HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Csáth Géza el...

Csáth Géza elásott agya, a félbe hasított disznó, és a személyes hentesbárd

HIRDETÉS

Nem egy véres krimi eszközei, hanem a PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál sajtótájékoztatójának témái. Az első ízben megrendezendő fesztivál hidakat épít, határokat feszeget, és valódi városi rendezvényként a világirodalmat hozza el Budapestre szeptember 24. és 28. között. Az eseménynek a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), a Lumen Kávézó és az A38 hajó ad otthont.

HIRDETÉS

– Csáth Géza száz éve, 1919. szeptember 11-én lett öngyilkos a szerb-magyar demarkációs vonalon – kezdte pozitív felütéssel a PesText sajtótájékoztatóját Kollár Árpád, az irodalmi fesztivál főszervezője, a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) igazgatója. – Teste Szabadkán nyugszik jelöletlen sírban, agyát és belső szerveit azonban, amelyeket felajánlott a tudomány számára, a testvére Budapestre, a Moravcsik Klinikára szállította. A nagy meleg miatt azonban a szervek megbomlottak a vonatút során, így végül a klinikakertben földelték el azokat.

Csáth Géza tragikus sorsa az évfordulón túl a fesztivál szimbolikája miatt kapott kiemelt figyelmet, hiszen a PesText a határok átjárhatóságáról szól elsősorban. – Az egyesülő Európában hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy még mindig léteznek határok – fogalmazott Kollár Árpád. – Ezek a határok, ha nem is mindig fizikailag, de mentálisan jelen vannak, beépülnek a gondolkodásunkba, a reflexeinkbe. A PesText fesztivál ezeket a határokat kívánja feszegetni, átjárhatóvá tenni. Ezért is fókuszál a fesztivál a visegrádi országok irodalmára. A szomszédaink irodalma helyett elsősorban a „nagy”, a francia, német és angolszász irodalmakra figyelünk. Ezért is szeretnénk felhívni a figyelmet rá, hogy a közeli népek kultúrája ugyanolyan értékes számunkra.

Szeptember végén Budapestre beszökik a világirodalom | Magyar Hang

A 2019-ben induló PesText Fesztivál egyedülálló módon kívánja ráirányítani a figyelmet a világirodalomra és erősíteni a magyar irodalom nemzetközi kapcsolatait. Éppen ennek apropóján idén szeptember 25. és 28. között olyan világirodalmi hírességeket hív Budapestre, mint Terézia Mora író, műfordító, Tibor Fischer író, David Szalay író vagy épp a hálózatkutató Barabási-Albert László.

A PesText kiemelt vendége Piotr Szewc lengyel író lesz, akinek Pusztulás című regénye idén nyáron jelent meg újra magyarul a Poket Zsebkönyvek sorozatban. – Szewc a lengyel irodalom kiemelkedő alakja – mondta Joanna Urbanska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója. – A Pusztulást húszéves korában írta, az egyedi hangvéetű regény a második világháború kitörését megelőző napot rögzíti, témája így különösen aktuális, hsizen éppen nyolcvan évvel ezelőtt, Lengyelország megtámadásával kezdődött a háború. A szerző szeptember 24-én az A38-on és másnap Kováts Adél színművésszel együtt a PIM-kertben is felolvas a műből – árulta el Joanna Urbanska.

A fesztiválon a közönség Szewcen túl mások mellett Petr Hruska cseh, Michaj Habaj szlovák, Haydar Ergülen török költővel, Michael Donhauser és Xaver Bayer osztrák szerzővel is találkozhat. Haydar Ergülennel Tóth Krisztina író, költő szeptember 26-án beszélget a PIM-ben, a PesTexten bemutatják az elmúlt hónapokban az Isztambuli Magyar Intézet támogatásával megvalósult két török-magyar fordítói műhely eredményeit.

HIRDETÉS

A PesTexthez kapcsolódva szeptember 20-tól 22-ig rendezik meg az első Gül Baba Kulturális Fesztivált. A magyar-török együttműködésen alapuló rendezvényen a Gül Baba Türbe és Rózsakertben magyar és török szerzők olvasnak fel műveikből, lesznek koncertek és gyerekprogramok is.

Szeptember 25-én a PIM-ben olyan szerzők kerülnek a középpontba, akik nem az anyanyelvükön alkotnak. Eljön Budapestre az angolul író, de indiai Ashwani Kumar, az erdélyi magyar gyökerű, de verseit ivritül író izraeli Agi Mishol, az angolul író, de magyar származású David Szalay és Tibor Fischer, az 1956-os emigráns Ferdinandy György és Sárközi Mátyás, az Erdélyből indult hálózatkutató, Barabási Albert László, valamint a Norvégiában élő Kun Árpád is. Agota Kristof A nagy füzet című könyvéről, az abból készült filmről Szász János rendező és Szőcs Géza költő szeptember 24-én beszélget az A38-on.

Most mindenki megírhatja, mit jelent neki a szabadság | Magyar Hang

Szeptember végén Budapestre látogat a világirodalom a PesText fesztivál keretében, az esemény kapcsán nyílt irodalmi pályázatot hirdetnek Neked mit jelent a szabadság? címmel. Ahogy arról már beszámoltunk, a 2019-ben induló PesText – Borders and Bridges Nemzetközi Irodalmi Fesztivál egyedülálló módon kívánja ráirányítani a figyelmet a világirodalomra és erősíteni a magyar irodalom nemzetközi kapcsolatait, olyan hírességeket felvonultatva, mint Terézia Mora író, műfordító; Tibor Fischer író; David Szalay író vagy épp a hálózatkutató Barabási Albert László.

A sajtótájékoztatón bemutatták a PesText írópályázata, a „Neked mit jelent a szabadság?” két győztesét: a szakmai díjat Halleves című versével elnyerő Izsó Zitát, illetve a Glamúr című rövidprózájával közönségdíjas Láng Anikót. A két díjazott, valamint a többi tíz shortlistes alkotás angol, magyar, cseh, szlovák és lengyel nyelven is olvasható a PesText háromszáz példányban megjelenő fanzine-jében.

És ezzel nem ért véget a díjak sora. A PesText keretében szeptember 27-én adják át a Fiatal Írók Szövetsége által alapított Csáth Géza-díjat a PIM-ben. A száz évvel ezelőtt elhunyt író, orvos, zeneszerzőről elnevezett díjban olyan szépírók részesülhetnek, akik munkásságának kockázatgazdagsága, kezdeményezőképessége rokonítható Csáth Géza irodalmi törekvéseivel. A bizarr díj egy hasított sertésből és egy névre szóló hentesbárdból áll – ezzel is felhívva a figyelmet a kulturális magánmecenatúra hiányára. Az elismerést eddig Kabai Lóránt, Orcsik Roland és Csehy Zoltán kapta meg. Az átadót megelőzően a díj ötletadója, Zoran Gashi macedóniai születésű, albán származású, Szerbában élő költő, performer és képzőművész fellép a PIM Fesztiválkert színpadán.

A PesText fesztivál részletes programjait a www.pestextfestival.hu oldalon találják.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

28,505lájkolóTetszik
2,555követőKövetés
17,300feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Emberek, helyzet van!” – Magyar Hang-ajánló

Bod Péter Ákos-, Pikó András- és Mautner Zsófia-interjú, jászberényi riport. Körüljártuk a legújabb oktatási reformot. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Kurz már koalíciós partnerét keresi

Az Osztrák Néppárt az előrehozott választások biztos esélyese Ausztriában, ám nagy kérdés, hogy az ÖVP kivel fog együtt kormányozni.

Tüzek