„Létre akartam hozni egy biztonságos helyet, de nem csak a bevándorlók számára”

„Létre akartam hozni egy biztonságos helyet, de nem csak a bevándorlók számára”

A Yemoh & The Minority Globe koncertezés közben. (Fotó: Döbrönte Anna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A zene egy olyan univerzális nyelv, amely olykor falakat képes lebontani emberek között. Így tartja ezt az a ghánai fiatalember, Reuben Yemoh Odoi is, aki ma már Marokkóban él és arról énekel, hogy ott általában milyen problémákkal kell megküzdeni a szubszaharai kisebbségeknek.

Reuben mindig is látni akarta a világot – hogy megismerjen új kultúrákat, megtanuljon új nyelveket. A kalandvágyó férfi hallott történeteket a sivatagon keresztül Észak-Afrikába utazó emberekről, és úgy gondolta, hogy ő is szerencsét próbál. Testileg és lelkileg is emberpróbáló utazás volt, amíg végül eljutott Marokkóig. Nem sokkal később csatlakozott egy marokkói zenekarhoz, mint énekes. 2009-ben pedig megalapította saját zenekarát, a Yemoh & The Minority Globe-ot. A tagok mind különböző országokból származnak – Elefántcsontpartból, Kamerunból, Togoból, Ghánából és Marokkóból. Ez a fajta kulturális keveredés pedig a zenéjükben is tükröződik: többféle stílus – így a reggae, az afrobeat és a világzene – jegyei is megtalálhatóak benne.

A migráció matematikája | Magyar Hang

– A Yemoh & The Minority Globe egy olyan időszakban alakult, amikor Marokkónak nem volt saját, nagyrészt vagy kizárólag szubszaharai tagokból álló zenekara. Nyugat-Afrikából hozattak zenészeket, vagy Spanyolországból, Olaszországból és Franciaországból, de miután felléptek, haza is mentek. Éppen ezért létfontosságú volt, hogy legyen egy ilyen együttes.

Nyilván létrejöhetett volna egy csak külföldiekből álló formáció, de a ghánai férfi szerint ezzel egy fontos lehetőséget szalasztottak volna el:

– Amikor korábban az újságírók megkérdezték tőlem, hogy miért nem csinálok egy csak migránsokból álló együttest, azt feleltem, hogy azért nem, mert ha csak bevándorlókból állna a zenekar, akkor úgy továbbra is elzárnánk magunkat a helyiektől, nem tudnánk velük mélyebb kapcsolatot kialakítani.

Az együttes amúgy több fesztiválon, így a mára már megszűnt Casablanca fesztiválon is fellépett. A világ második legnagyobb zenei fesztiváljára, a Mawazine-re – ami évente több, mint 2,5 millió embert vonz, és ahol olyan világsztárok is koncerteztek idén, mint David Guetta, a Black Eyes Peas vagy a reggaeton két képviselője Maluma és J Balvin – is többször meghívták őket, de mivel Reubennek nem voltak hivatalos dokumentumai, nem tudtak elmenni. 

A vándorlelkű férfi mesélt új hazájáról és az afrikai kisebbségen belüli problémákról is: kezdetekben ugyanis elég ellenségesen álltak egymáshoz az angol és francia anyanyelvű szubszaharaiak. De szerencsére ma már béke van, sőt vegyes házasságok is köttettek, ami ezelőtt elképzelhetetlen volt.

– Az emberek sokszor azért tartanak a menekültektől, mert nem ismerik őket vagy a kultúrájukat. De az emberi természet már csak ilyen: mind félünk attól, amit nem ismerünk, és ez teljesen normális – vélekedik a férfi, aki nem csak művész, hanem elkötelezett aktivista is.

Több civil szervezetnél is dolgozott vagy együttműködött velük. Ennek hatására, később az ő kezdeményezésére alapult meg 2005-ben a The Minority Globe nevű humanitárius szervezet, de a kormány csak 2016-ban ismerte el a tevékenységüket hivatalosan. Küldetésük a kulturális együttműködés elősegítése Marokkó és más afrikai országok között, és az interkulturális oktatás népszerűsítése az országban.

– Igazából a terepen szerzett tapasztalataim voltak azok, amik inspiráltak. Amikor az Orvosok Határok Nélkülnél (MSF) voltam önkéntes és menekülteknek segítettem, rájöttem, hogy rengeteg tehetség van közöttük. Létre akartam hozni egy biztonságos helyet nem csak a bevándorlók, hanem azok számára is, akik addig nem jutottak szóhoz. Hogy ők is meg tudják osztani a tapasztalataikat másokkal a zene, a művészet, a történetmesélés, a színház és a különböző színpadi előadások világán keresztül. Ezenkívül azt is fontosnak tartottuk, hogy a kreativitás mellett a kritikus gondolkodást és az emberek stressztűrő képességét is fejlesszük, így tréningeket tartunk és coachingot is vállalunk.

A The Minority Globe szorosan együttműködik egy másik civil szervezettel, a GADEM-mel is, amelynek fő célkitűzései az emberi jogok védelme és a rasszizmus elleni harc. Emellett kutatásokat is végeznek migrációs témában, és azon is dolgoznak, hogy a marokkói és az egyéb különböző afrikai kultúrák egymáshoz közelebb kerüljenek, többek között az oktatáson keresztül is. Reuben az ő működésükhöz is aktívan hozzájárul művészeti workshopok tartásával, valamint kulturális és érdekképviseleti tevékenység végzésével. A zenekarral pedig minden évben fellép a Migrant’scéne kulturális fesztiválon, aminek a GADEM az egyik társszervezője.

– Marokkó egy gyönyörű ország, amiben sok pozitív változás történik, mind a marokkói társadalmon, mind a migráns közösségen belül – mondja optimizmussal telve Reuben és látszik rajta, hogy komolyan is gondolja.