A filmben számítógép, a valóságban bungee-jumping teszi fiatallá Will Smith-t

A filmben számítógép, a valóságban bungee-jumping teszi fiatallá Will Smith-t

Will Smith (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Létezik az A-kategóriás sztároknak egy típusa, amelyik leginkább a jó királyhoz hasonlítható. Ezekről a hírességekről szeretjük azt gondolni, hogy ha tehetnék, éjjel-nappal rajongókkal szelfiznének, csak hát ebben rendre megakadályozzák őket a rossz tanácsadók, jelen esetben a testőrök, szervezők, személyi titkárok. Ők, kizárólag ők azok, akik ragaszkodnak hozzá, hogy csak tisztes távolból rajonghass, de amint megjelenik az imádott híresség, máris helyre áll a világ rendje. Onnantól pedig amíg csak marad dedikálásra váró cédé, lepacsizandó kéz és sikító tinédzser, addig hősünk nem tágít.

Ha valakire, hát Will Smith-re abszolút illik a leírás, ezt a színész aktuális budapesti jelenléte is mutatja. Hiszen a Men In Black mozik sztárja biztosan nincs a körülugrálás ellen! Legújabb filmje, a Gemini Man exkluzív bemutatóján még fiatal srácokat is kiragadott a sorból, hogy aztán a szerdán épp ötvenegyet betöltő színész fülét is meghúzzák, amolyan magyar szokás szerint. Egyszeri rajongó és újságíró valószínűleg olyat sem fog átélni többet, hogy a moziterem zengi a Happy Birthday-t az Aréna vetítővászna előtt mosolygó Smith-t köszöntendő.

Aki ráadásul nem egyedül érkezett, vele jött az akciófilm rendezője, Ang Lee és producere, Jerry Bruckheimer. A kitüntetett érdeklődés oka, hogy a Gemini Man egy részét nemcsak hogy Budapesten forgatták, de a sztoriba is hangsúlyosan beleszőtték a magyar fővárost. Ezúttal tehát nem Varsót vagy épp Pozsonyt „alakítja” otthonunk, még ha persze az orosz rosszfiú karakterét szokás szerint nem lehetett kihagyni a történetből. Látjuk viszont a Hősök terét, természetesen a Parlamentet, és a Smith szájából egészen egzotikusan hangzó Vajdahunyad várát is.

Mi tagadás, a Túl a barátságon és a Pi élete rendezőjétől viszont szokatlan egy ilyen szabályos és hamisítatlan akció, amiben a hős egyszerre küzd meg régi és aktuális önmagával, illetve ezernyi rászabadított merénylővel. De hát van élet a meleg cowboyokon és a kihajózó tigriseken túl is.

Ang Lee (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

A Gemini Man egyik legnagyobb szenzációja, hogy Will Smith (azaz: a teljes egészében digitálisan előállított mása) „alakítja” benne saját fiatalkori kiadását, ráébresztve bennünket, hogy tényleg évtizedek óta nagyjából ugyanúgy néz ki.

Ő az a színész, aki a kultikussá váló Kaliforniába jöttem lazáskodó Willje óta megbízhatóan hozza azt, amit a rajongók várnak tőle. Lehetett kőkemény járőr a Bad Boysban, galaktikus ügynök a Men In Blackben, de még Dzsini is a palackból, azért mindig csak önmaga maradt. Színészként ez persze lehetne aggasztó is, már ha az embert nem Will Smithnek hívnák. Ő viszont gond nélkül alakíthatja magát, a keménykötésű, de zseniális humorú és persze csupaszív figurát, imádni fogják úgyis.

Gemini Man - új, magyar nyelvű előzetes

Országos bemutató: 2019. október 10. Ebben az ötletes, izgalmas és rendkívül látványos akcióthrillerben a Will Smith által megformált Henry Brogan egy elit gyilkos, akit hirtelen üldözni kezd egy rejtélyes fiatal ügynök, sőt, úgy tűnik, előre meg tudja jósolni hősünk minden lépését.

A csütörtöki budapesti sajtótájékoztató egyik fő kérdése is az volt, hogy milyen volt ezúttal már nemcsak mostani, de fiatalkori mását is a vásznon viszontlátni. Az NLCafé újságírója például egyenesen arról érdeklődött, mit szól hozzá, hogy a jövőben ezek szerint már nélküle is össze lehet rakni egy Smith-filmet. Hiszen a technológia csodákra képes, valóban: ahol nemcsak egy színész ifjúkori mása, de éneklő oroszlánok és szurikáták is összehozhatók, ott tényleg nincs akadály. Smith a szokott lazaságával válaszolt, ő imádna akár egy közös filmet a jövőben Marlon Brandóval is.

Egyébként fantasztikusnak tartja, hogy ilyen hiteles lett a fiatalabb kiadása, és a nézők úgy jöhetnek ki a moziból, hogy elhiszik, valóban egy önálló karaktert láttak. Plusz ott volt még a különleges kameratechnika, 120 képkockát rögzítve másodpercenként, azonnal kizárva ezzel például mindennemű sminket, amitől kicsit húzódozott is a filmsztár. A moderátor, Varga Ferenc kérdésére válaszul Ang Lee azért elmondta, nem érzi úgy, hogy a digitális színész megteremtésével egyben a filmnyelvet is megújította volna.

Will Smith (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Junior persze a forgatókönyv szerint kísértetiesen hasonlít az idősebb változatára, csak épp kevesebb dolgot volt módja megtapasztalni. De ugyanúgy egy profi gyilkos, aki a nem túl összetett forgatókönyv szerint bármikor kész elérzékenyülni azon, hogy mit is művel ő valójában. Mi arra voltunk kíváncsiak, hogy érzi, a való életben mennyit változott azóta, hogy a Kaliforniába jöttem ifjú titánját eljátszhatta?

Több különbséget találhatunk fiatal és idősebb Smith között? Szerinte jóval naivabb volt, jóval kevesebbet tudott arról, hogyan használja az erejét, a képességeit. Mindenesetre próbálkozik azért visszacsöppenni az ifjúságába is, újra átélve azt a vadságot, szabadságot, mint egykor. Ha pedig azzal lehet ezt, hogy bungee-jumpingol egyet egy helikopterből a Grand Canyon felett, hát azzal.

Jerry Bruckheimer, Ang Lee, Will Smith és Torgeir Amundsen (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Egy másik kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy fiatalabb énjétől tanácsot is kérne. Másfelől persze figyelmeztetné: ne tegye ezt, ne gondolja azt, hát mit hitt valójában? A jelek szerint bőven akadt olyan lépés, amit Will Smith megbánt már.

Bármennyire is meglepő lehet egyébként, nem vele indult a projekt, a filmterv létezett már jó rég, és még Jack Nicholson is felmerült a főszerepre. A Népszava kérdésére viszont Bruckheimer elismerte, egy fiatalított Nicholson elég rossz megoldásnak tűnt. Egyébként nem is rögtön Magyarországban gondolkoztak, a sztori szerint Párizsban kergetőztek volna, de aztán megszerették Budapestet a magyar nyelv nehézségei ellenére, amikkel Smithnek meggyűlt a baja. Végül fellelkesültek az ötlettől, hogy ne csak itt forogjon, de itt is játszódjon a Gemini Man.

Will Smith rajongók körében (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Hát még a magyar nézők mennyire fel fognak, amikor Smith előtt egyszer csak megjelenik egy képernyőn a Nagymező utca neve. Talán épp annyira, mint a színész a sajtótájékoztató végén, amikor ajándékul kapott egy 1872 Rubik-kockadarabból álló, Torgeir Amundsen dán művész által készített képet, rajta természetesen a filmsztárral. Akit aztán rajongók tucatja várt még fél órán át a budapesti Four Seasons Hotel előtt, hogy ő csak megérkezzen, dedikáljon, szelfizzen, pacsizzon. Mert hát tudjuk jól, egy kis lazáskodásra Will Smith mindig kapható.