HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Korunk Szent ...

Korunk Szent Johannája vagy politikai báb?

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Adott egy jómódú svéd család, a rendező apa, az operaénekes anya és két lányuk. A sikeres nő a színpadon, az apa a háztartásban próbálja a legjobbat nyújtani. Idillinek tűnő életük azonban teljesen megváltozik, mikor nagyobbik lányuk, Greta szembesül az emberiséget fenyegető klímakatasztrófával. Depresszióba esik, némaságba burkolózik, az ételtől teljesen elfordul, két hónapig szinte semmit nem eszik, emiatt egy időre a növekedésben is megáll. A család minden erejét összeszedve küzd Gretáért, akinél időközben az autizmus enyhébb formáját, Asperger-szindrómát, figyelemzavart és kényszerbetegséget diagnosztizálnak.

HIRDETÉS

A szülők hathatós küzdelmének köszönhetően a lány állapota szép lassan normalizálódik, Greta figyelme pedig egyre inkább a klímaváltozással járó problémákra összpontosul. És egy szempillantás alatt fenekestül fordul fel vele minden: a lány, akinek a kutyáján kívül nem létezett a külvilág, a globális felmelegedés elleni küzdelem arcává vált, Svédország legbefolyásosabb nőjévé kiáltották ki, felterjesztették Nobel-békedíjra, a Time magazin a világ száz legbefolyásosabb embere közé választotta, audiencián járt a pápánál, Európa politikai és gazdasági vezetői fogadták, hajóval szelte át az Atlanti-óceánt, hogy felszólalhasson a szeptember végi New York-i ENSZ-klímacsúcson.

Greta Thunberg jelenleg a világ legmegosztóbb személyisége, akire sokan kígyót-békát kiáltanak, mások hősként, egyfajta modern Szent Johannaként tisztelik. És ahogy annyi mindenben, a szélsőséges vélemények között itt is elvesznek a józan gondolatok azzal kapcsolatban, amire a maga módján és saját kultúrája által meghatározott helyzetből, a komfortzónából épphogy kilépve próbálja felhívni a figyelmet ez a 16 éves svéd tinédzser. Merthogy a bőség okozta klímaváltozásról és annak a világunkra gyakorolt valós következményeiről nemcsak beszélni kell, de világszinten valódi megoldásokat találni a folyamat csillapítására. A Greta Thunberg-jelenség újabb kampányfogásának is lehet tekinteni a nemrég magyarul is megjelent Ég a házunk című kötetet, amelyben a család vall őszintén arról a helyzetről, mely elvezetett odáig, hogy Greta tavaly nyáron a svéd parlament előtt elindítsa a pénteki iskola helyetti klímasztrájkot, melyhez mára már 1,6 millióan csatlakoztak a világ 133 országából.

A Thunberg-Ernman család nyíltan vállalja hétköznapjait, azt, hogy milyen áldozatokat kellett hozniuk gyerekeik felépüléséért a szülőknek, mert nemcsak Gretáról, de a kisebbik lányról, Beatéról is kiderült, hogy nemcsak Asperger-, de más pszichés szindrómával is küzd. A közösen megírt könyv ugyan csapong a magánéleti és a környezetvédelemmel kapcsolatos témák között, mégis érdekes olvasmány lehet annak, akit behatóbban érdekel, ki az a kamasz, aki mostanság kioktatja a világhatalmak vezetőit.

HIRDETÉS

Greta Thunberg – Svante Thunberg – Beata Ernman – Malena Ernman: Ég a házunk, Corvina Kiadó, 2019. 3500 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/40. számában jelent meg, 2019. október 4-én.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,803lájkolóTetszik
3,050követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Sokk, lincshangulat, hergelés – Magyar Hang-ajánló

Páros Interjú Pálinkás Józseffel és Magyar Bálinttal, beszélgetés Hadházy Ákossal, valód nemzeti konzultáció. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Flaszter 78. – Koronavírus: Kitört a pánik, üresek a polcok

Dévényi István e heti vendégei: Szalai Szabolcs, a Jövő TV főszerkesztője és Lukács Csaba, a Magyar Hang lapigazgatója.

Ferenc pápa gyengélkedik