HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Vádat emeltek...

Vádat emeltek az enyveskezű főmuzeológus ellen

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Vádat emelt a VIII. kerületi ügyészség egy olyan múzeumi dolgozó ellen, aki korábban hosszú hónapokon keresztül egyszerűen lopott a rábízott gyűjteményből. Az ügyészség tájékoztatása szerint, a 64 éves egykori főmuzeológus egy budapesti múzeum raktárából 2016 őszétől kezdve 20 darab kisplasztikát, 73 darab metszetet és 56 darab festményt tulajdonított el. Főként XX. századi művészek alkotásairól van szó, de voltak köztük ismert és ismeretlen művészek XVIII. és XIX. századi festményei, rézkarcai, litográfiái is.

A vádirat szerint a vádlott a műtárgyakat egy erzsébetvárosi régiségboltba vitte és legalább 3,1 millió forint kapott értük. Pedig az alkotások valós értéke nagyjából 30 millió forint. Az ellopott holmikat a rendőrség egy kivételével megtalálta és visszaadta az érintett múzeumnak. A továbbra is hiányzó darab Pátzay Pál Kádár Jánosról készült kisplasztikája kivételével.

A vád jelentős értékre folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás. Az érintett már korábban is elismerte a tettét, amennyiben ezt továbbra is fenntartja és lemond a tárgyláshoz való jogáról, az ügyészség 5 év felfüggesztett indítványoz, illetve pénzbüntetést és vagyonelkobzást.

FRISS: Közben a Hirado.hu Index által is idézett közlése szerint több műtárgy a Magyar Nemzeti Múzeumból tűnt el 2016-2017-ben; ezt a múzeum sajtóosztálya annak idején megerősítette. Az intézmény 2017 novemberében tett feljelentést.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,969lájkolóTetszik
3,644követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Megfejtették pontosan hogyan is öregednek a kutyák

Veszélybe kerülhet a titkosítás? Saját navigációs rendszert építenének a brexit után a britek. E heti tudományos lapszemle.