HIRDETÉS
HIRDETÉS

A krinolinpörköltön túl

Szerző: | 2019. december 08., 16:23 | Könyvesház, Kultúra

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A nyolcvanas évek gasztronómiája nem az ízek és színek harmóniájának megteremtéséről, a tudatos főzésről, az egészséges étrend kialakításáról szólt, akkoriban a szűkösre szabott alapanyagok nem engedtek teret a kísérletezésnek. Az olcsó, gyorsan elkészíthető, laktató ételek korszaka volt ez, amelyben a kiadós levesekre, húsos és tésztás ételekre, egyszerű süteményekre volt szükség. Pedig a maihoz képest jóval szegényesebb alapanyag-kínálatból is lehetett izgalmas fogásokat készíteni: ezt mutatta meg Monspart Éva és Salamon Magda az akkori háziasszonyoknak a Főzzünk másképp is című kötetben, amelyet sokan ma is hivatkozási alapnak tartanak a zöldségközpontú étkezésben.

Ahogy az élet is egyre könnyebbé vált, és a lehetőségek is változtak, Salamon Magda idővel maga is egyre merészebb lett a konyhában, saját fűszerkertje és veteményese pedig alapjaiban formálta át az étkezéshez való viszonyát. A jó minőségű alapanyagokat előtérbe helyezve és a szezonalitás elvét követve alakította ki családja étrendjét, amelyben a  vörös húsoknak és a cukornak nincs helye, a zöldségeknek, csíráknak és a gabonaféléknek annál inkább. Az évek során összegyűlt recepteket az Egy csipet józan íz című kötetben foglalta össze, amely már a második kiadást éri meg.

A megszokásokon túlra kalauzol el Salamon Magda könyve, amely megmutatja, mennyi lehetőség rejlik egy aprócska gombában, a  krumpliból sem csak rósejbni készülhet, hogy egy saláta is bátran felveheti a versenyt a húsos egytálételekkel. Ódát zeng a hagymáról, amely „nyersen és sütve, pácban és főzve, aprítva, reszelve, savanyítva és szárítva” is tökéletes étek. Fűszeres sült hagymát készít sáfrányos szeklicével, cayenne-i borssal (paprikával) és balzsamecettel, a  hideg hagymaköretet whiskyvel, szurokfűvel és meggydzsemmel gazdagítja, a sajtkrémes hagymasültet aranymazsolával és csilivel tálalja. Nála a rizs is több egy szimpla köretnél: leírja a  legfontosabb készítési változatokat, a kínai, az egyiptomi és thai főzési technikákat, és bemutatja, hogy szinte bármivel tökéletes párost alkot az emberiség legalapvetőbb tápláléka, legyen szó spenótról, sáfrányról, padlizsánról, gombáról, paradicsomról vagy épp balzsamecetről.

Bár alapvetően a zöldségek határozzák meg Salamon Magda konyháját, hal-, csirke- és pulykahúsból készült ételek is helyet kaptak a könyvben, persze ezeket is zöldséggel gazdagon készíti. Nem klasszikus párosítás a csirke sárgarépával és dióval, pedig tökéletes harmóniában léteznek egymás mellett ezek az ízek, ahogy a töltött csirkemellet is a dió–alma–kardamom triója teszi izgalmassá. Ravasz kis mártásokkal is megismertet ez a könyv, olyan apró fogásokkal, amelyek képesek átvarázsolni az ételeket. A tárkonyos krém például nemcsak pirítósra kenve, de héjában sült burgonyába töltve is mennyei, a fokhagymás diókrém friss csírával szendvicsbe vagy hideg sült húsokhoz is passzol, a rokfortos krém pedig paradicsomba, zöldpaprikába vagy kínai kel levelébe töltve lesz valódi csemege. Az Egy csipet józan ízt forgatva úgy érezzük, most azonnal saját veteményest építünk – de ha erre nem akad mód, legalább a  konyhába csempésszünk be néhány cserép friss fűszernövényt. A változás az ilyen kis lépésekkel kezdődik.

Salamon Magda: Egy csipet józan íz. Jelenkor Kiadó, 2019. 4499 Ft

Könyvesház rovatunk további cikkeiért ide érdemes kattintaniuk!

Címkék: egészséges életmód, gasztronómia, Salamon Magda, vegetarianizmus


HIRDETÉS
Egy elbűvölő fazon a pitbull-képzőből

Egy elbűvölő fazon a pitbull-képzőből

Megítélése igencsak vegyes, forrásaink olyanokat mondtak róla, hogy baromi okos, éles eszű, óriási munkabírású, de voltak olyan vélemények is, hogy agresszív, gátlástalan, sőt, reakcióiban már-már olyan tud lenni, mint egy „klimaxos nő”. Portré Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterről.

Parittya

Parittya

Az oktondi erőfitogtatás nemcsak a hétköznapi muszklibajnokok sajátja. A nagy multinacionális vállalatoké is. Ők a gazdasági élet izompacsirtái. Sosem mutatkoznak pőre valójukban.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest