HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Folytatódik a...

Folytatódik a ködösítés Takaró Mihályról

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Bár ahogy arról múlt héten lapunk is beszámolt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) már elismerte, hogy Takaró Mihály valóban részt vesz a nemzeti alaptanterv átdolgozásában, de folytatódik a ködösítés az irodalomtörténész munkája körül. Korábban az MSZP-s Mesterházy Attila kérdezett rá a szerződésre, Rétvári Bence pedig közölte, hogy a közel ötven tagból álló kerettantervi munkabizottság egyik tagja valóban Takaró. A magyar nyelv és irodalom bizottságban végzett munkáért a professzor havi 480 ezer forintot kap.

Az viszont nem derült ki a válaszból, hogy az Emmi melyik háttérintézménye bízta meg, és fizeti fél évig Takarót. Szél Bernadett eközben közérdekűadat-igényléssel próbálkozott, de többet ő sem tudott meg. Az Emmi pedig az ő érdeklődésére is leszögezte, hogy nem áll szerződéses viszonyban az író-irodalomtörténésszel.

A Hvg.hu érdeklődött azoknál a háttérintézményeknél, amelyek esetében felmerülhet az alaptantervvel való foglalatoskodás, de nem sok sikerrel járt. Az Oktatáskutató- és Fejlesztő Intézetnél (OFI) azt mondták, nekik nincs szerepük a kerettantervekben, ahogy a Klebelsberg Központ (KK) is azt állította, hogy nem érintett a folyamatban. „Kérjük, hogy kérdéseivel forduljon az Emberi Erőforrások Minisztériumához” – javasolta a KK, telefonon hozzátéve, hogy lefuttatták házon belül, és szerintük ez tényleg az Emmi ügye.

Takaró Mihály hivatalosan dolgozik a NAT hazafiasításán | Magyar Hang

Mindezt közel havi félmillióért teszi.

A Hajnal Gabriella kinevezéséről szóló minisztériumi rendeletből egyébként kiderül, hogy a kerettantervek elkészítésének koordinálásáért és szakértőkkel egyeztetéséért felelős miniszteri biztos munkáját az oktatásért felelős államtitkár útján a miniszter irányítja. Az Oktatási Hivatal egy munkatársa informálisan arról tájékoztatta a HVG-t, hogy az új alaptanterv egy uniós projekt részeként, „konzorciumi munka” eredményeként valósul meg, amiben az EKE-OFI mellett részt vesz az OH és több más szakmai szervezet is. Emiatt csak formai jelentősége lehet, hogy mely szakértőt melyik háttérintézmény fizeti papíron, mert a folyamat szakmai gazdája az Emmi lehet.

HIRDETÉS

Takaró egyébként is örülhet mostanában. A Népszava írta meg, hogy Kásler Miklós miniszter saját hatáskörben új állami díjat alapított. A frissen létrehozott elismerés Herczeg Ferencről kapta a nevét, róla pedig az irodalomtörténész mindig elismerően szokott beszélni. Sőt, még a díjról is dönthet, miután az állami elismerés javaslattevő bizottságának az irodalomtörténész lehet a tagja Dörner György és Raffay Ernő mellett. A Népszava szerint viszont a kérdés még nem dőlt el. A Herczeg Ferenc-díjat évente két írónak adják majd át.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,601lájkolóTetszik
3,461követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nem osztanak lapot az ellenzéknek

Miközben saját fizetésemelésük tekintetében kérlelhetetlennek bizonyultak a kormánypártiak, aközben nagyon bátran fürkésznek és portyáznak a közalkalmazottak munkajogi biztonsága körül.