HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Finomították ...

Finomították volna Havas Ágnes felmondását

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Nyolc és fél év után, a csütörtök esti hírek alapján távozik Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezetője. Az viszont csak péntekre derült ki a Népszava által észrevett közlemény szerint, hogy ez a munkaviszony felmondását jelenti. A Magyar Nemzeti Filmalap még a közleményét is azzal a címmel jelentette meg, hogy „Felmondott a Filmalap vezérigazgatója”, miközben az MTI csütörtökön még egy szóval sem említett felmondást. A Népszava szerint bár az alaphír már előző nap délután megjelent, de az MNF honlapján a lapzártáig nem volt olvasható a szöveg. Érdekes, hogy a hír webcímében (url-jében) még az MNF is csak távozást emleget. A kilépéssel a Filmszakmai Döntőbizottság élére is új embert kell találni. 

HIRDETÉS

Havas Ágnes a közleményében úgy fogalmazott: „Most átadom a helyemet azoknak, akik új tervekkel, új elképzelésekkel dolgoznak majd a magyar film hírének öregbítése érdekében és minden bizonnyal tovább segítik az alkotói kreativitás szárnyalását. Biztos vagyok abban, hogy Káel Csaba kormánybiztos úr továbbfejleszti mindazt, amit nyolc és fél év alatt felépítettünk.”

Nem lenne meglepő, ha a döntésben nagy szerepet játszott volna Káel Csaba említett kinevezése. A korábbi kormánybiztos, Andy Vajna halála után ugyanis még arról volt szó, hogy a kormányfő nem nevez ki senkit a világszerte ismert producer helyére. Februárban számolt be róla a HVG, hogy Orbán Viktor magához kérette Havas Ágnest, és megkérdezte, szükségesnek látja-e új kormánybiztos kinevezését. A most felmondott vezető az akkori hírek szerint azt mondta, nem. 

Hasta la vista? Mi folyik a filmalap körül? | Magyar Hang

A filmalapot Vajna halála előtt még jórészt sikerült kivonni abból a kultúrharcból, ami például Prőhle Gergely elmozdítását eredményezte. Próbálkozások azért voltak: a Pesti Srácok például olyan érvekre hivatkozva igyekezett fúrni a Szász János-féle Hunyadi-projektet, mint hogy abból nem derül ki, ki volt Kapisztrán János. Mindezt egyébként a kiszivárgott forgatókönyvre hivatkozva, Stefka István lapigazgató által a film tervezett fordulatait nyilvánosságra hozva. A Vajnával jó viszonyt ápoló Szász a kormánybiztos halála után, a film producerével való ellentétre hivatkozva távozott a projektből.

HIRDETÉS

Egy másik cikkben pedig olyan mondatokkal igyekezett lejáratni a szervezetet a lap, mint hogy „merő véletlenségből éppen az elnyomó, gyilkos kommunista hatalom embereinek gyerekei ülnek a Filmalapban.” Havast itt a „kultúrmarxista, posztkádári trojka” vezéralakjának nevezték.

Káel kinevezését viszont Stefka lapigazgató fordulatként üdvözölte, úgy fogalmazva, hogy „hetven év után először egy konzervatív, keresztény, polgári gondolkodású ember fogja vezetni a magyar filmipart. Káel Csaba, az új filmügyi kormánybiztos óriási feladatok előtt áll, több évtizedes hiányt kell pótolnia új csapatával, amire nagyon nagy a társadalmi igény. Szükségünk van objektív, tényfeltáró történelmi játék- és tévéfilmekre, amelyek vászonra, képernyőre viszik a méltatlanul elfeledett történelmi hőseinket, nagyjainkat, feledhetetlen történelmi eseményeinket.” 

Frissítés (14:47): Időközben az MNF honlapján átírták a címet a kevésbé konfliktusosnak tűnő „távozott”-ra. Különbség továbbá a délelőtti és a délutáni cikk között, hogy most már MTI-ként hivatkozzák a hírt, míg korábban MNV-kommunikációként helyezték azt ki.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,450lájkolóTetszik
3,045követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

A használt, kidobásra ítélt matracokkal menekültek millióit lehetne etetni

Ideje lenne kormányzati támogatást is adni a földön kívüli létformák kutatására; a briteknél 2050-ig kivezeteik a gázfűtést; kísérleti temetkezési típus csökkentheti a széndioxid-kibocsátást – e heti tudományos lapszemlénk.

Kampányszünet?