Frei Tamás: Most mintha eltompulna az ország

Frei Tamás: Most mintha eltompulna az ország

Frei Tamás (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyarok szolidárisak, ha a statisztika mögött az embert is észrevennék, megváltozna a véleményük a „migránsokról” – fogalmazott Frei Tamás, akinek most megjelenő Bábel című könyve a korábbiakhoz hasonlóan aktuális világpolitikai témákat dolgoz fel: a menekültválságot és annak hátterét. Az egykori tévés elmondta, Nyugaton a megosztottság izgalmas szellemi kaland, miközben Magyarország eltompult, az elfojtás kiöli az emberekből a kreativitást. Frei Tamással sok egyéb mellett a keresztény Európáról, az illegális műkincs-kereskedelemről, a regényeiben megjelenő valóságról, a papír szívószálak jelentőségéről, a keleti nyitásról és a magyar média állapotáról beszélgettünk, de a műsorát ért korabeli kritikák és a nagy vihart kavart bérgyilkosos riportja is szóba került.

Részletek a Magyar Hang november 8-i (2019/45.) számában megjelent interjúból!

(...)

– A regényben több helyen a propaganda felelősségéről ír.
– A mindenkori kormányok mellett ez a média hibája is, meg persze maguké az embereké. Az újabban egyre jobban bezárkózó Magyarországé. Szerencsés helyzetben vagyok, hiszen kellő időt töltök itthon ahhoz, hogy úgy érezzem, ismerem és értem ezt az országot, ezt a régiót. De hónapokat vagyok Olaszországban is, közelről látom tehát a klasszikus értelemben vett Közép-Európa működését is, élek részben Franciaországban, amely a valódi Nyugat-Európa, és gyakran tartózkodom az Egyesült Államokban is.

„Az emberiség bölcsőjében folyamatosan pittyegett a telefonunk, szürreális élmény volt" | Magyar Hang

Úgy látom, hogy a nyugati világ keresztúthoz ért, a társadalmaik hozzánk hasonlóan megosztottá váltak, a szemben álló felek lövészárkokba ásták be magukat, megkérdőjeleződött a kompromisszumokkal teli békés egymás mellett élés eszméje. Ez azonban hihetetlenül izgalmas szellemi kaland is, a Nyugat most vibrál a gondolatok sokszínűségében. Ezzel szemben itthon minden elfojtottnak tűnik, egyáltalán nem érzem azt a szellemi zsongást, amely a kilencvenes években még megvolt Magyarországon. Politikai újságíróként szinte lubickoltam a gondolatszabadságban, lehetett érvelni, voltak viták. Most mintha eltompulna az ország, Nyugatról nézve itt nincs szellemi izgalom, nincs igazi vita.

(...)

Mi okozza a tompultságot? Mi a propaganda felelőssége? Hová vezethet a megosztott Nyugat „szellemi kalandja”? Mit kellene változtatni a kapitalizmuson? Miért nem kapcsolják le Miamiban az irodaházakban a lámpákat? A Kelet lenne a megoldás Magyarország számára? Amit a könyveiben olvasunk, annak jórészt van valóságalapja? Honnan szerzi az információit? Modern kori népvándorlás zajlik? Nem először fogalmaz meg lesújtó véleményt a magyar médiáról, ennyire rossznak látja a helyzetet? Hogyan tekint most a bérgyilkosos interjújára? A válaszokat keresse a Magyar Hang november 8-án megjelent 2019/45. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/45. számban? Itt megnézheti!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.