Ez az igazi keleti nyitás: koreaiak Budapesten

Ez az igazi keleti nyitás: koreaiak Budapesten

Fotó: Mudra László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Európa legnagyobb Koreai Kulturális Központját avatták fel november végén Budán. Bár korábban is volt intézetük Budapesten, azt rég kinőtték, és most egy 3 milliárd forintos beruházással átépített, nyolcezer négyzetméter összterületű épületet avattak, amely világszinten az ötödik legnagyobb kulturális intézete a távol-keleti országnak.

Eseményekben gazdag év ez a magyar–koreai viszonyban – idén ünnepeljük a két ország közti diplomáciai kapcsolatfelvétel harmincadik évfordulóját (1989-ben Magyarország volt az első közép-európai ország, amely megnyitotta dél-koreai nagykövetségét), és idén fordult elő először, hogy nem Németországból érkezik a legtöbb tőke a magyar gazdaságba. Igen, eltalálták: idén az év első felében a legtöbb befektetés Dél-Koreából érkezett! Ez főként annak köszönhető, hogy a vezető koreai óriásvállalatok, mint például a Samsung SDI vagy az SK Innovation előszeretettel építenek gyárakat Magyarországon. Idén volt egy tragikus esemény is: a nyári dunai Hableány-hajókatasztrófa során huszonhat dél-koreai és két magyar állampolgár vesztette életét. (A tragédia idején megmutatkozó együttérzésért és a mentési folyamatban nyújtott támogatásért a koreai kormány és az egész nép hálás a magyaroknak.) Szeptemberben közvetlen repülőjárat indult Budapest és Szöul között, és decemberben még lesz egy fontos esemény: a dél-koreai fővárosban megnyílik a magyar kultúrát népszerűsítő Balassi Intézet is.

Egyébként az első magyarországi Koreai Kulturális Központ nyolc évvel ezelőtt, 2012-ben nyílt meg a XII. kerületben. A MOM Kulturális Központ szomszédságában bérelték a helyet, míg az új, II. kerületi központ már saját tulajdon, az épületet négy évvel ezelőtt vette meg a koreai állam a Közép-Európai Egyetemtől. Jelenleg huszonhét országban összesen harminckét központjuk működik, ebből kilenc Európában, és a budapesti az európai intézetek közül a legnagyobb. Ezekben megismerhetjük a koreai kultúrát, megnézhetünk számos kulturális eseményt, de tanulási lehetőséget is kínálnak az érdeklődőknek a koreai nyelvtanfolyamoktól a taekwondo edzéseken át a K-pop kultúrához kapcsolódó táncokig. Bemutató konyhájukban főzőkurzust, kulturális műhelyükben koreai kézműves tárgyakat készíthetnek a látogatók.

A távol-keleti kultúrára egyébként kíváncsiak a magyarok: amikor 2008-ban a magyar közszolgálati csatornán – először Európában – bemutatták A palota ékköve című koreai sorozatot, rekordszámú nézettséget hozott. A most átadott komplexumban százfős színházterem, kiállító- és szemináriumi termek, bemutatókonyha, több ezres állományú könyvtár, gyermekkönyvtár, teapavilon, taekwondoedzőterem is található, továbbá egy külön emelet a koreai nyelv, a hagyományos viselet, a kézművesség, a teaszertartás megismerésére nyújt lehetőséget. A hely nem csupán kultúraközvetítő szerepet tölt be, találkozópont is, és a tervek szerint nemcsak koreai, hanem magyar művészeknek is biztosítanak bemutatkozási lehetőséget.

Az épülettel együtt két időszaki tárlatot, egy, a cshongszongi (Cheonsong) fehér porcelánt, illetve az elmúlt harminc év jelentősebb koreai építészeti projektjeit bemutató kiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők. Az újranyitást emellett gazdag eseménysorozattal ünneplik: fellép többek között a Koreai Nemzeti Művészeti Konzervatórium cselló tanszékének vezető professzora és növendékei, a koreai kortárs jazz kiválósága és egy kortárs táncegyüttes is. A programokon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

És nem kell ahhoz a vadonatúj központba mennünk, hogy világszínvonalú koreai művészeti produkciót lássunk: december 5-én került a hazai mozikba Pong Dzsunho (Bong Joon-ho) társadalmi szatírája, az Élősködők című film, amely idén a cannes-i fesztivál fődíját is elnyerte. A félszuterénben élő, munka nélküli család és egy jómódú família lehúzós kapcsolatáról szóló fekete komédia az év egyik legszórakoztatóbb, egyben legelgondolkodtatóbb filmje.

Társadalmi kihívások, építészeti válaszok

Noha Dél-Koreát gazdasági teljesítménye alapján a világ egyik legfejlettebb államaként tartjuk számon, mégis rengeteg nehézséggel küzd, az öregedő társadalom mellett óriási problémát jelent az országon belüli egyenlőtlen gazdasági fejlődés, amelynek következményei az elnéptelenedő vidéki települések és a zsúfolt nagyvárosok.

A budapesti Koreai Kulturális Központban 2020. február 28-áig ingyenesen látogatható kiállítás a koreai társadalmi közeg bemutatásával járja körbe, hogy az építészek milyen megoldásokat kínálnak ezekre a növekvő kihívásokra. A kiállítás bemutatja a Korea fővárosától 30 kilométerre található 130 kiadót és 57 nyomdát magában foglaló „könyvvárost”, Szöul üzleti negyedének leghíresebb, 17 emeletes, oszlopmentes, „konfuciánus” irodaházát, ahogy a Kaphado (Gapado) szigetén megvalósuló beruházásokat is. A sziget lakosságának folyamatos elvándorlását az ökológiai egyensúly megőrzésére irányuló építészeti beavatkozásokkal igyekeznek megállítani. Az egyes projektek így a sziget természeti szépségeinek és adottságainak megőrzését szem előtt tartva valósulnak meg, megteremtve a fenntartható turizmus lehetőségét. Az elkészült létesítmények – helyi kultúrát bemutató múzeum, művészlakások, közösségi ház, halászati központ – nagyrészt a helyi tartományi kormányzat tulajdona, a működtetésüket pedig a helyi közösségre bízzák, így a bevétel is helyben marad.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/48. számában jelent meg, 2019. november 29-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/48. számban? Itt megnézheti!