Karinthy Márton: Ez a karinthyság színháza

Karinthy Márton: Ez a karinthyság színháza

Karinthy Márton

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karinthy-gyerekként felnőni egyrészről könnyű és élvezetes volt, hiszen minden színházba beengedett a nézőtéri felügyelő – erről beszélt egy sosem hallott interjúban a szerdán elhunyt Karinthy Márton. Viszont nehézséget is jelentett számára a dolog, hiszen rendre összehasonlították a felmenőivel, ráadásul nem is egyel, hanem kettővel. „Sőt, mióta az Ördöggörcsöt megírtam, Gábort is hozzáveszik, a nagybátyámat, akiről a könyv szól” – tette hozzá.

Meghalt Karinthy Márton | Magyar Hang

A Kossuth-díjas magyar színigazgató 1949. szeptember 1-jén született, nemrég töltötte a hetvenet. Karinthy Frigyes unokájaként és Karinthy Ferenc fiaként a karinthyságot az európaiság és a polgárság, magyarság szimbólumának tartotta. A Hököm Színpadot 1982-ben alapította meg, az intézmény 1988-tól lett Karinthy Színház. Kossuth-díját 2013-ban vehette át. A színházában játszottak Örkény István-, Márai Sándor-, Mark Twain-, Karinthy Frigyes- és Csurka István-darabokat is. Az interjúban azt mondta, először nem merte kiírni, hogy Karinthy Színház, de a Hököm név is a nagyapjától származott, Karinthy Frigyes drámakötetének volt ez a címe. „Jobb a békesség alapon, nehogy valami botrány legyen, hiszen volt is”, ez lett a neve. Sokan megkérdezik, melyik Karinthy, amire mindig annyit mondott: minden Karinthy, mert ez a karinthyság színháza.