HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Frei Tamás: M...

Frei Tamás: Most mintha eltompulna az ország

HIRDETÉS

A magyarok szolidárisak, ha a statisztika mögött az embert is észrevennék, megváltozna a véleményük a „migránsokról” – fogalmazott Frei Tamás, akinek most megjelenő Bábel című könyve a korábbiakhoz hasonlóan aktuális világpolitikai témákat dolgoz fel: a menekültválságot és annak hátterét. Az egykori tévés elmondta, Nyugaton a megosztottság izgalmas szellemi kaland, miközben Magyarország eltompult, az elfojtás kiöli az emberekből a kreativitást. Frei Tamással sok egyéb mellett a keresztény Európáról, az illegális műkincs-kereskedelemről, a regényeiben megjelenő valóságról, a papír szívószálak jelentőségéről, a keleti nyitásról és a magyar média állapotáról beszélgettünk, de a műsorát ért korabeli kritikák és a nagy vihart kavart bérgyilkosos riportja is szóba került.

HIRDETÉS

Részletek a Magyar Hang november 8-i (2019/45.) számában megjelent interjúból!

(…)

– A regényben több helyen a propaganda felelősségéről ír.
– A mindenkori kormányok mellett ez a média hibája is, meg persze maguké az embereké. Az újabban egyre jobban bezárkózó Magyarországé. Szerencsés helyzetben vagyok, hiszen kellő időt töltök itthon ahhoz, hogy úgy érezzem, ismerem és értem ezt az országot, ezt a régiót. De hónapokat vagyok Olaszországban is, közelről látom tehát a klasszikus értelemben vett Közép-Európa működését is, élek részben Franciaországban, amely a valódi Nyugat-Európa, és gyakran tartózkodom az Egyesült Államokban is.

„Az emberiség bölcsőjében folyamatosan pittyegett a telefonunk, szürreális élmény volt” | Magyar Hang

Úgy látom, hogy a nyugati világ keresztúthoz ért, a társadalmaik hozzánk hasonlóan megosztottá váltak, a szemben álló felek lövészárkokba ásták be magukat, megkérdőjeleződött a kompromisszumokkal teli békés egymás mellett élés eszméje. Ez azonban hihetetlenül izgalmas szellemi kaland is, a Nyugat most vibrál a gondolatok sokszínűségében. Ezzel szemben itthon minden elfojtottnak tűnik, egyáltalán nem érzem azt a szellemi zsongást, amely a kilencvenes években még megvolt Magyarországon. Politikai újságíróként szinte lubickoltam a gondolatszabadságban, lehetett érvelni, voltak viták. Most mintha eltompulna az ország, Nyugatról nézve itt nincs szellemi izgalom, nincs igazi vita.

HIRDETÉS

(…)

Mi okozza a tompultságot? Mi a propaganda felelőssége? Hová vezethet a megosztott Nyugat „szellemi kalandja”? Mit kellene változtatni a kapitalizmuson? Miért nem kapcsolják le Miamiban az irodaházakban a lámpákat? A Kelet lenne a megoldás Magyarország számára? Amit a könyveiben olvasunk, annak jórészt van valóságalapja? Honnan szerzi az információit? Modern kori népvándorlás zajlik? Nem először fogalmaz meg lesújtó véleményt a magyar médiáról, ennyire rossznak látja a helyzetet? Hogyan tekint most a bérgyilkosos interjújára? A válaszokat keresse a Magyar Hang november 8-án megjelent 2019/45. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/45. számban? Itt megnézheti!

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,644lájkolóTetszik
2,798követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Horthy bevonulása: Karácsony undorodik, Lázár virágot vitt a kormányzó sírjára

A Mi Hazánk Mozgalom a Bartók Béla úton emlékezett Horthy Miklós száz évvel ezelőtti bevonulására, amit a főpolgármester kifejezett undorral és megvetéssel fogadott. Lázár János virágot vitt a kormányzó sírjára.

Harcra, magyar!