HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Kokoschka tan...

Kokoschka tanítványa ma az Oxfordi Egyetemen oktat

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Meghívót találtam a postafiókomban. A feladó számomra ismeretlen, valamilyen galéria. Elolvasom az üzenetet, és kiderül, hogy egy régi ismerős grafikáit, festményeit állítja ki a galéria.

HIRDETÉS

Olyan emberről van szó, akit a médián keresztül lassan már másfél évtizede ismerek, és személyesen is lassan tíz éve. Hosszú ideig fogalmam sem volt arról, hogy ugyan közgazdász és jogi diplomát szerzett, sokáig élt az Egyesült Államokban, és tanított az Egyesült Királyságban, vezetett befektetési bankot és adott pénzügyi tanácsokat, de akár festőművész is lehetett volna, ha kevésbé turbulens az élete.

Mielőtt Amerikába költözött volna, egészen fiatalon Oskar Kokoschka osztrák festőművész tanítványa volt. Erről a megnyitón is beszél. Elmondja, hogy jól megértették egymást a mesterrel, kölcsönösen érezték, mit is akar mondani képeivel a másik.

A rövid beszédből azt is megtudjuk, hogy Kokoschka, aki korábban élt Amerikában, előre figyelmeztette, ha odaköltözik, Európában hagyja gyökereit, és soha nem lesz belőle festőművész. Így is lett. Próbálkozott ugyan odakint is a festészettel, de nem nagyon talált fogódzót. Ahogy ő fogalmaz, borzalmas képeket alkotott. Egy New York-i galériában ugyan kiállították néhány ifjúkori képét, néhányat el is adtak közülük, de ennyi.

HIRDETÉS

Róna Péter: Orbán a multik markában van | Magyar Hang

Abban a pillanatban, amikor beindulnak a sztrájkok, bérkövetelések, gondok akadnak a munkaerővel, azonnal előtérbe kerül a Fidesz kizárása az Európai Néppártból. Orbán Viktor sorsa a multinacionális gyárakban dől el – mondta a Magyar Hangnak adott interjújában Róna Péter. Az ismert jogász, közgazdász úgy tartja, Magyarországon egyfajta keresztény mázzal leöntött pogány életfelfogás alakult ki, ahol létezik ugyan szeretet, de erősebb a gyűlölet.

Mostanában ismét elkezdett festeni, s az eredményét – néhány kinti alkotással együtt – látjuk a kiállításon. Képeiről most sem sokat mond, mert szerinte a szó és a kép nem igazán jó barátok. Az emberben ugyanis sokkal több van, mint amennyit szóval ki lehet fejezni. Erre való a művészet. A képzőművészet és a zene. Megemlíti, ezért nem szereti, amikor egy-egy művészeti alkotásról oldalakon keresztül értekeznek a szakértők. Egy kép, egy zenemű vagy önmagáért beszél, vagy nem. Magyarázni felesleges.

A képek amúgy változatosak. Csendéletek, római-görög torzók, arcképek, aktok. Nem lévén műértő, csak annyit látok, hogy nem véletlen volt közeli a kapcsolat Kokoschkával, látható a rokonság a mesterrel.

Amikor a galéria pincéjében elbúcsúzom Róna Pétertől, azon gondolkozom, vajon milyen festőművész lehetett volna, ha úgy hozza az élet. Vajon egy kiváló közgazdásszal kevesebb lenne és egy igazi festőművésszel több? Nem tudni.

Róna Péter kiállítása az SCH-Galériában tekinthető meg, cím: Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 27.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Hajdú Péter
Hajdú Péter
A Magyar Hang gazdasági újságírója, közgazdász

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,537lájkolóTetszik
3,048követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

A NER közepén állva – Magyar Hang-ajánló

Interjú Udvaros Dorottyával, kádári módszerekkel megosztott magyar közösségek és az Edda, ózdi és sályi riport. Keresse a friss Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Nem én voltam…

Tudtommal nem folyik az ereimben kipcsak vér, de ha igen, akkor lehet még besenyő, jász, tót, rác, oláh, sokác, bunyevác, török, cigány, zsidó, orosz, német is. Ettől magyar a magyar.