HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Elhunyt Karel...

Elhunyt Karel Gott

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Nyolcvanéves korában elhunyt a Prága hangjaként is emlegetett cseh énekes, Karel Gott. A legendás zenész leukémiával küzdött, a nyáron fellépést is kellett lemondania betegsége miatt.

HIRDETÉS

Karel Gott 1939. július 14-én született Plzeňben, ami akkor a Cseh-Morva Protektorátus része volt. Hatéves korától Prágában élt, eredetileg pedig művészettörténettel szeretett volna foglalkozni, de nem vették fel az egyetemre, így villanyszerelést tanult inkább. El is helyezkedett a szakmában, de közben egyre jobban érdekelte a prágai zenei élet, főleg a jazz színtér. Játszott gitáron és basszusgitáron is, de leginkább az éneklés keltette fel a figyelmét.

A Prágai Konzervatóriumon tanult operaéneklést, a hatvanas évektől fokozatosan betörve a zenei életbe. Első dala, az Až nám bude dvakrát tolik 1962-ben jött ki, együttműködésben Vlasta Průchová jazz-zenésszel. A hatvanas évek végén már Cannes-ban játszott, aztán 1968-ban ő képviselte Ausztriát az Eurovíziós Dalfesztiválon a Tausend Fenster című számmal. A hetvenes években már sorozatban aratta sikereit, televíziós műsort kapott, és a nevéhez kötődött a Maja, a méhecske főcímdala is. Egyik legnagyobb slágere a Lady Carneval volt.

A csehszlovák ellenzék 1977-es nyilatkozata, a Charta 77 után nyilvánosan kiállt a kormányzat mellett, része lett az anti-charta mozgalomnak. Nagy sikert aratott a Szovjetunióban is, lemeze milliós példányszámokban kelt el. 1990-ben ugyan bejelentette visszavonulását, de később többször visszatért, 2008-ban például az Alphaville emlékezetes slágerét feldolgozva. Gottland néven múzeumot is avattak a tiszteletére, és nagy számban keltek el festményei is.  

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,705lájkolóTetszik
2,951követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Újra egyesül az LMP és a Párbeszéd?

Karácsony Gergely vetette fel a témát, de az LMP sem zárkózott el. Ungár Péter például „megfontolandónak” nevezte az elképzelést.

Pénz semmiért