HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Erdélyben ját...

Erdélyben játszódik, skandináv jellegű és Szolnokon látható, mi az?

Nyugalom csomag

Legyen Ön is előfizetőnk, most akár egy hónapra is otthonába rendelheti a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti ITT! Köszönjük!

HIRDETÉS

HIRDETÉS

HIRDETÉS

Billy Wilder- és Huszárik Zoltán-klasszikussal, valamint a legizgalmasabb friss drámákkal vette kezdetét kedden Szolnokon az Alexandre Trauner ART/Film Fesztivál. Itt látható Bagota Béla új filmje, a skandináv krimik hangulatát megidéző Valan – Az angyalok völgye, aminek országos premierjét novemberben tartják. Múlt heti számunkban egyébként interjút olvashatnak a főszereplővel, Krisztik Csabával.

A versenyfilmeken túl találunk még magyar kötődésű mozit, miután leadják Roy Andersson nagy sikerű alkotását, aminek operatőri feladatát Borbás István és Pálos Gergely látták el. Az Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről a rendezőtől megszokott abszurd sztori, aminek hangulatára készülhetünk a hamarosan érkező About Endlessness esetében is. A Velencei Filmfesztiválról két díjjal távozó film forgatása során egyébként szintén Pálos állt a kamera mögött. Borbás pedig jelen lesz a szolnoki fesztiválon, ahol arról tart mesterkurzust, milyen harminc éve együtt dolgozni a svéd rendezővel.

Az idei versenyben részt vevő tíz játékfilmből kettő a cseh történelemmel foglalkozik. Az elárult arany is érdekesnek ígérkezik, a némettől a szovjet megszállásig jutva, az igazán izgalmas viszont Robert Sedlácek filmje, a Jan Palach lesz. Az életrajzi dráma a kommunista elnyomás ellen küzdő, végül önmaga felgyújtását választó egyetemista utolsó hónapjait mutatja meg. Luis Ortega tavalyi fesztiválszenzációja, Az angyal jelölést ért Cannes-ban, a Goyán és a San Sebastianón is, most pedig Szolnokra jut el a véres melegsztori. Ha osztrák filmekre vagyunk kíváncsiak, akkor is érdemes a fesztiválra elnéznünk, hiszen itt lesz a rabszolgasorsot megmutató Angelo, valamint a Sigmund Freud és Franz Huchel dohánybolti eladó barátságát feldolgozó A trafikos.

A versenyfilmeken túl olyanokat nézhetünk még, mint Billy Wildertől A vád tanúja és a Legénylakás, Philippe de Brocától a Riói kaland vagy Tímár Pétertől a Moziklip. A vendégek között Borbás mellett ott lesz Gárdonyi László látványtervező (Moziklip, Mielőtt befejezi röptét a denevér), és Oliver Gerard író-rendező, aki dolgozott már együtt Louis Malle-lal és Orson Welles-szel is.

HIRDETÉS

A mozgóképek látványvilágára fókuszáló rendezvényt először 1969-ben tartották meg Képzőművészeti Filmszemle néven. Ahogy köszöntőjében Demeter István fesztiváligazgató felidézte, a köztévé érdemben először és utoljára Brezsnyev halálakor foglalkozott az eseménnyel, mivel jobb ötlete nem volt a fél kontinenst sújtó „össznemzeti gyász miatt.” A fesztivál tavaly vette fel Alexandre Trauner nevét, ezzel tisztelegve az Oscar-díjas látványtervező, Trauner Sándor munkássága előtt. A mustra kedden délelőtt vette kezdetét a szolnoki TISZApART moziban, a nagyjátékfilmek mellett pedig láthatóak tudományos- és diákfilmek, illetve koncerteket is rendeznek. A legtöbb programon a részvétel ingyenes, a mesterkurzusokért viszont fizetni kell.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,736lájkolóTetszik
3,482követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Néha inkább befogtam a számat” – Magyar Hang-ajánló

Trianon 100, interjú Gerendai Károllyal, vendégmunkások Balástyán. Keresse a Magyar Hangot, digitálisan is!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Európába is átcsaptak az amerikai Floyd-ügy hullámai – videókkal

Háborús övezetté változtak az amerikai nagyvárosok George Floyd halála miatt. Volt, ahol az összecsapások során nyíllal lőttek a tömegre, John Cusack filmsztárra pedig rendőrök támadtak.

Eperidők