HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Folytatódik a...

Folytatódik a ködösítés Takaró Mihályról

HIRDETÉS

Bár ahogy arról múlt héten lapunk is beszámolt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) már elismerte, hogy Takaró Mihály valóban részt vesz a nemzeti alaptanterv átdolgozásában, de folytatódik a ködösítés az irodalomtörténész munkája körül. Korábban az MSZP-s Mesterházy Attila kérdezett rá a szerződésre, Rétvári Bence pedig közölte, hogy a közel ötven tagból álló kerettantervi munkabizottság egyik tagja valóban Takaró. A magyar nyelv és irodalom bizottságban végzett munkáért a professzor havi 480 ezer forintot kap.

HIRDETÉS

Az viszont nem derült ki a válaszból, hogy az Emmi melyik háttérintézménye bízta meg, és fizeti fél évig Takarót. Szél Bernadett eközben közérdekű adatigényléssel próbálkozott, de többet ő sem tudott meg. Az Emmi pedig az ő érdeklődésére is leszögezte, hogy nem áll szerződéses viszonyban az író-irodalomtörténésszel.

A HVG.hu érdeklődött azoknál a háttérintézményeknél, amelyek esetében felmerülhet az alaptantervvel való foglalatoskodás, de nem sok sikerrel járt. Az Oktatáskutató- és Fejlesztő Intézetnél (OFI) azt mondták, nekik nincs szerepük a kerettantervekben, ahogy a Klebelsberg Központ (KK) is azt állította, hogy nem érintett a folyamatban. „Kérjük, hogy kérdéseivel forduljon az Emberi Erőforrások Minisztériumához” – javasolta a KK, telefonon hozzátéve, hogy lefuttatták házon belül, és szerintük ez tényleg az Emmi ügye.

Takaró Mihály hivatalosan dolgozik a NAT hazafiasításán | Magyar Hang

Mindezt közel havi félmillióért teszi.

A Hajnal Gabriella kinevezéséről szóló minisztériumi rendeletből egyébként kiderül, hogy a kerettantervek elkészítésének koordinálásáért és szakértőkkel egyeztetéséért felelős miniszteri biztos munkáját az oktatásért felelős államtitkár útján a miniszter irányítja. Az Oktatási Hivatal egy munkatársa informálisan arról tájékoztatta a HVG-t, hogy az új alaptanterv egy uniós projekt részeként, „konzorciumi munka” eredményeként valósul meg, amiben az EKE-OFI mellett részt vesz az OH és több más szakmai szervezet is. Emiatt csak formai jelentősége lehet, hogy mely szakértőt melyik háttérintézmény fizeti papíron, mert a folyamat szakmai gazdája az Emmi lehet.

Takaró egyébként is örülhet mostanában. A Népszava írta meg, hogy Kásler Miklós miniszter saját hatáskörben új állami díjat alapított. A frissen létrehozott elismerés Herczeg Ferencről kapta a nevét, róla pedig az irodalomtörténész mindig elismerően szokott beszélni. Sőt, még a díjról is dönthet, miután az állami elismerés javaslattevő bizottságának az irodalomtörténész lehet a tagja Dörner György és Raffay Ernő mellett. A Népszava szerint viszont a kérdés még nem dőlt el. A Herczeg Ferenc-díjat évente két írónak adják majd át.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,506lájkolóTetszik
2,556követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Fesztiválszezon

Macski, nyuszka, egér. Mára az összes ilyen nevű állat kihalt. Lehet, hogy emiatt kerültek egymástól még messzebb az emberek.