HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Beck Zoltán: ...

Beck Zoltán: Az akolmelegben elvész a szabadság

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Egy zenésznek veszélyes terep a politizálás, mégsem fogadhatja el azt a gyűlöletet, amely a társadalom számára evidens beszédmóddá vált – állítja Beck Zoltán, a 30Y együttes alapítója. A gitáros-énekes a Pécsi Tudományegyetem Romológia Tanszékén a cigányság tudományos megközelítéseit vizsgálja és tanítja, és meggyőződése, hogy ha kategóriák helyett történetekkel fordulunk a másik emberhez, felszámolhatók a társadalmon belüli határok.

Részletek a Magyar Hang október 4-i (2019/40.) számában megjelent interjúból!

(…)

– Marad még hely a történetnek a politikai nyilatkozatok mellett?
– A jelenlegi magyar társadalomban olyan veszélyes mértékben számolódott fel a bizalom, hogy szinte lehetetlen úgy beszállni bármilyen vitába, hogy a mondanivalódat ne értelmezzék félre. De mindezzel együtt világos értékek mentén kell élnünk az életünket, nem fogadhatjuk el szükségszerűen azt a gyűlöletet, amely a társadalom számára evidens beszédmóddá vált. A mindenkori hatalom felel azért a nyelvért, amelyet használunk, és ugyanúgy felel azokért az indulatokért, amelyeket gerjeszt. Ez elől nem lehet büntetlenül ellépni.

HIRDETÉS
Lovasi András: A kultúrharccal a rendszer csak ellenségeket szerezhet | Magyar Hang

(…)

– Társadalmi méretekben is át lehet lépni a határok felett?
– Ha egy hatalom pártpolitikai logika mentén mániákusan határokat húz az emberek közé, és azt mondja, hogy ezek esztétikai, ideológiai és értékhatárok, akkor ott minden megszólalót azonnal besorolnak valahová. Még akkor is, ha éppen arra akarja felhívni a figyelmet, hogy nehogy már akkora barmok legyünk, és elhiggyük, hogy a minket elválasztó határok valóban léteznek. Amikor azt képzeljük, hogy kívülre húztunk kerítést, észre sem vesszük, hogy ennél sokkal nagyobb bajt csináltunk, mert a kerítés belül épül. És ez nem csak a magyar társadalom problémája. Általános jelenség, hogy nem akarunk beszélni a másikkal. Csak azzal állunk szóba, aki pont ugyanazt mondja, mint mi, mert így érezzük magunkat biztonságban. De az akolmeleg kényelmében elvész a szabadság, és megszűnik a beszélgetés.

(…)

Miért ragaszkodunk a generációkhoz soroláshoz? Eltűnt a könnyűzenéből a lázadó attitűd? Lázad-e a 30Y? Mit jelent egy zenekar esetében a morális felelősségvállalás? Miért nem szólalna fel a színpadon a tudatos energiafelhasználásért? Miért tartja magát távol a 30Y a közéleti kérdésektől? A cigányság tudományos vizsgálata során is távol tudja magát tartani a közéleti reflexióktól? A lánya is zenei pályára készül. Szakmabeliként vagy apaként kíséri inkább figyelemmel az útját? A válaszokat keresse a Magyar Hang október 4-én megjelent 2019/40. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/40. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,568lájkolóTetszik
3,459követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Amíg rám nem emeli a kezét…” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Verebes Istvánnal. Miből lett Németh Sándor dúsgazdag? Hogy élnek a szociális szféra dolgozói? Keresse a friss Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Növekvő fenyegetés

„Egyre több bejelentés érkezik, miszerint újra feltűntek erdeinkben azok a veszélyes kétlábú, csupasz lények. Ezért a kijárási korlátozás ismételt bevezetése mellett döntöttünk.”