Hat év után bezár a Miniversum

Hat év után bezár a Miniversum

Fotó: Miniversum

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Budapest belvárosában látható Miniversum Közép-Európa leglátványosabb vasútmodell-kiállítása, amely közel hatéves működése óta félmillió látogatót vonzott. A folyamatos mozgásban levő, gigantikus méretű terepasztal 2020. január 31-én búcsúzik a közönségtől, de a zárásig még rengeteg újdonsággal készülnek: ismert filmjelenetekkel a Mátrixtól a Jokerig, exkluzív fotókiállítással az építésről és a kezdetekről, valamint különleges, karácsonyi installáció is bekerül a miniatűr világba.

A Miniversum egy óriási méretű, részleteiben kidolgozott, folyamatos mozgásban lévő terepasztal, amin Magyarország, Ausztria, valamint Németország egyes tájai és nevezetességei elevenednek meg. A kiállítás népszerűsége 2014-es nyitása óta töretlen, a magyarok mellett a külföldi turisták is kíváncsiak a nem mindennapi látványosságra: a Tripadvisor oldalán a több száz budapesti nevezetesség közül a 18., míg a fővárosi kiállítások közül a 4. legnépszerűbb helyen szerepel közel 700 látogató értékelése alapján.

A kiállítás terepasztalain 3 ország, 14 település, 600 épület, 1,3 km sínpálya, 100 folyamatosan mozgásban lévő vasúti szerelvény, aktív közúti forgalom és nagyjából 5000 miniatűr figura kap helyet. Az aprólékosan, műhelymunkában készült makettek valósághű megjelenése kiemelten fontos volt a Miniversum alkotói számára. „Felültem a vonatra, és ellátogattam azokra az állomásokra, amelyeket beépítettünk a terepasztalokra. Körbefotóztam az osztrák városok pályaudvarait is, hogy a maketteken még az irányítótáblák kicsinyített másai is megfelelő helyre kerüljenek” – emlékszik vissza a kezdetekre Martisz Gábor.

Az építésnél szinte éjt nappallá téve, folyamatos váltásokban dolgozott 10-12 ember, hogy a megnyitóra minden a helyére kerüljön. „A Nyugati pályaudvar került fel utoljára az asztalra, amit a nyitás előtti éjszakán tettünk be, pár órával később pedig már érdeklődők százai csodálták” – fogalmaz az alkotó. Az építésben és az üzemeltetésben dolgozók munkáját részletesen is bemutatja a decemberben nyíló fotókiállítás, amely a Miniversum hatéves fennállásának legfontosabb mérföldköveit is felidézi.