Finomították volna Havas Ágnes felmondását

Finomították volna Havas Ágnes felmondását

Délutánra viszont a Filmalap is meggondolta magát

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyolc és fél év után, a csütörtök esti hírek alapján távozik Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezetője. Az viszont csak péntekre derült ki a Népszava által észrevett közlemény szerint, hogy ez a munkaviszony felmondását jelenti. A Magyar Nemzeti Filmalap még a közleményét is azzal a címmel jelentette meg, hogy „Felmondott a Filmalap vezérigazgatója”, miközben az MTI csütörtökön még egy szóval sem említett felmondást. A Népszava szerint bár az alaphír már előző nap délután megjelent, de az MNF honlapján a lapzártáig nem volt olvasható a szöveg. Érdekes, hogy a hír webcímében (url-jében) még az MNF is csak távozást emleget. A kilépéssel a Filmszakmai Döntőbizottság élére is új embert kell találni. 

Havas Ágnes a közleményében úgy fogalmazott: „Most átadom a helyemet azoknak, akik új tervekkel, új elképzelésekkel dolgoznak majd a magyar film hírének öregbítése érdekében és minden bizonnyal tovább segítik az alkotói kreativitás szárnyalását. Biztos vagyok abban, hogy Káel Csaba kormánybiztos úr továbbfejleszti mindazt, amit nyolc és fél év alatt felépítettünk.”

Nem lenne meglepő, ha a döntésben nagy szerepet játszott volna Káel Csaba említett kinevezése. A korábbi kormánybiztos, Andy Vajna halála után ugyanis még arról volt szó, hogy a kormányfő nem nevez ki senkit a világszerte ismert producer helyére. Februárban számolt be róla a HVG, hogy Orbán Viktor magához kérette Havas Ágnest, és megkérdezte, szükségesnek látja-e új kormánybiztos kinevezését. A most felmondott vezető az akkori hírek szerint azt mondta, nem. 

Hasta la vista? Mi folyik a filmalap körül? | Magyar Hang

A filmalapot Vajna halála előtt még jórészt sikerült kivonni abból a kultúrharcból, ami például Prőhle Gergely elmozdítását eredményezte. Próbálkozások azért voltak: a Pesti Srácok például olyan érvekre hivatkozva igyekezett fúrni a Szász János-féle Hunyadi-projektet, mint hogy abból nem derül ki, ki volt Kapisztrán János. Mindezt egyébként a kiszivárgott forgatókönyvre hivatkozva, Stefka István lapigazgató által a film tervezett fordulatait nyilvánosságra hozva. A Vajnával jó viszonyt ápoló Szász a kormánybiztos halála után, a film producerével való ellentétre hivatkozva távozott a projektből.

Egy másik cikkben pedig olyan mondatokkal igyekezett lejáratni a szervezetet a lap, mint hogy „merő véletlenségből éppen az elnyomó, gyilkos kommunista hatalom embereinek gyerekei ülnek a Filmalapban.” Havast itt a „kultúrmarxista, posztkádári trojka” vezéralakjának nevezték.

Káel kinevezését viszont Stefka lapigazgató fordulatként üdvözölte, úgy fogalmazva, hogy „hetven év után először egy konzervatív, keresztény, polgári gondolkodású ember fogja vezetni a magyar filmipart. Káel Csaba, az új filmügyi kormánybiztos óriási feladatok előtt áll, több évtizedes hiányt kell pótolnia új csapatával, amire nagyon nagy a társadalmi igény. Szükségünk van objektív, tényfeltáró történelmi játék- és tévéfilmekre, amelyek vászonra, képernyőre viszik a méltatlanul elfeledett történelmi hőseinket, nagyjainkat, feledhetetlen történelmi eseményeinket.” 

Frissítés (14:47): Időközben az MNF honlapján átírták a címet a kevésbé konfliktusosnak tűnő „távozott”-ra. Különbség továbbá a délelőtti és a délutáni cikk között, hogy most már MTI-ként hivatkozzák a hírt, míg korábban MNV-kommunikációként helyezték azt ki.