket írt, majd 1970-ben jelent meg híres, Nagyonkék című regénye. 1959-ban hozzáment Harold Morrisonhoz, akivel két közös gyerekük született, viszont 1964-ben elváltak.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Morrison regényei autentikusan meséltek az afroamerikai életről, a múlt viszontagságaitól egészen a jelenkor helyzetéig felrajzolva egy ívet. Az USA Today szerint úgy tartották számon, mint aki feketékről írt feketéknek, viszont könyvei ettől még egyetemes mondanivalóval rendelkeztek.

Az irodalmi Nobel-díjat 1993-ban kapta meg, a bizottság szerint regényeiért, melyekben a teremtő képzelet költői látásmóddal egészült ki. Morrison 2012-ben átvehette az Elnöki Szabadság-érdemrendet is Barack Obamától. Ez a létező legmagasabb polgári kitüntetés az Egyesült Államokban.

HIRDETÉS

Regényei hamar bestsellerré váltak, népszerűsítésében pedig olyanok is szerepet játszottak, mint közeli barátnője, Oprah Winfrey. Ő volt egyébként a producere is a Morrison regénye alapján készült 1998-as Rabszolgalelkeknek, amiben többek között olyanok játszottak, mint Danny Glover, Thandie Newton és Kimberly Elise.

Magyar nyelven olyan kötetei jelentek meg, mint A kedves, a Könyörület, az Engedjétek hozzám vagy a Salamon-ének.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,963lájkolóTetszik
3,642követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek