HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Olga Tokarczu...

Olga Tokarczuk és Peter Handke kapta az irodalmi Nobel-díjat

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

A korábbi évekkel szemben ezúttal nem húztak váratlant az előző két irodalmi Nobel-díj odaítélésekor. Emlékezetes, Mo Jen vagy épp Bob Dylan elismerésére kevesen fogadtak volna, de korábban talán arra sem, hogy szexuális zaklatási botrányok miatt ki fog maradni egy év. A tavalyi üresjárat után viszont ezúttal két írót is megneveztek, egyet a 2018-as, egyet pedig a 2019-es jutalmazottként.

HIRDETÉS

Bár sokan az egyik legesélyesebbnek idén is egy kínai szerzőt, Can Hszüét (Can Xue) tartották, de végül a fogadási irodák másik kedvence, Olga Tokarczuk kapta a tavalyi díjat. A The New Republic az öt topjelölt között említette a lengyel írót, antifasiszta elkötelezettsége miatt is lehetségesnek tartva a befutását, ahogy egyébként Ljudmila Ulickajáét is. Reális lehetőség volt még a francia guadeloupe-i szerző, Maryse Condé, ahogy a kenyai Ngũgĩ wa Thiong’o befutása. Bár a The New Republic úgy vélte, európai szerzőknek kevesebb esélyük van, mint ázsiainak vagy afrikainak, idén mégis két európai kapta a Nobel-díjat. Tokarczuk esetében a Svéd Akadémia az elbeszélői képzelőerőt említette, ami egy enciklopédikus szenvedélyével feszegeti a határokat.

Az idei elismerést az osztrák Peter Handke kapta, akinél azt a nyelvi ötletgazdagságot emelték ki, amivel az emberi létezés tapasztalatának egyediségét és határát kutatja. Handkét a The New Republic a „nem, nem idén kapja meg” kategóriába tette, kiemelve a politikai nézeteit, Slobodan Milosevic-mosdatását, amit a lap borzalmasnak nevezett. Handkétől olyan művek jelentek már meg magyarul, mint Az ismétlés, a Vágy nélkül, boldogtalan és a Kaspar, egyik leggyakoribb fordítója Tandori Dezső volt.

Olga Tokarczuk tavaly megkapta a Man Booker-díjat is, tőle Mihályi Zsuzsa fordított többet magyarra, például Az Őskönyv nyomában-t és a Sok dobon játszani elbeszéléskötetet.

HIRDETÉS
Mi marad az irodalmi Nobel-díjból? | Magyar Hang

Krasznahorkai László és Nádas Péter idén is az esélyesek között voltak, bár a The New Republic róluk is azt írta, hogy ennek ellenére most biztosan nem ők lesznek a befutók.

A Svéd Akadémia korábbi botrányáról és az irodalmi Nobel-díjról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,688lájkolóTetszik
2,948követőKövetés
19,500feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A Fidesz nem jobboldali, hanem hatalomoldali – Magyar Hang-ajánló

Interjú Nádasdy Ádámmal, Csernák Jánossal, valamint a győri polgármesterjelöltekkel. Riport Gyöngyöspatáról. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Ceaușescu atombombája

Romániának hat atombombára elegendő radioaktív anyag állt a rendelkezésére a nyolcvanas évek végére.