HIRDETÉS
Kezdőlap Kultúra Százévesek eg...

Százévesek egymás közt: Bálint gazda köszöntötte Tatár Imrét

Kérjük, támogassa a Magyar Hangot...

és a szabad sajtó megmaradását. Olvasóink segítségére is szükségünk van, hogy még több riportot és tényfeltáró cikket közölhessünk. Részletek ITT.

HIRDETÉS

Századik születésnapján a MÚOSZ-székházban köszöntötték Tatár Imre külpolitikai újságírót, a régi Magyar Nemzet nyugalmazott munkatársát. A publicista 1920. január 9-én született Budapesten.

HIRDETÉS

A tízesztendős korától hírlapírói pályára készülő Tatár Imre származása miatt nem mehetett egyetemre. Egy autószerelő vállalt munkát, majd 1941-ben behívták munkaszolgálatra. A háború és az azt követő hadifogság – mint egyik beszélgetésünk alkalmával keserűen megjegyezte – közel hét évet rabolt el fiatalságából. Hazatérve újra kellett tanulnia az életet. A megpróbáltatások hatására az új, igazságos, minden megkülönböztetéstől mentes világot ígérő kommunistákhoz csatlakozott, a Szabad Népnél pedig teljesülhetett az álma: újságíró lett belőle. A kiábrándulás hamar elkövetkezett, de visszalépni a Rákosi-rendszer hajnalán már nem lehetett.

„Ugyan már, éhenkórász szakma az!” | Magyar Hang

A belső válságokkal teli években reményt Nagy Imre miniszterelnöksége, majd az 1956-os forradalom adott. „A szovjet kormány tagjainak meg kellene érteniük, hogy a magyar nép szenvedélyesen kívánja a függetlenséget, s tiltakozik a megszállás ellen – olvashatjuk  az alakuló Népszabadságban megjelent cikkében. – A Szovjetunió számára is sokkal jobb, ha egy semleges Magyarországgal teremt jó viszonyt, mintha erőszakkal magához próbálja láncolni.” A november 4-i invázió után szakított a Népszabadsággal is. 1956 december végétől az Esti Hírlapnál dolgozott; a Magyar Hírlapnál érett jegyzett külpolitikai újságíróvá a hatvanas években. Már akkor ígéretet kapott, hogy az akkor legnívósabb hazai napilaphoz, a Magyar Nemzethez kerülhet, ám végül csak 1975-ben léphetett a szerkesztőség, a külpolitikai rovat kötelékébe. A két Németország és Ausztria vált hamarosan a szakterületévé, több kötete is megjelent a témában.

Máig dolgozik; többek között az Infovilág című lapnak, néhány éve pedig napvilágot látott 1956-os forradalmi naplója. A születésnapost a sok laudáló között az 1919-es születésű Bálint gazda köszöntötte. 

HIRDETÉS
Bálint György: Egy szívhez szóló levéllel kaptam díszpolgári címet a néptől | Magyar Hang

– Kedves Imre öcsém: mondd meg nekem, mert te biztosan tudod: mi a hosszú élet titka? – mondta az ünnepeltnek.
– Kedves Gyuri bátyám, sajnos fogalmam sincs róla – hallhattuk a választ.

Tatár Imre önéletrajzi kötete hamarosan a könyvesboltokba kerül.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé. A legfontosabb persze, hogy olvassanak minket és hírünket vigyék. Sőt, ha tehetik, fizessenek elő hetilapunkra! A túlélés másik záloga a közösségi finanszírozás. Erre a célra hoztuk létre felületünket a Patreon adománygyűjtő oldalán. Akár havi néhány száz forint is óriási segítség. Mentsük meg együtt a szabad magyar sajtót! Nagyon köszönjük!

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

30,784lájkolóTetszik
2,963követőKövetés
19,600feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

Az orbáni hatalom képtelen a konszolidációra – Magyar Hang-ajánló

A Magyar Hang 2020/4. száma! Interjú Schiffer Andrással, Kerpel-Fronius Gáborral. A hálapénz hálójában. A jó magaviselet csupán túlélési ösztön a börtönökben? Így szemeteljünk helyesen! Sok érdekes írás és publicisztika! Keresse az újságárusoknál!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek

Visszahívja a Jobbik a Duna-parti cipőkbe beleköpő Kulcsár Gergelyt

Jakab Péter lapunknak azt mondta, hogy aki érdemes, az előre juthat, de aki nem érdemes arra, hogy a közösség tagja legyen, annak nincs helye a Jobbikban.