HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Meghalt a Rox...

Meghalt a Roxette énekesnője

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását! Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Hatvanegy éves korában, hosszan tartó, súlyos betegséget követően elhunyt a Roxette énekesnője, Marie Fredriksson – tette közzé a popsztár menedzsere. A zenész tizenhét éve küzdött rákkal. „A legcsodálatosabb barát voltál negyven éven át” – búcsúzott tőle csapattársa, Per Gessle, hozzátéve: „soha többé nem lesz már semmi ugyanaz.”

HIRDETÉS

Gun-Marie Fredriksson 1958. május 30-án született a svéd Össjöben. Korán érdekődni kezdett a zene iránt, tinédzserkorában már olyanokat hallgatott, mint a The Beatles, Joni Mitchell és a Deep Purple. Zenei tanulmányokat is folytatott, énekesi karrierje előtt pedig egy színházban dolgozott. Akkori barátjával 1978-ban alakították meg a Strul punkcsapatot. Itt már rövid ideig együtt dolgozott Per Gesslével. Később jött a MaMas Barn nevű projekt, majd 1983-ban az énekesnő szólókarrierbe kezdett. Gessle eközben a Gyllene Tilder zenekarral aratott nagy sikereket.

A Roxette-et 1986-ban alapították meg, nemzetközi áttörést pedig második, Look Sharp! című albumukkal sikerült elérni. Ezen már olyan slágerek szerepeltek, mint a The Look, a Listen to Your Heart vagy a Dressed for Success. Rendkívül népszerű lett a harmadik, Joyride című lemez is, rajta többek között a közönségkedvenc Fading Like a Flower-rel. Egyik leghíresebb számuk, az It Must Have Been Love pedig az 1992-es Tourismon szerepelt. A zenekar a kilencvenes években sorra hozta ki lemezeit, a 2001-es Room Service-t viszont csak egy évtizeddel később követte a Charm School. A legutóbbi Roxette 2016-ban jött ki Good Karma címmel.

Fredrikssonnál 2002-ben diagnosztizáltak agydaganatot, miután összeesett otthonában. Akkor, ahogy a The Guardian írja, huszonöt százalék esélyt adtak a túlélésre. Mégis jobban lett, de a sugárkezelés szövődményei élete végéig vele maradtak. Felépülése alatt is jelentetett meg szólólemezeket, például a 2004-es The Change-et, illetve a 2006-os Min bäste vän-t. Élete vége felé, 2016-tól visszavonult a koncertezéstől, és bár három önálló dalt megjelentett 2017-ben és 2018-ban, párja elmondása szerint ezek még évekkel korábban lettek rögzítve. A gyógyulás során fedezte fel magának újra a festést, és kiállításai is voltak Stockholmban és Gothenburgban.

HIRDETÉS

Férjével, Mikael „Micke” Bolyosszal közösen két gyerekük született, Inez Josefin és Oscar.

Az egyik legismertebb Roxette-dal, a Listen to your heart nálunk a rendszerváltás emblematikus slágere lett, miután a Fidesz ezt választotta kampánydalának. „Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre” – szólt a párt emlékezetes jelmondata.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
Lakner Dávid
Lakner Dávid
1990-ben született újságíró, a Magyar Hang munkatársa. 2015-től dolgozott a Magyar Nemzetnél, előbb az MNO-nál, majd a kultúra rovatban. Média, film, irodalom, Bergman, Camus, Vonnegut.

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

31,203lájkolóTetszik
3,029követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Rá kell venni az embereket, hogy gondolkodjanak – Magyar Hang-ajánló

Interjú Kovács Lászlóval, Nényei Pállal, Erős Antóniával és Szellő Istvánnal. Portré Varga Mihályról. Keresse a lapot az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Farkasszemet néztek a romák a Mi Hazánk demonstrációján résztvevőkkel – Videóval

A párt erődemonstrációján résztvevők Miskolcról Sályra akartak eljutni, amikor szembetalálták magukat több száz romával.

Riadó!