Tízezer műtárgy sínylődik két múzeum között: raktárba kerül a Hopp Ferenc-gyűjtemény egy része

Tízezer műtárgy sínylődik két múzeum között: raktárba kerül a Hopp Ferenc-gyűjtemény egy része

A budapesti Iparművészeti Múzeum bejárata (Fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fűtetlen épületben várja sorsát a Hopp Ferenc-gyűjtemény tízezer műtárgya, amelyek ügyében sokáig nem tudott megállapodni a tulajdonos Szépművészeti Múzeum a kollekciót őrző Iparművészeti Múzeummal. 

Szabálytalanságokról számolt be az Iparművészeti Múzeum (IMM) működésével kapcsolatban az Állami Számvevőszék (ÁSZ) október közepén nyilvánosságra hozott jelentése. A 2015 és 2017 közötti időszakban az ÁSZ szerint „a múzeumnál a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése, valamint a pénzügyi és vagyongazdálkodás nem volt szabályszerű, ezáltal nem volt biztosított a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal történő átlátható, szabályszerű és eredményes gazdálkodás”. 

Az intézmény helyzetével több cikkben foglalkoztunk már, ezek alapján, illetve a múzeumi szakmán belül keringő információk szerint az ÁSZ jelentése nem sokat rontott az IMM megítélésén, mégis egyértelmű jelzés arra nézve, hogy a kormány miként viszonyul a múzeumhoz. 

Az intézmény Üllői úti épülete – a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte szecessziós palota – felújítás miatt 2017 őszén zárta be kapuit, a rekonstrukció azonban nem kezdődött el. A kormány 2018-ban 10 milliárd forintot vont el a felújításra szánt keretből, idén májusban pedig visszavonták a kivitelezésre kiírt közbeszerzési pályázatot, és azóta sem történt változás az ügyben. A gyűjtemény nagy része – ahogy azzal szintén sokat foglalkoztunk már – elhagyta az épületet, és bérraktárban pihen. Nem minden került ki azonban az IMM-ből. Információink szerint a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Gyűjtemény csaknem tízezer darab műtárgya még mindig az Üllői úti palotában található, ahol azonban már kikapcsolták a fűtést, komolyan veszélyeztetve így a kollekció épségét. 

Különös helyzet állt elő azzal, hogy bár a Hopp Ferenc-gyűjtemény az Andrássy úti Hopp-villával egyetemben 2014-ben az IMM-től a Szépművészeti Múzeumhoz került, a műtárgyak egy része mégis a régi helyén, az Üllői úton maradt. A Szabolcs utcában felépült Országos Múzeumi Raktározási és Restaurációs Központ (OMRRK) tervezésekor nem számoltak az IMM-ben található kollekcióval, az IMM azonban a költözésre kiírt közbeszerzési pályázatból hagyta ki az öt éve a Szépművészeti kötelékébe tartozó intézmény műtárgyait. A két múzeum a mai napig nem jutott megállapodásra a gyűjtemény elhelyezéséről, felelős tulajdonos hiányában pedig a tízezer műtárgy a fűtetlen épületben várja jobb sorsát. 

Az Üllői úti palota elhúzódó felújítása összefüggésben lehet a Liget-projekt beruházásaival. Bár a Fővárosi Közgyűlés november 5-én határozatot fogadott el arról, hogy a meg nem kezdett városligeti építkezések – Új Nemzeti Galéria, Magyar Innováció Háza, Városligeti Színház – nem indulnak el, a már zajló munkálatok így is jelentős költségeket jósolnak. A Baán László miniszteri biztos irányította, egyelőre 300 milliárd forintra becsült projekttel pedig aligha versenyezhet az IMM, különösen azok után, hogy az ÁSZ számos anomáliát tárt fel a működésében. A csúszásnak a közönség látja kárát, kétszeresen is. 

A rekonstrukcióra eredetileg öt évet hagytak, a több mint két éve tartó halogatás miatt így már biztos, hogy a következő évtized közepe előtt nem nyílik meg az IMM. Ez a múzeumlátogatók vesztesége, a raktározási költség azonban már minden adófizető állampolgáré. Az intézmény gyűjteménye ugyanis a szállítást végző Museum Complex – a cég által is bérelt – raktárába került. A keretszerződés értelmében a tárolás időszaka folyamatosan meghosszabbítható, vagyis a műtárgyak addig maradnak a Jászberényi úti egykori Kossuth Nyomda épületében kialakított létesítményben, amíg be nem fejeződik a még el sem kezdett felújítás. A szállítás és a raktározás eddigi költsége 2,2 milliárd forint. Ez egyébként eredetileg 1,2 milliárdról indult, majd felugrott 1,7-re, végül idén márciusban további félmilliárddal emelkedett az összeg.

A Hopp Ferenc-gyűjteménnyel kapcsolatban nem kaptunk választ az intézményektől, más forrásból azonban úgy értesültünk, hogy az IMM számára öt évre forrást biztosítanak a műtárgyak elhelyezésére, így a kelet-ázsiai kollekció a múzeum egyéb tételeivel együtt a külső raktárba kerül. A kollekció így öt évig biztosan nem lesz elérhető a közönség számára, a határidő lejártával pedig továbbra is kérdéses a sorsa.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/47. számában jelent meg november 22-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/47. számban? Itt megnézheti!