HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Joker ördögi ...

Joker ördögi mosolya és a festett madár kínhalála

HIRDETÉS

Meglepetésre a Joker kapta a 76. Velencei Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt. Ezzel tovább folytatódott a képregényfilmek menetelése, miután az Oscar is a mainstream filmek felé való nyitás jegyében egyre több hasonlót igyekezett felemelni. Idén például a Fekete Párduccal találkozhattunk a legjobb film jelöltjei között. Igaz, ott a kritikai fogadtatás nem volt egyöntetűen pozitív, míg a Todd Philips rendezte Marvel-mozit keblére ölelte a sajtó, emiatt pedig az elismerés persze nagyon is érthető és indokolt. A komor képregénymozit egyaránt ünnepelték a szatirikus társadalomábrázolásáért és Joaquin Phoenix mesteri alakításáért. Ráadásul közéleti vitát is kirobbantott a film, ami egyesek szerint tűpontosan ábrázolja a szexuális frusztrációktól szenvedő fiatal férfiakat (incelek) és egyéb társadalmi számkivetetteket, akik vélt és valós sérelmeiket másokon vezetnék le. Sokan máris nagy tétekben fogadnak arra, hogy a Joker lesz az első szuperhősös mozi, ami megkaphatja a legjobb filmnek járó Oscar-díjat. Ahogy a The Guardian is megemlíti egyébként, a korábbi Arany Oroszlán-nyertesek, például a Roma és A víz érintése is jelentős sikert értek el később az Oscar-gálán is.

HIRDETÉS

Todd Phillips mindenesetre eddig inkább csak a közönségsikert, mintsem a kritikai elismerést tapasztalhatta meg. Ő rendezte például a Másnaposok-trilógiát, a Terhes társaságot és a Cool túrát is. A Joker-filmnek máris beígértek egy folytatást, ahogy egy különálló részt is, amiben Phoenix karaktere áll szemben a Robert Pattinson által megformált Batmannel.

Szintén felkavarta az állóvizet, hogy az Ezüst Oroszlánt a zaklatási ügyéből kikeveredni nem tudó Roman Polanski filmje, az An Officer and a Spy kapta. A Jean Dujardin és Louis Garrel főszereplésével, Robert Harris regényéből készült film az 1895-ös Dreyfus-ügyet dolgozza fel. Richard Dreyfust az egyre fokozódó antiszemita közhangulatban állították kémkedés gyanújával bíróság elé, mindezt hamis vád alapján. Végül Guayanára száműzték őt, miközben a védőügyvédjének betekintést sem engedtek a periratokba. A hamis váddal a nyilvánosság előtt meghurcolt férfi történetével feltehetőleg a saját ügyére is utalni próbál a rendező, akit 1975-ben vádoltak meg kiskorúval szembeni szexuális zaklatás miatt, de az eset végül elévült. A rendező 1978-ban szökött meg az Egyesült Államokból, azóta volt vele szemben érvényben elfogatóparancs.

Polanski a Velencei Filmfesztiválon sem vett részt, a díjat a felesége vette át helyette. A filmjét egyébként jórészt dicsérték a kritikusok.

A legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlánt az About Endlessness alkotója, Roy Andersson kapta. A Dalok a második emeletről és az Egy galamb leült az ágra, hogy tűnődjön a létezésről rendezője a magyarok számára külön kedves lehet, hiszen előszeretettel dolgozik együtt Borbás István operatőrrel. Az About Endlessness (Om det oändliga) operatőre pedig Pálos Gergely volt. Andersson védjegyévé a végtelenségig fokozott abszurd humor vált, filmjeinek így egyszerre alakult ki hűséges rajongótábora, és legalább ennyien követik értetlenkedve-bosszankodva a munkáit. Az előzetes hírek alapján az About Endlessness is hasonlóan különös produkció lesz, mint a vidám termékekkel házaló, ámde roppant sótlan Sam és Jonathan kalandjait bemutató Egy galamb…

HIRDETÉS

A legjobb színésznőnek járó Volpi-kupát a Gloria Mundi szereplője, Ariane Ascaride kapta, míg legjobb színészként a Martin Edenben bizonyító Luca Marinellit díjazták. A legjobb forgatókönyv a No. 7. Cherry Lane-é, míg a legjobb fiatal színésznek járó Marcello Mastroianni-díjat a Babyteethben játszó Toby Wallace-nek ítélték.

Az idei fesztivál egyik legsokkolóbb bemutatójának A festett madár bizonyult, amit Jerzy Kosiński 1965-os regényéből adaptált vászonra a cseh Václav Marhoul. A közel három órás filmben akad minden szexuális és fizikai erőszaktól egészen addig, hogy varjak esnek neki egy földbe temetett gyereknek. „Joggal merül fel a kérdés: van-e létjogosultsága ennek az esztétikának, egyáltalán létezik, létezhet-e, létrehozható-e ilyesmi? Bír-e művészi értékkel a fenti, amúgy is gyomorforgató bekezdés eseményeinek (és megannyi másiknak) kétszázvalahány oldalas szenvtelen részletezése és már-már felsorolásszerű kifejtése?” – tette fel a kérdést Kovács Bálint a regényről szóló, 2008-as Magyar Narancs-kritikájában. Várhatóan a film kapcsán is szembenézhetünk majd ezekkel a felvetésekkel. Marhol drámájáról egyébként a The Guardian kritikusa azt írta, hogy mindez számára csak hátborzongató paródiája volt a sötétség tekintetében jóval autentikusabb Tarr Béla-filmeknek.

Szintén brutalitásával keltette fel a figyelmet Oliver Hermanus filmje, a Moffie, amiben a fehér dél-afrikai katonáknak kell szembenézniük borzalmas erőszakkal, különösen akkor, ha még melegek is. (Ahogy a Guardian említi, a cím is egy homofób kifejezés afrikaans nyelven a saját nemük iránt vonzódókra.)

A brit lap szerint egyébként a legjobbnak idén a Joker és az About Endlessness mellett Noah Baumbach filmje, a Marriage Story bizonyult. A film egy kapcsolat széthullásáról szóló, fájdalmasan szép sztori a kritikák alapján, méghozzá Scarlett Johanssonnal és Adam Driverrel a főszerepben.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,505lájkolóTetszik
2,555követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kurz már koalíciós partnerét keresi

Az Osztrák Néppárt az előrehozott választások biztos esélyese Ausztriában, ám nagy kérdés, hogy az ÖVP kivel fog együtt kormányozni.

Tüzek