HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Karinthy Márt...

Karinthy Márton: Ez a karinthyság színháza

HIRDETÉS

Karinthy-gyerekként felnőni egyrészről könnyű és élvezetes volt, hiszen minden színházba beengedett a nézőtéri felügyelő – erről beszélt egy sosem hallott interjúban a szerdán elhunyt Karinthy Márton. Viszont nehézséget is jelentett számára a dolog, hiszen rendre összehasonlították a felmenőivel, ráadásul nem is egyel, hanem kettővel. „Sőt, mióta az Ördöggörcsöt megírtam, Gábort is hozzáveszik, a nagybátyámat, akiről a könyv szól” – tette hozzá.

Meghalt Karinthy Márton | Magyar Hang
HIRDETÉS

A Kossuth-díjas magyar színigazgató 1949. szeptember 1-jén született, nemrég töltötte a hetvenet. Karinthy Frigyes unokájaként és Karinthy Ferenc fiaként a karinthyságot az európaiság és a polgárság, magyarság szimbólumának tartotta. A Hököm Színpadot 1982-ben alapította meg, az intézmény 1988-tól lett Karinthy Színház. Kossuth-díját 2013-ban vehette át. A színházában játszottak Örkény István-, Márai Sándor-, Mark Twain-, Karinthy Frigyes- és Csurka István-darabokat is. Az interjúban azt mondta, először nem merte kiírni, hogy Karinthy Színház, de a Hököm név is a nagyapjától származott, Karinthy Frigyes drámakötetének volt ez a címe. „Jobb a békesség alapon, nehogy valami botrány legyen, hiszen volt is”, ez lett a neve. Sokan megkérdezik, melyik Karinthy, amire mindig annyit mondott: minden Karinthy, mert ez a karinthyság színháza.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

29,644lájkolóTetszik
2,798követőKövetés
18,400feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Minden hatalom megittasul önmagától – Magyar Hang-ajánló

Nagy Ervin-, Zsiday Viktor- és Timothy Garton Ash-interjú. Riport a szekszárdi cigánynegyedből. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Horthy bevonulása: Karácsony undorodik, Lázár virágot vitt a kormányzó sírjára

A Mi Hazánk Mozgalom a Bartók Béla úton emlékezett Horthy Miklós száz évvel ezelőtti bevonulására, amit a főpolgármester kifejezett undorral és megvetéssel fogadott. Lázár János virágot vitt a kormányzó sírjára.

Harcra, magyar!