HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Csukás István...

Csukás István: Amit én klasszikus értelemben el tudok képzelni a politikáról, az most nincsen

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Csukás István a kortárs irodalom egyik legjelentősebb alkotója. A nagyközönség meseíróként ismeri és tartja nagyra, ám költőként is a legkiválóbbak közé tartozik, de írt prózát, hangjátékot, filmet, bábfilmet, színpadi művet és operát is a gyerekeknek. Csukás Istvánnal óbudai otthonában beszélgettünk.

HIRDETÉS

Részletek a Magyar Hang szeptember 13-i (2019/37.) számában megjelent interjúból!

– Mi a véleménye a közállapotainkról, a rettenetes egymásnak feszülésről?
– Ha azt mondanám, hogy magyar betegség, igazságtalan lennék, mert ez európai betegség. Nem tudom, miért nem lehet normálisan élni. Angliában, ahol két párthoz tartoznak az emberek, miután elmentek szavazni, utána elmennek a kocsmába és vígan beszélgetnek egymással. Itt meg elmennek a kocsmába és szinte egymásnak esnek. Ennyire nem szabad engedni, hogy áthassa a lelkünket ez a méreg. Amikor a politika meg a véleményalkotás túlmegy egy határon, és uszítás lesz belőle, akkor az már méreg. Mi, akik csak szavazópolgárok vagyunk, ennek ártatlan szereplői kell, hogy maradjunk.

„Mi kezdettől fogva ’56 örököseinek tartottuk magunkat” | Magyar Hang

Hatvan évig sikerült megúsznom, hogy véleményt kelljen mondanom. Az író az irodalomban közölje gondolatait. A költői lét azért jó, és én azért vagyok boldog, mert a költő senkinek nem tartozik elszámolással, csak Istennek. Az Isten behelyettesíthető a lelkiismerettel vagy a szülőfölddel is. Tehát nincs az az isten, hogy ezzel a fordulattal éljek, hogy bárkinek az óhaját figyelembe vegyem, amikor írok. Soha nem tettem ilyen, nem is tudok ilyet elképzelni. Azt tanácsolom a fiatal alkotóknak, művészeknek, hogy próbáljanak olyan magasságba elérni, ahol ilyen szabadon dolgozhatnak.

HIRDETÉS

– Az emberi értékek, a társadalmi normák, a szegények iránti szolidaritás gyengülésére is gondoltam, amikor közállapotainkra utaltam a kérdésemben. És például arra, hogy ha egy háború sújtotta területről menekül hozzánk egy anya gyerekével, akkor vele emberségesen kellene bánni.
– Erre egyszerű a válasz. Amióta az ember gondolkodik, az irodalom pedig az emberi gondolkodásnak a felső foka, azóta vannak örök érvényű törvények, amiket illik betartani. Vannak, akik a Tízparancsolatot tekintik ilyen több ezer éves törvénynek. Aki nem tartja be, az rossz ember. Ezeket a dolgokat nem lenne szabad hagyni, hogy a gyerekekhez leszivárogjanak. Hogy ők legalább a gyerekkorukat, az eszmélésüket éljék meg úgy, hogy ők dönthessék el, mit akarnak felnőtt korukban, ne mások döntsenek helyettük.

„Jól jár, akinek se jogi egyetem, se sötétzárka nem kell, hogy rájöjjön, hol az irodalom helye az életben” | Magyar Hang

Mit gondol a gyűlöletkeltésről? És a mai politikáról? Milyen lesz a Süsü-trilógia harmadik része? A gyerekkorából tudott-e történeteket, ötleteket meríteni a meséihez? Sikeres költőként indult, nincs hiányérzete? Milyen volt a gyermekkora? Milyen volt az ötvenes években joghallgatónak lenni? Hogy került 18 évesen a verse a Művelt Nép címlapjára? Hogy került kapcsolatba a magyar irodalom nagyjaival? Mi történt vele 1956-ban és utána? Hogy került be a gyerekirodalomba? Hogyan élte meg a népiek és az urbánusok vitáját? Mit ajánl a mai fiatal íróknak? A válaszokat keresse a Magyar Hang szeptember 13-án megjelent 2019/37. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/37. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Torkos Matild
Torkos Matild
A Magyar Hang főmunkatársa

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,731lájkolóTetszik
2,955követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek